Ennätysnopea maali, suomalainen valmentaja, "kirves", parta, oluttölkit... - Lue USA:n futisfinaalin faktat

Portland Timbers juhlii Yhdysvaltain MLS -liigan jalkapallomestaruutta. Anakonda.fi kertoo kiinnostavat faktat loppuottelusta ja finaalijoukkueista.

Eivät auttaneet Robbie Keane, Steven Gerrard tai häntä tuuraillut Mika Väyrynen Los Angeles Galaxyä pääsemään Yhdysvaltain MLS -jalkapallosarjan loppuotteluun, joka pelattiin myöhään illalla Suomen aikaa sunnuntaina 6. joulukuuta. Mestaruuden ratkaisivat Columbus Crew ja Portland Timbers.

Dramaattinen ottelu päättyi 2-1 Portlandin voittoon. Anakonda.fi kertoo nyt, mitä pitää tietää finaalista, mestarista - ja vastustajan suomalaisvalmentajasta.

1. Ratkaisu ensimmäisillä minuuteilla - avausmaali sekunneissa

Portland meni vieraskentällä seitsemässä minuutissa 0-2 johtoon. Varsinkin ottelun ensimmäinen maali oli poikkeuksellinen: Timbersin hyökkääjä Diego Valeri karvasi peliä avannutta Columbuksen maalivahtia Steve Clarkia niin, että pallo kimposi maaliin. Ottelua oli pelattu vasta muutama sekunti!

Tuon MLS:n finaalihistorian nopeimman maalin ja Rodneyn Wallacen toisen Portland -osuman sekä Columbuksen kavennuksen näkee Timbersin netti-tv:n koosteesta tästä.

2. Columbuksen fanit heittivät Portlandin pelaajia oluttölkeillä

Dramaattinen alku oli liikaa mestaruusjuhlia odottaneille Columbuksen faneille: he heittivät maaliaan juhlinutta Wallacea "oluttölkeillä, lipulla ja muilla esineillä", kirjoittaa USA Today Sports.

3. Mestaruusjuhla: kulttipelaajan partaa leikattiin vain vähän - "Kasvatin sitä kaksi vuotta"

Mestarijoukkueen kulttipelaaja on Nat Borchers, joka tunnetaan pitkästä parrastaan. Ottelun päätyttyä joukkuetoverit juhlivat mestaruutta saksilla, mutta OregonLiven mukaan Borchers halusi säästää "ainakin osan parrastaan".

"Kasvatin sitä kaksi vuotta", hän kommentoi.

Sosiaalisessa mediassa fanit säikähtivät, että Borchers menettää tavaramerkkinsä. Muutama sentti siitä lähtikin, mutta Borchersin toivetta kunnioitettiin - metsurilta hän näyttää edelleen. (pääkuva, timbersfc Instagram)

4. Tällainen on mestarijoukkue: logossa kirves, maskottina metsuri

Nat Borchers sopii partoineen mainiosti Portland Timbersin pelaajaksi, sillä viime vuosina mediassa niin "hipsterien" kuin "metsuriseksuaalienkin" suosikkipaikaksi noussut Portland on kuin Suomi: sen taloudellisen vaurauden juuret ovat metsäteollisuudessa. Siksi siis Timbersin logo on kirves - ja siksi joukkueen otteluissa nähdään moottorisahalla jättimäistä puunrunkoa sahaava metsuri: todistus metsurimaskotista löytyy tästä videosta.

5. Luoteis-Amerikan ylpeyden aihe

Portland Timbersin mestaruus on iso asia paitsi kaupungille, jossa soccer on ykköslaji, myös Oregonin osavaltiolle - ja koko Luoteis-Amerikalle. Futisparemmuudesta Portland on kisannut jo yli vuosikymmenen ajan Seattle Soundersin ja Vancouver Whitecapsin kanssa. Epävirallinen, siis Kanadan puolelle kurkottava Cascadia Cup menee tänä vuonna siis Portlandille, mutta joukkuetta kannatetaan alueella laajasti. Joukkueen pääsponsorikin tulee toisesta osavaltiosta, se on Alaska Airlines, joka on maalannut Portland Timbersin käyttöön oman lentokoneen. (kuva: timbersfc, Instagram)

6. Sixten Boström toimi Columbuksen apuvalmentajana

HJK:n Suomen mestaruuteen 2013 valmentanut Sixten Boström sai pettyä finaalissa: hän toimi päättyneen kauden ajan Columbuksen apuvalmentajana.

Pasi Kostiainen