Atik Ismail kirjoitti ammattifutaajien tarinoita - "Enemmän kuin muutama rivi Wikipediaa"

Jalkapallolegenda Atik Ismail kirjoitti maailmaa nähneistä suomalaisfutaajista kirjan. Mutta Anakonda.fi ihmettelee, miksi Ismailin omaa tarinaa ei kerrota kirjassa?

"Mun tarinani tiedetään. Olen ainakin sanaristikoista tuttu", Atik Ismail kuittasi torstaina Helsingin Urheilumuseossa kirjansa julkaisutilaisuudessa.

Hän ei siis kerro omista ammattilaisvuosistaan 1970- ja 1980-luvuilla Turkin Besiktasissa, Belgian Waregemissä ja Tukholman AIK:ssa kirjassaan Ammattina jalkapallo - Suomalaisfutaajat maailmalla 1952 - 2014 (Minerva). Ismail tahtoo nostaa esiin Jari Litmasta ja Sami Hyypiää edeltäneet ammattilaistarinat, että näistä suomalaisen jalkapallon varhaisistakin sankareista jää jälkipolville "enemmän kuin muutama rivi WIkipediaa".

Ismail (kuvassa yhdessä Jari "Jallu" Rantasen kanssa) on kuitenkin kirjoittanut itsensä kohtaamisiin kirjan henkilöiden kanssa. Osa haastatteluista on tehty Skype -puheluina, suurin osa kasvotusten c-kasetille äänittäen. Ismail kuvailee esimerkiksi Pariisissa vuodet 1953 - 1957 pelannutta Kalevi Lehtovirtaa rinta rinnan nykyisessä asuinpaikassaan turkulaisessa palvelutalossa sekä Red Star Olympique Audonien -joukkueen tupakanhajuisessa pukukopissa noin 60 vuotta sitten:

"Suhteellisen kevyin askelin "Kale" johdattaa minut yksiöönsä. Hartiat kumarassa, kädet tiukasti puristettuina rollaattorin kahvoihin."

"Harjoitusalueen nurmi tuoksui kesäiseltä. Alue oli käsittämättömän iso, kuin lentokenttä. Kalevi laski nopeasti maalit, niitä oli yhteensä kahdeksan! Neljä täysikokoista jalkapallokenttää, kaikki huippukunnossa; vihreää ruohikkoa riitti silmän kantamattomiin."

Ensimmäisenä Suomesta maailmalle jalkapalloammattilaiseksi lähteneen Aulis Rytkösen ja Lehtovirran lisäksi Ismail kertoo 33 futaajan tarinan. Mukaan ovat päässeet muun muassa Arto Tolsa, Pasi Rautiainen, Ari Hjelm, Ismo Lius, Mika Nurmela sekä tietysti myös Hyypiä, Rantanen ja Litmanen. Aktiivipelaajiakin on jututettu, Ismail kertoo aloittaneensa haastattelut Perparim Hetemaj` n haastattelulla.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen