Tuomo Ruutu lähellä NHL-sopimusta - "Näyttää 23-, ei 33-vuotiaalta"

Kanadalaismedian mukaan Tuomo Ruutu on "löytänyt nuoruudenlähteen". Anakonda.fi kokosi kanadalaismediasta kommentteja Vancouver Canucksin NHL-joukkueeseen pyrkivästä suomalaisveteraanista.

Leijonat ei onnistunut jääkiekon World Cupissa nuorella joukkueellaan. Ryhtiä ryhmään olisi saattanut tuoda Mikko Koivun kanssa viime vuosina luottokaksikon muodostanut Tuomo Ruutu.

Ruutua ei kuitenkaan valittu joukkueeseen vaisun viime kauden takia. Ruutu, 33, on 735 NHL-ottelua pelannut voimakas ja fiksu hyökkääjä. Hänen NHL-seurojaan ovat olleet Chigaco Blackhawks, Carolina Hurriganes ja New Jersey Devils, jossa viime kausi meni pieleen loukkaantumisen takia. Ruutu toipui pelaamaan vain 33 ottelua, joissa syntyi ainoastaan yksi syöttöpiste.

Ei siis ihme, ettei paikkaa Leijoniin irronnut eikä irronnut NHL-sopimustakaan.

Ensimmäinen juna meni jo, mutta toisen kyytiin Ruutu saattaa vielä päästä. Itse asiassa sopimus Vancouver Canucksiin näyttää tällä hetkellä jopa todennäköiseltä.

Ruutu pelaa Vancouverin harjoitusotteluita kokeneelle pelaajalle harvinaisella try-out -sopimuksella. Try-out ei useinkaan johda sopimukseen, sillä joukkueen valitessa kahdesta samantasoisesta pelaajasta, valinta kohdistuu yleensä "omaan", jo hankittuun pelaajaan.

Mutta Ruutu on onnistunut tuomaan valmentaja Willie Desjardinsille lisäulottuvuuksia, joita muusta kokoonpanosta ei löydy. Ruutu pystyy pelaamaan laidassa ja keskellä, hänet voi heittää kentälle niin ali- kuin ylivoimatilanteessa. Esimerkiksi sunnuntain harjoitusottelussa San Jose Sharksia vastaan Ruutu teki alivoimamaalin ja taklasi Canucksin hyökkääjistä eniten, peräti seitsemän kertaa. Kanadalaismedia The Province -arvioi, että "Ruutu on löytänyt nuoruudenlähteen".

"Hän oli ensimmäisenä kiekoissa, ensimmäisenä alhaalla varmistamassa. Hän näytti 23-, ei 33-vuotiaalta", ylisti puolestaan Vancouver Sun.

Ruutu on siis lähellä NHL-sopimusta, mutta vielä ei kannata alkaa etsiä asuntoa samoilta kulmilta, missä velipoika Jarkko taannoin asui Vancouverissa pelatessaan. Politikointi NHL-sopimuksista, joukkueen kokoamisesta jatkuu sarjakauden alkuun saakka. NHL-joukkueet tiivistävät leiriryhmiään koko ajan, mutta kokoonpanossa on yhä 39 pelaajaa.

Toiveikkuutta sopimuksesta - tai varsin vahvan viestin muulle joukkueelle - sisältää kuitenkin valmentaja Desjardinsin kommentti Provincessa. Hänen mielestään "Ruutu on päättänyt pelata Vancouverissa".

"On hienoa, että kun ihminen päättää jotain, sen toteutumista on vaikea estää. Muiden pelaajien olisi syytä ymmärtää tuo, sillä mikäli he eivät ala pelata, hän (Ruutu) ottaa jonkun paikan joukkueessa."

Jos Ruutu valtaa paikan Canucksista, joukkueesta tulee yksi suomalaisia jääkiekon seuraajia kiinnostavimmista NHL-seuroista alkavalle kaudelle: joukkueeseen ovat enemmän tai vähemmän vahvasti tyrkyllä kesän varaustilaisuudessa ykköskierroksella varattu puolustajalupaus Olli Juolevi, HPK:ssa pari vuotta sitten häikäissyt ja ensimmäisenä kroatialaisena NHL:ssä pelannut Borna Rendulic sekä KHL-joukkue Jokerien viime kauden tähtipuolustaja Philip Larsen.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Benjamin Reed