Olli Määttä, Stanley Cupin jälkeen World Cup - "En malta odottaa"

Olli Määttä juhli kesäkuussa Stanley Cupin voittoa, syyskuussa hän edustaa Suomea jääkiekon World Cupissa. Anakonda.fi ihastelee 22-vuotiaan suomalaispakin tarinaa, vakavien vaikeuksien voittamista - ja mestaruuden voittamista kaiken kruunuksi.

22-vuotias Olli Määttä juhli keväällä Stanley Cupin mestaruutta Pittsburgh Penguinsin riveissä. Pystin nostaminen oli jyväskyläläiselle tunteikas hetki.

Olli Määttä debytoi NHL:ssä lokakuussa 2013 ja paranteli asemiaan Pittsburgh Penguinsin joukkueessa läpi talven. Vuotta myöhemmin nuorella lupauksella todettiin syöpäkasvain kilpirauhasessa.

Määttä palasi pelikentille vain kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Loukkaantumiset vesittivät kuitenkin lopulta kauden ja kun hän palasi tositoimiin syksyllä 2015 oli edellisestä pelistä kulunut jo kymmenen kuukautta.

Tämän jälkeen hänestä saatiin jälleen kirjoittaa iloisia uutisia. Perinteikäs seura tarjosi suomalaiselle helmikuussa arvokkaan jatkosopimuksen. Keväällä 2016 Penguins juhli Stanley Cupin voittoa. Määttä oli 12. suomalainen tittelin pokannut.

"Takana on ylä- ja alamäkiä vaikka kuinka paljon. Isoin oppi minkä tästä ajasta voin ottaa mukaani on, että aina pitää pysyä positiivisena. Työteko palkitaan kyllä jossain vaiheessa", Määttä totesi Urheiluviikolle.

"Viikko mestaruuden ratkeamisen jälkeen aloin todella miettiä mitä olin saavuttanut. Jalat eivät saa lähteä maasta kun tulee alamäki, eikä leukaa saa vastaavasti tiputtaa rintaan kun noustaan ylämäkeä. Pitää pysyä aina ylpeänä ja tehdä paljon töitä. Se on minusta tärkeintä", hän jatkoi.

Määttä arvostaa allekirjoittamaansa kuuden vuoden jatkosopimusta suuresti etenkin kohtaamiensa vaikeuksien jälkeen.

"Tämä antoi minulle viestin, että he haluavat olla isossa roolissa urallani. Sopimus tuo turvallisuutta ja luottoa tekemiseeni. Pidän myös todella paljon Pittsburghin kaupungista ja seuran organisaatiosta."

Määtän seuraava iso koitos on edessä syksyllä, kun Leijonat matkaa Kanadaan taistelemaan World Cupin menestyksestä. Pelit alkavat syyskuun puolessa välissä, jota ennen Suomi urakoi kolme harjoituspeliä.

"Kesästä tulee haastava. Pelaajien on oltava huippukunnossa heti kun kausi alkaa. Siitä tulee varmasti yksi kovimmista turnauksista koskaan. Kaikilla joukkueilla on aivan huippujoukkueet, en malta odottaa, että olisimme siellä jo."

"Meillä on paljon nuoria hyviä pelaajia sekä kokeneita johtajia, jotka tietävät miten hommat hoidetaan. Meillä on myös monipuolinen ryhmä, löytyy taitoa, kovuutta ja nopeutta. Suomen vahvuus on aina ollut yhteishenki, joka tarkoittaa, että jokainen pystyy sitoutumaan rooliinsa. Olemme oikeasti joukkue, pukukopissa ei ole isoja egoja."

Suomi on menestynyt viime vuosina nuorten arvokisoissa ja tämä näkyy myös päävalmentaja Lauri Marjamäen valinnoissa World Cupiin.

"Puolustuksemme on nuori ja kokematon, joten totta kai se tuo omat haasteensa. Meillä on kuitenkin kokemusta pelaajistossa ja valmentajissa, moni on ollut näissä tilanteissa aikaisemmin. Heistä on meille nuorille iso apu. Lähden turnaukseen erittäin luottavaisin mielin."

"Haluan pelata myös henkilökohtaisesti hyvät kisat ja auttaa joukkuetta niin paljon kuin vain voin. Minulle käy mikä tahansa rooli, on huikeaa olla joukkueessa mukana", Määttä linjasi.

Teksti: Urheiluviikko, kuva: Michael Miller