Donnarumma, 17, syrjäyttää Buffonin Italian maalilla - nimi mieleen

Italia hävisi Ranskalle harjoitusottelussa, mutta 1.9.2016 jää historiaan: Gianluigi Donnarumma, 17, pelasi ensimmäisen kerran Italian maalivahtina. Anakonda.fi kertoo teini-ihmeen tarinan.

Hei suomalainen futisfani, oletko tykännyt siitä, miten nimi Gianluigi Buffon luiskahtaa suustasi?

Pehmeä nimi - helppo suomalaisenkin lausuttavaksi, mutta italialaisittain soljuva.

Ja onko pelottanut, millainen nimihirviö Buffonin korvaa? 38-vuotias legenda kun jää pian väkisinkin eläkkeelle.

Huolet pois: tilalle tulee uusi mies, jonka nimi on persoonallinen - ja hauska lausua: Gianluigi Donnarumma.

Todennäköisesti Donnarumma on sitäpaitsi ilonamme pitkään - ihan niin kuin Buffon on ollut. Donnarumma on vasta 17-vuotias. Hän pelasi uransa ensimmäisen puoliajan maajoukkueensa maalilla, kun Ranska voitti ystävyysottelun Italiassa 1-3. Tai kirjaimellisesti: Donnarumma pelasi ottelun toisen puoliajan, Buffon pelasi ensimmäisen. Vaikka saapasmaassa tuskin muistellaan ottelun tulosta, 1. syyskuuta jää futisfanien kalenteriin maalivahtien vallanvaihdon päiväksi.

Miten on mahdollista, että vasta 17-vuotias pelaaja on ylipäätään maajoukkuetasoa Italian kaltaisessa jalkapallon suurmaassa? Ja vielä maalivahtina?

Gianluigi Donnarumman tarina on monin tavoin poikkeuksellinen. Hänellä on tietysti nykymaalivahdin fyysiset edellytykset eli riittävästi pituutta: 196 cm.

Hänen lahjakkuutensa huomattiin kotikaupungissa Napolissa varhain ja tieto siitä kulkeutui pohjois-Italiaan, Milanoon saakka. Ammattilaissopimus hänelle sorvattiin AC Milanin kanssa, kun Donnarumma oli vasta 14-vuotias. Milania Gianluigi kiinnosti senkin takia, että tämän isoveli Antonio oli jo edustanut seuraa. Gianluigi oli tietysti ollut veljensä joukkueen fani.

Ensimmäisen kerran Donnarumma pääsi edustusjoukkueen vaihtopenkille vasta 15-vuotiaana. Pelipaikan hän valtasi viime syksynä, vain 16-vuotiaana.

Ja nyt siis tuli ensimmäinen maaottelu 17 vuoden iässä. Italiassa tämä ei tosiaankaan ole jokapäiväistä, sillä edellisen kerran yhtä nuori pelaaja on kutsuttu maajoukkueeseen  vuonna 1911!

Niin, että erityislahjakkuudesta on kyse.

Kannattaa pistää nimi mieleen. Donnarumma. Gianluigi Donnarumma.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Goatling

KÄSITELTY: korjattu kirjoitusvirhe