Teemu Selänteen maajoukkueen pelinumero jäädytettiin - Kiitti kaikkia huoltajista Kummolaan

Teemu Selänne on nyt virallisesti eläkkeellä maajoukkueestakin - ja numero kahdeksan roikkuu jäädytettynä Hartwall Arenan katossa. Anakonda.fi nostaa Selänteen kiitospuheesta esiin sen, että tähtipelaaja on lojaali lähipiirilleen - on kyseessä sitten herra tai duunari.

"Ehkä tärkein yksittäinen valmentaja mun uralla, kiitos kaikesta."

Näin Teemu Selänne sanoi Helsingin Hartwall Arenalla keskiviikkona junioriaikaiselle Jokeri-valmentajalleen Leo Äikkäälle. Äikäs istui kunniapaikalla vanhan valmentajakollegansa Hannu Aravirran, pelaajalegendojen kute Kimmo Timosen, Jere Lehtisen ja Ville Peltosen, vanhempiensa, veljiensä - ja ennen kaikkea perhettään edustaneiden puoliso Sirpa ja tytär Veeran rinnalla.

He kaikki - ja fanit, Selänteen tapauksessa tietysti myös fanit - saivat ilmeisen ansaitun kiitoksen.

Kaikki uransa maajoukkuevalmentajat Pentti Matikaisesta Erkka Westerlundiin Selänne mainitsi nimeltä paperista lukien - hän ei tahtonut samanlaista unohdusta kuin Ville Peltoselle sattui pari päivää sitten Raimo Summasen tapauksessa. Myöhemmin Peltonen pahoitteli lipsahdusta julkisesti.

Mutta Selänteen numerolla kahdeksan ei siis maajoukkueessa pelaa kukaan - ellei sitten joku hänen pojistaan joskus yllä Leijoniin.

Selänteen Arenaa liikuttaneessa puheessa oli kuitenkin huomionarvoista se, että erityisvieraina tapahtumaa seuranneet ihmiset olivat hänelle tuttuja vuosikymmenten ajalta. Ismo Syvähuoko on hänen lähiystävänsä - ja uran pelastanut lääkäri, lääkärinä hän hoivasi Selännettä jo Jokereissa 1990-luvulla. Kalervo Kummola, kiistelty ja ristiriitainen suomalaisen ja eurooppalaisen kiekkoilun suurvaikuttaja oli tietysti paikalla.

Mutta parrasvaloihin ei päässyt pelkkiä rautakanslereita. Huoltajia Selänne kutsui "jääkiekkojoukkueen äidiksi" - ja heitä edusti Selänteen ystävä, niin maajoukkueen huoltajana kuin vaikkapa kulttuuriravintola Kosmoksen portsarinakin vaikuttanut Neka Haapanen.

Se, että suurimmassa Leijona-juhlassaankin Selänne oli yhtä aikaa sekä koko kansan, että hierakia-vapaan lähipiirinsä ympäröimä kertoo hänestä paljon. Selänne voi olla tunnettu paitsi pelitaidoistaan, karismastaan ja monen mielestä ylettömästä kansansuosiostaan, mutta läheisilleen hän on lojaali - on sitten kyse pomojen pomo Kummolasta tai huoltaja Haapasesta.

Valmentajistakin Selänne nosti esiin Äikkään, miehen, joka ei koskaan tahtonut valokeilaan eikä tarjouksista huolimatta koskaan lähtenyt SM-liigajoukkueen ykkösvalmentajaksi.

Pasi Kostiainen

Kirjoittaja on tuntenut Selänteen 1980-luvun lopulta lähtien ja seurannut hänen uraansa toimittajana niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.