Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho - Vuosi MM-kullasta, missä mennään nyt?

Vuosi sitten Suomessa elettiin hysteerisintä jääkiekon teini-ilmiötä sitten 1990-luvun puolivälin, kun nuorten jääkiekkomaajoukkue voitti MM-kultaa. Anakonda.fi kertoo nyt, miksi tähtikolmikko Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho ovat NHL-urillaan eri tilanteissa.

Tammikuu 2016 - Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho ovat suomalaisten suursuosikkeja. He ovat johdattaneet ykkösketjuna Suomen Nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen. Ja vieläpä kotikisoissa, jotka Yle televisioi kuin aikuisten kisat studioineen ja runsaine haastatteluineen. Nuorukaiset tulevat tutuksi sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Tammikuu 2017 - Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho pelaavat NHL:ssä. Mutta nyt he eivät saa tukea toisistaan, sillä kolmikko on hajautunut eri puolille liigaa, eri seuroihin. He myös ovat aivan eri tilanteissa urallaan. Yksi on tiputettu farmiin, toinen jahtaa koko liigan maalikuninkuutta.

Miksi näin? Anakonda.fi kertoo pelaaja kerrallaan, missä mennään.

1. Sebastian Aho - "Hänen lätkä-älykkyysosamääränsä on niin korkea"

Ujonoloinen Aho on jäänyt julkisuudessa räväkän maalitykin Laineen ja valloittavasti hymyilevän taitoniekan Jesse Puljujärven varjoon. Kaukalossa on toisin. Juuri nyt Carolina Hurrcanesissa pelaavalla Aholla menee kolmikosta parhaiten.

"Hänen lätkä-älykkyysosamääränsä on niin korkea", amerikkalaisselostaja hehkuttaa tässä Viasatsport.fi:n videossa, kun Aho hakee laukaisupaikan jatkoajalla - ja ampuu Carolinalle voiton Bostonista.

Aho on pelannut Carolinassa paljon toisen nuoren suomalaisen, Teuvo Teräväisen kanssa. Jälki on ollut komeaa. Vaikka Aho ratkaisi Suomen mestaruuden jatkoaikamaalilla Kärpille vuonna 2015 vain 17-vuotiaana, hänen kehityksensä on ollut yllättävää - Aho pärjää NHL:ssä vain 19-vuotiaana kuin olisi pelannut siellä ikänsä. Keväällä hän tosin kuului Leijonien MM-joukkueeseen ja syksyllä hänen roolinsa kasvoi maajoukkueen kokeneiston ohi läpi World Cupin. Silti NHL:n ehkäpä paras pelaaja Sidney Crosby kysyi kohdattuaan Ahon ihmetellen: kuka hän oikein on?

Suomalainen tähtipelaaja, tuleva supertähti - hän on Sebastian Aho.

2. Patrik Laine - Miten onnistuu paluu sairauslomalta?

Patrik Laine aloitti NHL:n todella näyttävästi. Syyskaudella hän johti jopa maalipörssiä - sensaatiomaisesti, vain 18-vuotiaana tulokkaana. Ja miksipä ei, Laineen poikkeuksellinen laukaus toimi Liigassa, nuorten MM-kaukalossa ja aikuistenkin MM-kisoissa. Kyllä se toimii pienemmässä NHL-kaukalossakin.

Laine on käsittellyt hyvin myös häneen kohdistuvat ulkoiset paineet. Hän on seurattu pelaaja paitsi Suomessa, myös kiekkohullussa Winnipegissä, jossa muistetaan Teemu Selänteen sensaatiomainen tulokaskausi 1992 - 1993 - Lainetta on verrattu Selänteeseen viime kesän varauksesta lähtien.

Kausi on kuitenkin pitkä eikä parhainkaan laukaisija voi onnistua kierroksesta toiseen. Laineellakin on ollut vaisumpia jaksoja. Ja nyt tuli pakollinen pelitauko, kun hän sai aivotärähdyksen taklaustilanteessa. Siinä Laine maksoi oppirahoja. Taklaus oli puhdas jopa Winnipeg Jetsin valmentajien ja pelaajien sekä suomalaisten kiekkoasiantuntijoiden mukaan, Laine kurotti kiekkoa eikä yksinkertaisesti huomannut häntä taklaavaa Buffalon pelaajaa. NHL-kaukalossa jos missä on oltava valppaana koko ajan.

Laineen kannalta olennaista on nyt se, miten onnistuu paluu sairauslomalta. Päävammat ovat vaarallisia ja arvaamattomia. Vaikka Winnipegin valmentaja Paul Maurice sanoo Iltalehden mukaan Laineen olevan "paranemaan päin", oireet saattavat pitkittyä. Esimerkiksi Crosby oli taannoin poissa kaukaloista kuukausia. Hän tosin palasi suoraan huipulle - ja samaa odotetaan Laineelta.

3.  Jesse Puljujärvi - Hakee vauhtia farmista

Jesse Puljujärvi oli Nuorten MM-kisojen ykköstähti ja viime kauden tupla-maailmanmestari: hän riensi Kärppien Liiga-kauden jälkeen auttamaan myös 18-vuotiaat mestaruuteen. Mutta jo noissa kisoissa Puljujärvi pelasi loukkaantuneena. Polvi leikattiin kauden päätyttyä ja kesä - tärkeä harjoitusjakso - meni toipilaana. Täysipainoisen treeni Puljujärvi pääsi aloittamaan vasta elokuussa.

NHL-varauksen neljäntena Edmonton Oilersiin saanut Puljujärvi on loistava urheilija ja pidetty persoonallisuus, mutta hänen englantinsa on vaatimatonta. Liekö se yhdessä leikkauksesta toipumisen kanssa vaikuttanut uuteen kulttuuriin sopeutumiseen ja läpimurtoon - tai siihen, että läpimurto on jäänyt tekemättä.

Oilers on antanut Puljujärvelle mahdollisuuksia vaihtelevasti. Hän pääsi pelaamaan muun muassa seuran ykköstähden Connor McDavidin kanssa ja jälkeä syntyi. Mutta on ollut myös otteluita, joissa Puljujärvi on joutunut tyytymään vain muutaman minuutin peliaikaan. Se on tyypillistä nuoren pelaajan sisäänajoa uuteen kovempaan sarjaan, mutta Ahon ja Laineen veroiselle Puljujärvelle ehkä yllättävä takaisku.

Tätä kirjoitettaessa Oilers on lähettänyt Puljujärven farmijoukkueeseen. Se saattaa olla hyvä ratkaisu. Hän saa siellä paljon vastuuta - ja kehittyy edelleen.

Teksti: Pasi Kostiainen