Hyvästi, Espoo Blues? - Katso seuran parhaat saavutukset

Espoolainen huippukiekkoilu on uhattuna. Anakonda.fi muistelee konkurssiuhan alla olevan Espoo Bluesin - ja Kiekko-Espoon - huippuhetkiä.

Vain vuosi sitten Espoo Bluesin tilanne näytti urheilullisesti hyvältä. Aiemmin JYPin Suomen mestariksi valmentanut Jyrki Aho oli saanut ihan nimekkäästä joukkueestaan paljon irti. Blues sijoittui runkosarjassa viidenneksi, Kim Hirschovits voitti pistepörssin ja valittiin Liigan parhaaksi pelaajaksi, nuori puolustaja Otso Rantakari oli Vuoden tulokas.

Nyt kaikki on toisin. Hirschovits vaihtoi kesken kauden Oulun Kärppiin ja Bluesista lähti kaikkiaan 15 pelaajaa - kolme kentällistä. Joukkue jäi sarjan viimeiseksi.

Pahempaa kuin urheilullinen syöksy oli kuitenkin luvassa: kauden päätteeksi seuran hakemus yrityssaneeraukseen hylättiin. Muun muassa verottaja haki taustayhtiö Jääkiekko Espoo Oy:n konkurssiin.

On epätodennäköistä, että Espoossa pelattaisiin Liigaa syksyllä 2016 - ainakaan saman taustayhtiön pyörittämällä joukkueella. Liiga on ilmoittanut alkavansa suunnitella ensi kauden ohjelmaa 15 joukkueelle, ilman Bluesia.

Anakonda.fi muistelee erinomaisesta pelaajatuotannostaan tunnetun Bluesin - vuoteen 1998 saakka Kiekko-Espoon - Liiga-uran parhaita saavutuksia.

1) 1992 - nousu tulevien tähtien voimin

Kevät 1992 oli pääkaupunkiseudun jääkiekkoilun kaikkien aikojen juhlaa: Jokerit voitti mestaruuden, HIFK pronssia - ja Kiekko-Espoo nousi SM-liigaan. Ratkaiseva nousumatsi Joensuun Kiekko-Poikia oli siirretty pienestä Matinkylän hallista Helsingin jäähalliin, joka pullisteli raikkaasti pelanneen espoolaisjoukkueen riemua. Pelaajissa oli monta tulevaisuuden tähteä: 1-divisioonan tehokkain oli sittemmin muun muassa vuoden 1995 MM-joukkueeseen kuulunut Tero Lehterä, SM-karsinnassa juhlittiin NHL:ssä ja Leijonissa pitkän uran tehneen Jere Lehtisen johdolla.

2) 2008 - Komeasti finaaliin

Bluesin mestaruus oli lähellä keväällä 2008 upean kauden päätteeksi: runkosarjassa espoolaiset sijoittuivat Petri Matikaisen ja Lauri Marjamäen valmennuksessa toiseksi, puolivälierässä putosi HIFK ja pitkässä välieräsarjassa Jokerit. Tuossa sarjassa Espoo Blues oli jo takaa-ajana 1 - 3 -otteluvoitoin.  Kauden tulokkaaksi valittiin Bluesin Oskar Osala, parhaaksi puolustajaksi Arto Laatikainen ja Vuoden valmentajaksi Matikainen. Pudotuspeleissä joukkueen tähtiä olivat ennen kaikkea espoolaisen juniorikoulun omat kasvatit salliset, lajuset, koskirannat, Toni Kähkönen, Camilo Miettinen, Jani Töykkälä ja monet muut - joista kukaan ei ole enää vuosiin pelannut Espoossa. Finaalissa mestaruus meni Ouluun voitoin 4 - 1.

3) 2011 - Karalahden kanssa finaaliin

Espoo Bluesin toinen finaalipaikka oli keväällä 2011. Se oli hieno saavutus, loppuottelussa joukkueella ei vain ollut enää mitään mahdollisuuksia Helsingin HIFK:ta vastaan. Mutta kausi sujui hienosti. Matikainen oli yhä päävalmentajana, ja hänen iso oivalluksensa oli koettu jo edellisenä keväänä: silloin hän oli ottanut joukkueeseen mukaan Jere Karalahden. Legendaarinen pakki oli kärsinyt monista vaikeuksista ja pelannut edelliskaudet Saksassa. Oli selvää, että Karalahti on joukkueelle iso apu, jos keskittyy pelaamaan. Ja Karalahti keskittyi. Hän palasi huipulle - ja nosti esimerkillään koko espoolaisen kiekkoilun lentoon.