Matti Hagman 1955 - 2016 - Aikansa supertähti sai palkkaa jopa pelaamatta

Jääkiekkoilija Matti Hagman on kuollut 61-vuotiaana. Anakonda.fi kunnioittaa legendaarisen pelaajan muistoa ja vahvaa persoonaa muistelemalla hänen uransa ja elämänsä erikoisia ulottuvuuksia.

Matti Hagman kuoli 61-vuotiaana kuluneena syksynä edenneeseen sairauteen. Kuolemasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat, joka vasta viikonvaihteessa haastatteli Hagmania tämän terveystilanteesta. IS:n juttu on luettavissa tästä.

Legenda -sanaa viljellään usein kevein perustein, mutta jääkiekkoilija Hagmanista sitä on syytä käyttää. Taitava hyökkääjä oli 1970- ja 1980-luvuilla väriläiskä niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueissakin - HIFK on jäädyttänyt hänen numeronsa 20. HIFK:n riveissä Hagman voitti kolme Suomen mestaruutta (1974, 1980 ja 1983). Neljästi hän voitti SM-liigan pistepörssin. Pohjois-Amerikassa Hagman edusti NHL:ssä Boston Bruinsia ja Edmonton Oilersia. Toisessa Pohjois-Amerikan liigassa WHA:ssa Hagman pelasi Quebec Nordiquesia. Hän pelasi myös saksalaisseura EV Landshutissa - ja kaksi kautta Hockey Reippaassa.

Anakonda.fi kertoo Hagmanin muistoksi nyt kolme erikoista faktaa Hagmanin hänen vaiheistaan:

1. HIFK-ura päättyi vuoden ylimääräiseen liksaan

Matti Hagman oli HIFK:ssa 1980-luvulla iso tähti - samoin Helsingissä kaukalon ulkopuolella. HIFK päätti kuitenkin skandaalimaisesti olla uusimatta sopimusta tämän kanssa keväällä 1989. Niinpä Hagman siirtyi kahdeksi kaudeksi Lahteen.

Hän palasi HIFK:n riveihin, mutta ura päättyi polvivammojen takia yhteen kauteen. Urheilusanomien vuonna 2009 julkaisemassa perusteellisessa henkilökuvassa käydään läpi HIFK:n ja seuran kenties brändiin eniten vaikuttaneen pelaajan kompleksikasta uraa: pitkäaikainen HIFK-pomo Frank Moberg puhuu jutussa avoimesti Hagmanin eri piirteistä, HIFK:n mainetta muovanneesta ylimielisyydestä ja stadilaisuudesta, pukukopin johtajuudesta ja kiusaamisesta - ja siitä, miten HIFK yritti näpäyttää Helsingin yössä hyvin viihtynyttä Hagmania olemalla tekemättä tämän kanssa sopimusta - ja joutuen pyytämään tämän takaisin punapaitoihin Mobergin mukaan "huonoa omaatuntoa" potien.

"Ajatuksemme oli vilpitön, mutta toimimme huonosti. Saakelin heikosta omastatunnostamme kertoo paljon se, että maksoimme Hakille täyttää palkkaa myös kaudesta 1992–93, vaikka hän oli jo lopettanut uransa", Moberg sanoo Urheilusanomille.

2. Macho valmentaja Hagman osasi käsitellä historiallista naispelaajaa

Matti Hagman oli pelaajatähtenä boheemi eikä juuri valmentajana muuttanut tapojaan. Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2014 kanadalainen Hayley Wickenheiser muisteli valmentaja Hagmanin juoneen olutta pelien jälkeen avoimesti, mutta ennen kaikkea käsitelleen häntä historiallisen harvinaisena naispelaajana erinomaisesti. 

"Kaikki ajattelevat, että hän on kova ja ankara, mutta hän on älykkäimpiä jääkiekkoihmisiä, joita olen koskaan tavannut. Hän oli ylpeä jääkiekkomies, mutta hän käsitteli hyvin sen, että joukkueessa oli nainen. Hän oli reilu ja rehellinen minulle. Arvostan häntä paljon", Wickenheiser kommentoi HS:lle.

Wickenheiser pelasi Hagmanin valmentamassa Kirkkonummen Salamien -joukkueessa viime vuosikymmenellä 33 ottelua. Oli kansainvälinen uutisaihe, kun nainen pelasi miesten ammattilaisjoukkueessa.

SM-liiga-joukkueista Hagman toimi sekä katsomovalmentajana HIFK:ssa - sekä usein unohdetusti myös parin kauden ajan paikalliskilpailija Jokerien organisaatiossa.

3. Elokuvaura oli lyhyt ja kiihkeä

Vuonna 1990 Matti Hagman näytteli vähäpuheista, ujoa, mutta coolia jääkiekkotähteä Tapio Suomisen elokuvassa Porttikielto taivaaseen. Elokuvan tapahtumat sijoittuivat helsinkiläiseen hotelliin, jossa harjoitettiin majoitus- ja ravintolatoiminnan lisäksi myös prostituutiota. JUONIPALJASTUS: Hagmanin esittämä Timi oli elokuvassa rehellinen hahmo, ns. "kunnon mies" ja pääosahenkilön, Satu Silvon esittämän Bellan rakastettu ja luottohenkilö.

Teksti: Pasi Kostiainen