Jukka Jalonen, miksi venäläisjoukkueet pääsevät lopussa rinnalle?

Helsingin Hartwall Arenassa on toistunut erikoinen jääkiekko-ottelun päätös kolme kertaa kahdessa viikossa: venäläinen joukkue on tasoittanut pelin viime sekunneilla. Anakonda.fi kysyi valmentaja-kommentaattori Jukka Jaloselta, mistä oikein on kyse.

Nuorten MM-finaalin loppuhetkien vuoristoratatunnelmat ovat piirtyneet suomalaisten urheilufanien mieliin pitkiksi ajoiksi: ennen Suomen riemukasta jatkoaikavoittoa pikku-Leijonia koeteltiin toden teolla, kun Venäjä tasoitti varsinaisen peliajan viime sekunneilla.

Näinhän se on mennyt:

Tiistaina 5.1.2016 siis näin: ajassa 59.54 Georgiev tasoittaa pelin tilanteeksi 3- 3. (Kasperi Kapasen hetkeä myöhemmin tulleesta voittomaalista ei tarvinne muistutella...)

Perjantaina 8.1.2016 puolestaan näin: ajassa 59.43 Dynamo Moskova tasoittaa ottelun Jokereita vastaan numeroihin 2-2. (Jatkoajalla ei nähdä maaleja, voittolaukauskilpailussa onnistuu Juuso Hietanen ja Dynamo Moskova voittaa.)

Sunnuntaina 17.1.2016 Venäjän loppuhetkien yllätys koettiin näin: ajassa 59.57 - siis vain kolme sekuntia ennen loppua - ilman maalivahtia pelaavan Amur Habarovskin Tarasov tasoittaa ottelun lukuihin 2-2.  (Voittomaalikilpailussa Jokerien Grandon Kozun tekee maalin ja kotijoukkue voittaa.)

Kaksi kolmesta ottelusta on päättynyt lopulta, ns. pitkän kaavan kautta suomalaisjoukkueen voittoon. Mutta silti, pitäähän tätä nyt vähän taivastella - niin kauan on tv-katsojille, saati kiekkoilijoille junnusta lähtien hoettu erän alku- ja loppuhetkien tärkeyttä. Noin ei yksinkertaisesti saisi tapahtua - ainakaan näin useasti.

Oheisella videolla Nuorten maajoukkueen MM-kultaan valmentanut ja ensi kaudella Jokerien KHL-joukkueen päävalmentajaksi siirtyvä Jukka Jalonen vastaa Anakonda.fi:n kysymykseen, mistä on kyse?

"Sattumasta", hän aloittaa, mutta kehuu venäläisjoukkueiden ratkaisukykyä ottelun viime hetkillä.

"Heillä on sitkeyttä ja taitoa."