Jukka Kohonen, vaikuttaako Roman Rotenberg tuomareihin?

Jääkiekkosarja KHL:n runkosarjan päättyy Helsingin Jokerien ollessa monenlaisen kohun keskipisteenä. Anakonda.fi kysyi seuran toimitusjohtaja Jukka Kohosen mielipiteitä jokerifaneja ja muuta kiekkokansaa kiinnostaviin kysymyksiin. Uskooko Kohonen siihen, että Jokereilla on aito mahdollisuus voittaa?

Helsingin Jokerien toinen kausi KHL:ssä on ollut urheilullisesti hyvä. Joukkue voittaa runkosarjassa oman Bobrov -divisioonansa ja sijoittuu toiseksi koko läntisessä konferenssissa. Tämä takaa parhaat mahdolliset asetelmat sunnuntaina 21. helmikuuta alkaviin pudotuspeleihin.

Jukka Kohonen on työskennellyt Jokerien toimitusjohtajana seuran KHL-taipaleen ajan. Hän on luovinut joukkueen kanssa eteenpäin tilanteessa, jossa Venäjä-vetoisen KHL:n maine on ollut koetuksella Venäjän kiistanalaisen ulkopolitiikan, lähinnä Ukrainan- ja Syyrian sotatoimien vuoksi. Krimin valtausta seurannut EU-maiden kauppasaarto ja muun muassa Venäjän vastapakotteet ovat tehneet myös Jokerien taloudenpidon vaikeammaksi kuin se olisi ehkä muutoin ollutkaan.

Lisäksi Jokereissa on myös sisäisiä jännitteitä. Tämä haastattelu tehtiin Jokereille divisioonavoiton varmistaneen Pietarin SKA -ottelun aattona - ja sen jälkeen on Urheilusanomat uutisoinut Jokerien omistajajärjestelyistä. Muun muassa siitä, kuinka pitkäaikaista pääomistajaa Harry "Hjallis" Harkimoa ollaan sysäämässä sivuun. Harkimo on kiistänyt lehden tiedot.

Lisäksi Jokerien fanit suuttuivat SKA-voitto-ottelusta omien sanojensa mukaan "Jokerien nykyjohdolle", koska SKA:n tekemän maalin jälkeen Hartwall Arenassa soi pietarilaisseuran maalilaulu.

Näistä ei haastattelussa siis sen ajankohdan vuoksi puhuttu, mutta asian vieressä operoitiin kyllä, sillä Arenan pääomistajana ja Jokerien vähemmistöomistajana Jokerien tulevaisuuteen nivoutuu Venäjän ja Suomen kansalainen Roman Rotenbeg. Rotenbergiä fanit myös syyttävät SKA:n maalilaulun soimisesta. Rotenberg on Jokerien vähemmistöomistaja, mutta tärkeässä asemassa SKA:ssa, Pietarin Arenassa ja Venäjän maajoukkueen johdossa.

Jukka Kohonen, fanit pelkäävät, että Rotenberg ja SKA vaikuttavat tuomareihin niin, ettei Jokerit voi voittaa mahdollista Jokerien ja SKA:n välistä pudotuspelisarjaa - pelkäätkö sinä?

"En. Ei pidä paikkaansa. Koko kysymys on turhaan personoitunut Romaniin. Hän olisi varmasti imarreltu, jos hän tietäisi - jos seuraisi näitä keskusteluja - kuinka paljon hänen ajatellaan vaikuttavan näihin asioihin. Uskon, että Roman ja kaikki muutkin KHL:n johdossa olevat henkilöt toivovat, että tuomaritoiminta tukee pitkällä tähtäimellä sarjan uskottavuutta ja kiinnostavuutta. Jollain tavalla sen Romaninkin tunnen, niin että mun on vaikea kuvitella, että hän pyrkisi mitenkään vaikuttavan siihen (tuomaritoimintaan). Jos siinä tuomaritoiminnassa jotain on, niin ehkä siinä on pikemminkin tuomarien alitajuinen kunnioitus huippupelaajia ja huippujoukkueita kohtaan. Ehkä se on ongelma, että he joskus katsovat asioita vähän tiedostamattaan vinoon. Tätä pitää tietysti ammattimaisuutta kasvattamalla pyrkiä karsimaan."

On mahdollista, että SKA tulee Jokereita vastaan heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Se on uhka ja mahdollisuus yhtä aikaa - kumpaa se on sinun mielestäsi enemmän?

"En osaa sanoa. Tietysti bisneksen kannalta olisi hyvä, jos kohdattaisiin - hallit olisivat varmasti täynnä. Mutta tässä menevät vähän henkilökohtaiset omat näkemykset ja toiveet ja pelot sekä urheilu ja liiketoiminta välillä sekaisin. Mutta hyvähän se on aina kohdata hyviä joukkueita, se on kiinnostavaa."

Fakta: Jokerien viimeinen runkosarjaottelu on Moskovan Spartakia vastaan Hartwall Arenassa torstaina 18. helmikuuta. Jokerien pudotuspelit alkavat sunnuntaina 21. helmikuuta kotiottelulla. Lisätietoja tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen