Jääkiekon Liigassa loppuhuipennus - Mitä eri joukkueiden fanit jännittävät - ja pelkäävät?

Jääkiekon Liigassa pelataan viimeiset kierrokset. Anakonda.fi kertoo, mitä eri joukkueiden fanit jännittävät - ja mitä he pelkäävät. Mihin venyy Hirschovitsin pisteputki? Saako Törmänen HIFK:n vauhtiin pudotuspeleissä? Ja ajatella, millainen kiekko-oraakkeli olikaan Pilvi Pouta...

Blues

Tämä jännittää: Pystyykö pistepörssin ennätystä (Raimo Helminen teki maalin tai antoi syötön 22 peräkkäisessä pelissä kaudella 1996 - 1997) jahtaava Kim Hirschovits (kuvassa) ennätykseen?

Tämä pelottaa: Jatkuuko joulun jälkeen runkosarjassa vakuuttanut hyvä vire myös pudotuspeleissä? Jos ei jatku, iskeekö seuraan (taas) kassakriisi?

Kauden ilonaiheet: Nuori maalivahti Eetu Laurikainen, Hirson comeback kansalliselle huipulle ja koko joukkueen tasonnosto kevätkaudella.

HIFK

Tämä jännittää: Saako Mestiksessä ja Sveitsin liigassa mestaruuksia valmentanut Antti Törmänen stadilaiset voittamaan pudotuspeleissä?

Tämä pelottaa: Entä jos Törmänen ei onnistu? Fanit ovat vaatineet vuosien ajan suursiivousta myös seuran toimistossa. Saako sama itseensä tyytyväinen puuhastelu byroossa jatkua, jos menestystä ei (taaskaan) tule?

Kauden ilonaiheet: Hyvä pelillinen jakso ennen joulua, jolloin HIFK piipahti Liigan kärjessä. Loistava nuori maalivahtikaksikko Ville Husso - Kevin Lankinen.

HPK

Tämä jännittää: Montako HPK:n pelaajaa napataan muihin joukkueisiin? Jaksaako jatkomahdollisuutensa menettänyt joukkue enää pelata kunnialla jäljellä olevat pari matsia?

Tämä pelottaa: Ensi kausi. Loppuvatko seuran rahat? Saadaanko kasaan kilpailukykyinen joukkue? Lähtevätkö useimmat tämän kauden runkopelaajat (Vänttinen, Juuse Saros, Eero Somervuori, Jesse Saarinen ....) kuten on huhuttu?

Kauden ilonaiheet? HPK ylitti itsensä - ja ns. asiantuntijoiden ennakkoarviot - syksyllä.

Ilves

Tämä jännittää: Viime vuonna pudotuspelien ulkopuolelle jäätiin viimeisellä kierroksella, pari vuotta sitten nyt Ilvestä valmentava Tuomas Tuokkola koutsasi Kalpan runkosarjan voittoon, mutta menestys lopahti pudotuspeleissä. Olisivatko nyt kaikki palaset kohdallaan? Olisiko Ilveksestä yllättäjäksi?

Tämä pelottaa: Pelottaa, että palaset eivät ole kohdallaan ja nuoren joukkueen kausi loppuu ns. säälipleijareihin.

Kauden ilonaiheet: Nuorten pelaajien (Joonas Korpisalo, Aleksi Mustonen, Teemu Rautiainen, Roope Hintz) kasvaminen vastuuta kantaviksi liiga-pelaajiksi. Antti Tyrväisen paluu tehokkaaksi agitaattoriksi vaisun Jokeri-kauden jälkeen.

Jyp

Tämä jännittää: Joukkue on kadottanut otteensa runkosarjan lopulla. Muuttuuko meininki pudotuspeleihin?

Tämä pelottaa: Sekoittiko johto Jypin kemian julkistaessaan, ettei tähti Eric Perrin jatka ensi kaudella joukkueessa? Yleisö ainakin kääntyi Jyp-johtoa vastaan.

Kauden ilonaiheet: Markus Hännikäinen nousi ensimmäisellä kunnon Liiga -kaudellaan tehokkaaksi maalintekijäksi. Jypissä lupaus on saanut vastuuta, jota Jokerien tähtien joukossa ei tullut.

Kalpa

Tämä jännittää: Mikä on runkosarjan sijoitus? Mahdollisuus on jopa kotietuun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Tämä pelottaa: Entä jos pudotuspelit alkavatkin jo "sääleistä"? Toimiiko Pekka Virran kiekollinen pelitapa pudotuspeleissä, joissa tuomarilinja yleensä löystyy ja kovempi, suoraviivaisempi pelitapa menestyy.

Kauden ilonaiheet: Viime keväänä Liigan hännänhuipuksi jäänyt Kalpa on palannut Virran johdolla pudotuspelijoukkueeksi.

Kärpät

Tämä jännittää: Mikä joukkue tulee vastaan loppuotteluissa?

Tämä pelottaa: Entä jos tähtiä onkin liikaa? (No oikeastaan sekin pelottaa aika vähän)

Kauden ilonaiheet: Putoushahmo Pilvi Pouta oli suomalaisen jääkiekon suurlupausten ennustaja jo vuosia sitten: Granlund ja Vatanen ovat NHL:ssä, tällä kaudella myös muut hokeman "Donskoi-Vatanen-Junttila-Granlund..." nimet ovat Suomen huippuja, tyrkyllä MM-joukkueeseen. Ja nuorta voimaa on tulossa lisää: oululainen Jesse Puljujärvi on Suomi-lätkän suurlupaus.

Lukko

Tämä jännittää: Joko nyt? Valmentaja Risto Dufva on saanut koota Raumalle kokeneen ja nimekkään miehistön. Riittäisikö se pitkästä aikaa finaaliin saakka?

Tämä pelottaa: Loukkaantumiset ovat heikentäneet joukkuetta liikaa ja kirkkaammat mitalit jäävät taas haaveeksi.

Kauden ilonaiheet: Maalivahti Ryan Zapolski, maalitykkien Toni Koivisto ja Janne Lahti kuntoutuminen sopivasti pudotuspelien alla.

Pelicans

Tämä jännittää: Katse on jo ensi kaudessa. Keitä vahvistuksia saadaan mukaan niillä rahoilla, jotka tienattiin kevään "pajatson tyhjennyksessä"?

Tämä pelottaa: Nimimiehet Repik ja Redenbach myytiin ja kuluva kausi luovutettiin - turhaanko?

Kauden ilonaiheet: Nuoret lupaukset Taavi Vartiainen, Hannes Björninen ja Andrei Hakulinen väläyttelivät harmaan kauden keskelläkin.

SaiPa

Tämä jännittää: Runkosarjan lopussa: mikä on lopullinen sijoitus? Pudotuspeleissä: onko parin edelliskauden yllättäjän rooli jo vanhentunut?

Tämä pelottaa: Entä jos joukkueen parhaat pelaajat eivät ole yhtä hyviä kuin vuosi sitten?

Kauden ilonaiheet: Pekka Tirkkosen johdolla SaiPa on vakiinnuttanut asemansa pudotuspelijoukkueena.

Sport

Tämä jännittää: Katse on jo ensi kaudessa. Onko Vaasalla pelaajamarkkinoilla enemmän vetovoimaa, kun Sport on osoittanut pärjäävänsä Liigassa?

Tämä pelottaa: Kavahtavatko kokeneet Liiga -pelaajat valmentaja Tomek Valtosta, joka epäonnistui vuosi sitten Jokerien nimekkään joukkueen kanssa?

Kauden ilonaiheet: Ranskalaiskaksikko Damien Fleury - Charles Bertrand, tosin loppukaudesta Bertrandin muodostama yksikkö - Fleury myytiin pois.

Tappara

Tämä jännittää: Jos finaalissa päästään haastamaan Kärpät, onnistuuko dynastian huojuttaminen?

Tämä pelottaa: Ei kai joukkue voi kadottaa otettaan pudotuspeleissä samalla tavalla kuin runkosarjassa syksyllä?

Kauden ilonaiheet: Se, ettei Tappara vaihtanut valmentajaa, vaikka tappioputki syksyllä venyi. Maalitykki Olli Palola.

TPS

Tämä jännittää: Katse on jo ensi kaudessa? Keitä kaikkia huippuja TPS onnistuukaan joukkueeseen värväämään.

Tämä pelottaa: Onko seuran kabinettipeli ohi? Jatkuuko sekoilu niin toimistossa kuin kaukalossakin? Seuraako ensi kauden valmentaja Ari-Pekka Selin synkkää joukkoa (Hannu Jortikka, Hannu Virta, Pekka Virta, Heikki Leime, Kai Suikkanen, Miika Elomo), joka on tahrinut Tepsin koutsina maineensa?

Kauden ilonaiheet: Kun Jokerit lähti Liigasta, on TPS "kesän joukkue", odotukset ovat aina korkealla seuraavan kauden nimilistaa julkistettaessa. Niin oli vuosi sitten (Lasch, Smolanek), ja niin taitaa olla tänäkin vuonna.

Ässät

Tämä jännittää: Mihin riittää porilainen hulluus pudotuspeleissä?

Tämä pelottaa: Asenteen, "hulluuden" lisäksi on käytössä valmentaja Pekka Rautakallion pätevä pelitapa. Mutta riittääkö joukkueen materiaali?

Kauden ilonaiheet: Maalivahti Juuso Riksmanin parantuminen ja paluu huipulle. Maalitykki Eero Elo.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Aleksi Stenberg