Kommentti: sukupolvenvaihdos myös valmennuksessa - Koivu, Selänne, Timonen ja kumppanit mukaan Leijoniin

Ei ole ehkä huomattukaan, miten monitahoinen suomalaisen jääkiekkoilun sukupolvenvaihdos on. Anakonda.fi toivottaa viime vuosien pelaajalegendat - ja uuden polven valmentajat tervetulleeksi maajoukkueeseen. Tähtipelaajien ja muiden uusien valmentajanimien toimintaa leimaa kuitenkin jatkuvuus.

Saku Koivu, Ville Peltonen, Jere Lehtinen. Kimmo Timonen, Sami Salo, Toni Lydman. Teemu Selänne. Jarkko Ruutu.

Tuttuja nimiä kaikille suomalaisille jääkiekkoilun seuraajille paitsi pelaajien loistavan NHL-uran takia, myös heidän maajoukkue-suoritustensa ansiosta.

Mutta nyt jokainen heistä on lopettanut uransa - viimeisenä Kimmo Timonen keväällä 2015 Stanley Cupin voittajana.

Useimmat heistä ovat kuitenkin löytäneet paikkansa jääkiekkoilun parista edelleen.

Keskiviikkona 10. helmikuuta tiedotettiin maajoukkueen tuleva johtoryhmä kaudelle 2016 - 2017. Leijonat siirtyy Lauri Marjamäen aikaan, jos päävalmentajan mukaan jaksotellaan kahden eri Jalosen sekä Westerlundin kausien jälkeen.

Marjamäen apuvalmentajina nähdään kirkkaimmista parrasvaloista poissa pysyneitä, mutta lajin sisällä laajasti arvostettuja kiekkokoutseja.

Waltteri Immonen on toiminut Sveitsin Zugin kakkosvalmentajana vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen Immonen edusti valmentajana hänelle tuttua seuraa, Jokereita peliuransa loppumisesta, syksystä 1999 lähtien.

Hänen lisäkseen apuvalmentajana Leijonissa vaikuttaa turkulainen Kalle Kaskinen, joka siirtyy syksyksi 2016 Jokerien KHL-joukkueen valmennusryhmästä myös kotikaupunkinsa TPS:n A-juniorijoukkueen päävalmentajaksi. Kaskinen on useiden suomalaisvalmentajien, muun muassa Erkka Westerlundin ja Juhani Tammisen tavoin turkulaislegenda Juhani "Juuso" Wahlstenin oppipoika - ihan kirjaimellisesti: Kaskinen oli muun muassa Saku Koivun tavoin Wahlstenin oppilaana Turun kiekkolukiossa, ja Wahlsten myös avitti Kaskisen takavuosina työskentelemään FC Barcelonan jääkiekkotoiminnan johtajana. Siis samassa hommassa, jota Wahlsten hoiti itse peliuransa päätteeksi 1970-luvulla.

On vaikuttavaa, miten oppi kulkee suomalaisessa jääkiekossa nyt sukupolvelta toiselle - siis Wahlstenilta Westerlundille ja Kaskiselle. Immonen on puolestaan imenyt kansainvälisiä vaikutteita Sveitsissä - ja työskennellyt Suomessa edellispolven huippuvalmentajien, Hannu Jortikan, Raimo Summasen ja Westerlundin kanssa.

Ja mikä varmaan suurta yleisöäkin puhuttelee - ja Leijonat jos mikä Suomessa suurta yleisöä puhuttelee - niin upeaa on, miten ensi syksyn jääkiekon Maailman cup -joukkueen johtoryhmä vilisee tuttuja nimiä: mukana ovat Saku Koivu, Kimmo Timonen ja Teemu Selänne. Siis jo aiemmin uransa lopettaneiden ja NHL:ssä myös muutenkin kuin pelaajina ansioituneiden Jarmo Kekäläisen ja Teppo Nummisen kanssa.

Lisäksi maajoukkueessa vaikuttavat koko ensi kauden ajan parhaillaankin GM:nä työskentelevä Jere Lehtinen sekä maalivahtivalmentaja Ari Hilli.

Kovia nimiä, jotka vakuuttivat aikanaan kaukalossa. Ja jotka nyt osaavat varmasti jakaa kokemuksensa uusien pelaajien hyödyksi maajoukkueessa.

Tuohon maajoukkueeseen on aikanaan hyvä kasvaa tuoreiden nuorten maailmanmestareiden, Jesse Puljujärven, Sebastian Ahon, Patrik Laineen, Olli Juolevin ja kumppaneiden. Siirtymä voi olla nopeakin, ensi syksyn World Cup -joukkueessa nähtäneen kahden vuoden takaisia nuoria mestareita, muun muassa Teuvo Teräväinen ja Esa Lindell.

Kiitos siis palveluksista tähän saakka kaukalossa Koivu, Selänne, Timonen ja muut mestaripelaajat - ja kiitos jo etukäteen palveluksista kaukalon laidalla.

Suomalainen jääkiekkoilu on nyt raikkaassa vaiheessa.

Sukupolvenvaihdos on toteutunut - muutenkin kuin Kalervo Kummolan jäätyä eläkkeelle.

Pasi Kostiainen

Anakonda.fi:n Pasi Kostiainen on seurannut maajoukkuekiekkoilua jo silloin, kun mitali oli Leijonille jokavuotinen, saavuttamattomalta tuntuva haave. Hän on kirjoittanut myös kirjat Jokerit - suomalaisen jääkiekkoilun tuhkimotarina (WSOY) ja Suomalaiset NHL:ssä (WSOY).

Kuvassa Saku Koivu vuoden 2008 jääkiekon MM-kisoissa.