Jursinov, 75, legenda-pelaajien kunnianosoituksesta - "Olen niin otettu!"

Vladimir Jursinovin 75-vuotisjuhlaottelussa Vantaalla jäälle luisteli legendaarisia pelaajia neljältä vuosikymmeneltä. Anakonda.fi tapasi Jursinovin, jota hiveli vanhojen valmennettavien - ja jääkiekon legendojen pelaaminen hänen kunniakseen.

"Sakua (Koivu) olen tietysti valmentanut, ja Jarnaa (Marko Jantunen). (Aleksei) Jashin lensi New Yorkista tänä aaamuna tämän ottelun takia. Olen niin otettu", Jursinov sanoi Anakonda.fi:lle Tikkurilan Trio-areenalla sunnuntaina.

Hänellä tuntui olevan kaunis sana jokaisesta kentällä pelaavasta kiekkoilijasta - luki heidän paitojensa rintamuksessa sitten Suomi tai CCCP, nämä kirjaimet muuten "Team Jursinovin" rintaa korostivat.

Meno oli valotaululla samantyyppistä kuin Neuvostoliiton ja Suomen kohtaamisissa vuosikymmeniä sitten. Mutta ehkä nyt ei ihan tosissaan kuitenkaan mitelty. Ja ehkä on ymmärrettävää, että muutama vuosi sitten uransa lopettaneet venäläiset maajoukkuemiehet, esimerkiksi Jursinovin mainitsema Jashin tai Aleksander Haritonov liikkuvat kaukalossa ripeämmin ja liikuttavat lätkää liukkaammin kuin kymmenen vuotta heitä kokeneemmat pelimiehet, esimerkiksi Christian Ruuttu, Reijo Ruotsalainen tai Jari Kurri. Heistä jokainen oli kyllä oikein vetreässä kondiksessa ei siinä mitään, Reksa Ruotsalainen liukui luistimilla kuin Edmonton Oilersin tai Oulun Kärppien paidassa 1980-luvulla ja historiallista kypärää käyttäneen Kurrin luisteluasennon tunnistaa edelleen.

"Jari on oikein hyvässä kunnossa", Jursinov ihasteli - sujuvasti suomeksi kuten totuttua.

Kurrin ja kumppanien hyvään pelituntumaan saattaa olla syynä veteraanipelaajien MM-turnaus, johon vuosikertakiekkoilijat ovat panostaneet enemmän tai vähemmän tosissaan. Treenattu on selvästi.

Vantaan tapahtumassa oli kuitenkin kyse ennen kaikkea Jursinovin kunnioittamisesta. Pelaajien osalta sitä kunnioitusta tuskin tarvitsee puristaa, sillä Koivun, Jashinin ja Jantusen lisäksi TPS:n 1990-luvun hegemoniajoukkuetta valmentanut venäläislegenda on ollut auttamassa kymmeniä pelaajia nousemaan maailman huipulle. Suomalaisista NHL-pelaajista Jursin koulua kävivät ennen muuttamistaan kapeisiin kaukaloihin myös muun muassa Kimmo Timonen, Sami Salo ja Jere Lehtinen. Lisäksi muun muassa Raimo Summanen on sanonut ammentaneensa Jursinovilta kiekkoviisautta omalle valmentajauralleen.

Suomen-vuosiensa jälkeen Jursinov vaikutti pitkään Sveitsin Klotenissa.

"Hienoa, että Sulo (Ari Sulander) on tullut tänne maaliin. Olimme niin monta vuotta vastakkain Sveitsissä, kun hän pelasi Zürichissä", Jursinov kehui.

Vaikka hän täytti jo viime talvena 75, töitä jääkiekon parissa riittää yhä.

"Eniten vietän nykyisin aikaa Helsingissä, koska koko perheeni asuu nykyisin täällä. Mutta töiden takia käyn yhä paljon myös Sveitsissä ja Venäjällä."

Jari Kurri on hyvässä kunnossa, luisteluasento - ja kypärä - ovat tuttuja aktiivivuosilta.

Reijo Ruotsalaisella oli asiaa Jari Kurrille.

Saku Koivu ja Marko Jantunen, jotka muodostivat yhdessä Jere Lehtisen kanssa TPS:n nuoren ykkösketjun 1990-luvulla, Jursinovin valmennuksessa.

Tämä aika muistuttaa 1970-lukua: voittajien pelipaidoissa lukee CCCP.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen