Grandlundin ilmaveivi-maalia halveksinut valmentajalegenda Suomeen

Kanadalaiskoutsi Mike Keenan johdattaa Magnitogorskin joukkueen tiistaina Hartwall Arenalle Helsingin Jokereita vastaan. Keenan, 65, on ainoa valmentaja, joka on onnistunut voittamaan mestaruuden sekä NHL- että KHL-liigoissa. Suomessa Keenan muistetaan kuitenkin hänen tylystä suhtautumisestaan Mikael Grandlundin ilmaveivimaaliin kolme vuotta sitten.

- Olipa ruma maali. Nuo haavipalloliikkeet kuuluisi jättää haavipallokentälle, Mike Keenan jyrisi keväällä 2011 toimiessaan Slovakian MM-kisoissa pohjoisamerikkalaisen tv-yhtiön kommentaattorina. Keenan kommenteista kertoi Suomessa tuoreeltaan Voice.

Ja nyt siis puhutaan siitä maalista, Micke Granlundin MM-kisojen välieräottelussa Venäjää vastaan tekemästä ilmaveivistä, joka on suomalaisen lätkähistorian suuria hetkiä!

Mutta kova jätkä on myös Keenan. Hän on tullut kiekkokuvioihin vaativista Pohjois-Amerikan olosuhteista, menestynyt niin NHL:ssä kuin KHL:ssäkin - hän on siis ainoa valmentaja, joka on juhlinut valmentajana kravatti kaulassa mestaruutta molemmissa sarjoissa.

Stanley Cupia hän tuuletti ikimuistoisesti vuonna 1994 New York Rangersissa, jonka pelaajistoon kuuluivat aiemmin Edmonton Oilersissa menestyneet tähdet Mark Messier, Glen Andersson, Kevin Lowe ja Esa Tikkanen.

KHL-menestyksen vuoro tuli viime keväänä, kun Metallurg Magnitogorsk voitti seitsemännessä loppuottelussa Lev Prahan. Gagarin Cupin voitto oli komea paluu Keenanille suoraan jääkiekkovalmennuksen huipulle. Oikukkaan maineen hankkinut valmentaja ei ole viime vuosina saanut pahemmin työtarjouksia varsinkaan Pohjois-Amerikasta. Sopimusta Magnitogorskin kanssa edelsi neljän vuoden tauko aktiivivalmennuksesta!

Myös tällä kaudella Keenan on saanut Oskari Osalan (joukkueen ainoa suomalainen) ja muut mestarit pelaamaan hyvin. Joukkue johtaa KHL:n Itäistä konferenssia, Jokerit on kolmantena läntisessä.

Fakta: Jokerit - Metallurg Magnitogorsk Helsingin Hartwall Arenassa tiistaina klo 18.30. Ottelu on myös 47-vuotiaan Jokerit -seuran syntymäpäiväottelu.