"Kuusenkerkkä-Jallu" - Tee nyt juoma, jonka voit juoda vuoden kuluttua

Maistuisiko persoonallinen juoma, jonka pohjana on leikattua konjakkia? Anakonda.fi kehottaa pistämään "tilauksen" päälle, jos juomaa tahtoo nauttia vuoden kuluttua.

Kevät kääntyi kesäksi salamannopeasti, ja kaiken raikkaan vihreyden keskellä loistavat kuusenkerkät. Siis kuusipuiden nuoret versot, jotka ovat vaaleampia ja pehmeämpiä kuin vanhat neulaset.

Ei ole mikään uusi juttu, että kuusenkerkkiä syödään ja juodaan. Netistä löytyy paljon vinkkejä kuusenkerkän käyttämisestä niin mausteena ruuanlaitossa, salaateissa ja muhennoksissa kuin kansanlääkkeenäkin. Suomenluonto.fi sivustolla kerrotaan kuusenkerkän sisältävän paljon hivenaineita, A- ja C-vitamineeja sekä runsaasti antioksidantteja. Posiolainen Korpihilla on tehnyt alkoholittomasta Kuohuva kuusenkerkkä -juomasta menestystuotteen.

Anakonda.fi antaa nyt yhden käyttötarkoituksen lisää tälle ihmeaineelle: näin syntyy...

"Kuusenkerkkä-Jallu"

1. Poimi parin desin verran kuusenkerkkiä (HUOM! Suomen lain mukaan puuhaan vaaditaan maanomistajan lupa, puut vuosikasvustoineen eivät ole jokamiehenoikeuden piirissä.)

2. Ota pullollinen leikattua konjakkia (konjakkia, jota on leikattu viinalla, vaikkapa kotimaista Jaloviinaa).

3. Tyhjennä pulloa noin sen verran, että kuusenkerkät mahtuvat sinne.

4. Laita kuusenkerkät pulloon.

5. Sulje korkki.

6. Odota noin vuosi.

7. Nauti.

Leikatun konjakin nauttimisella on sitä paitsi kaunokirjallisuuden mukaan historiallista taustaa. Kuten Iltamakasiinin Sakari Nupponen kirjoittaa, Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa marsalkka Mannerheim tarjosi sotilaille jatkosodassa 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi leikattua konjakkia.

Mannerheimin syntymäpäivä oli 4. kesäkuuta. Alkukesällä, kuusenkerkkien ollessa vielä houkuttelevan taipuisia ja pehmeitä.

Mahtoikohan rintamalla kukaan sekoittaa mukaan kuusenkerkkiä - ja säästää juomaa ensi vuoteen?

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen