08. joulukuu 2014
“Oli onneni, että satuin syksyllä 1974 vastaamaan puhelimeen, koska muuten istuisin varmaan tälläkin hetkellä kotona”, Andersson puuskahtaa.
Mies, joka Anderssonille soitti, oli puoli vuotta aikaisemmin Eurovision vuoden 1974 laulukilpailut Waterloo -kappaleella voittaneen ABBA -yhtyeen manageri Stikkan Andersson.
Ensimmäinen ABBA:n kappale, johon Andersson lopulta soitti alttosaksofonia, oli yhtyeen huhtikuussa 1975 ilmestyneen kolmannen pitkäsoiton, joka kantoi yksinkertaisesti nimeä Abba, kakkospuolelle päätynyt imelä balladi I Do, I Do, I Do, I Do, I Do.
ABBA:n suosion salaisuus on Anderssonin mukaan siinä, että yhtye äänitti levyilleen kappaleita mahdollimman monella eri musiikkityylillä.
“ABBA:n levyiltä löytyy Dancing Queenin kaltaista diskoa, perinteistä popmusiikkia, jopa etelä-amerikkalaisen lattarimusiikin sävyjä”, hän kehuu.
Anderssonin mukaan ABBA:n kantava voima oli 1970-luvulla jo kymmenen vuotta aikaisemmin uransa tukholmalaisessa Hepstars -yhtyeessä aloittanut laulava kosketinsoittaja Benny Andersson.
Anderssonin mukaan kosketinsoittajalla on ilmiömäisen tarkka musiikillinen muisti, josta oli hyötyä sekä levyjen äänityksissä että keikoilla.
“Benny ei tarvinnut nuotteja, useimmat laulujen sovituksista olivat valmiina hänen päässään jo ennen studioon menoa”, Andersson painottaa.
Tukholmassa asuva 74-vuotias studiomuusikko on soittanut vuodesta 2001 saksofonia myös ABBA The Show -kiertueella, joka vieraili joulukuun alussa myös Helsingin Finlandia-talolla.
Saksofonisti on tehnyt ABBA The Show-nimellä kiertävän ruotsalaisen Waterloo -yhtyeen kanssa viidentoista vuoden aikana jo 600 keikkaa. Hän on esiintynyt cover-yhtyeen kanssa jopa samoilla Euroopan konserttilavoilla, kuin ABBA:n kanssa liki neljäkymmentä vuotta sitten.
“Astelemme ABBA:n jalanjäljillä, mikä tarkoittaa, että laulujen sovitukset ovat piirulleen alkuperäisen kaltaisia, kappaleet joskus jopa samassa järjestyksessä esitettynä kuin ABBA:n kanssa vuosia sitten”, hän kertoo.
Saksofonisti on soittanut Waterloon vieraana kuudella sadalla keikalla. Osalla keikoista on soittanut kitaraa myös vuosien 1973-1979 ABBA-levyillä musisoinut ruotsalaisen fuusiokitaristi Janne Schaffer.
Ulf Andersson ja Janne Schaffer soittivat aidon ja alkuperäisen ABBAn kanssa, nyt he kiertävät maailmaan ABBA -tribuutti-show`n kanssa.
Kun ABBA löi kaupallisesti läpi 1976 ilmestyneen viimein Arrival -levynsä jälkeen, alkoi moni ammattimuusikko karsastaa yhtyeen musiikkia.
Glamrockia, klassista musiikkia ja vanhoja ruotsalaisia kansanlauluja hyödyntäneen yhtyeen poppia pidettiin onttona ja tyhjänpäiväisenä.
“Ajan henki oli 1970-luvulla toisenlainen, suurin osa muusikoista halusi soittaa progressiivista rockia, ABBA ei siihen aikaan ollut kovinkaan cool juttu”, Andersson painottaa.
Tukholmalaisen jazzlaulaja Monica Zetterlundin yhtyeen saksofonistina Ruotsin jazz-piireihin 1965 noussut Andersson on yksi ahkerimpia ruotsalaisia studiomuusikkoja.
Hän on viidenkymmenen vuoden aikana musisoinut studiossa yli 4700 kertaa. Vuonna 1976 Andersson soitti saksofoniosuudet Juice Leskinen & Coitus Int -yhtyeen Keskitysleirin ruokavalio -levylle.
ABBAn kosketinsoittaja Benny Anderssonia sekä kitaristi Björn Ulvausta on pidetty aina perfektionisteina, jotka pyrkivät hiomaan studiossa täydellisiä pop-kappaleita liki loputtomiin.
Hiominen ei kuitenkaan aina tuottanut tulosta.
Esimerkiksi Summer Night City -kappaletta 1977 syksyllä äänittäessään yhtye työsti kappaleesta äänittäjänsä Michael B. Tretowin kanssa yli kaksikymmentä erilaista miksausta, joista se ei ollut tyytyväinen yhteenkään.
Saksofonisti muistelee, että yhtyeen kolmannen levyn äänityssessioissa syystalvella 1974 tunnelma puolestaan oli huomattavan rento.
“Laulut eivät olleet silloin kovinkaan tarkkaan sovitettuja, mikä mahdollisti improvisoinnin sekä monenlaiset kokeilut”, hän pohtii.
ABBA:n 1970-luvun kiertueet järjestänyt promoottori Thomas Johansson kertoo marraskuussa ilmestyneen ABBA Live at Wembley Arena 1979 -levyn kansikirjasessa, että ABBA halusi tarjota konserteissaan yleisöilleen aina parasta.
“Kun treenasimme kevään 1977 Australian ja Euroopan kiertuetta varten Tukholman konserttitalolla joulukuussa 1976, rakennettiin sinne tismalleen kiertuelavaa muistuttava rakennelma niin, että koko konsertin ohjelmisto voitiin treenata kokonaan valmiiksi yksittäisiä laulajien ja soittajien liikkeitä myöten”, Andersson kertoo.
Yhtyeen ääni- ja valoteknikoiksi palkattiin aikaisemmin Queenin, Genesiksen, Elton Johnin sekä Rolling Stonesin kanssa työskennelleitä ammattilaisia.
“ABBA halusi kaiken olevan täydellistä”, muusikko tiivistää.
ABBA:n tammi-helmikuum 1977 lyhyt Euroopankiertue sujui kommelluksitta. Andersson kertoo, että yhtye halusi myös konserteissaan rakentaa yleisöille studiolevyille liki identtisen stereofonisen äänimaailman.
“Kiertuebändissä oli Björnin, Bennyn, Agnethan ja Ann-Fridin lisäksi kaksi kitaristia, kaksi kosketinsoittajaa, jopa kaksi rumpalia”, saksofonisti muistelee.
Toista saksofonia kiertueella soitti Arrival - ja The Album -levyillä musisoinut ruotsalaissaksofonisti Lars Karlsson.
Australian kiertueen maaliskuussa 1977 aloittaneesta ABBAn The Tour-kiertueen ensimmäisestä Sydneyn konsertista oli tulla kuitenkin katastrofi.
“Sydneyhin iski juuri konserttipäivänä rajuilma, muistan hyvin miten lava jossain vaiheessa jopa lainehti vedestä”, Andersson irvistää.
Konsertti päätettiin kuitenkin toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaikka sähkökaapeleiden, vahvistimien sekä äänentoistolaitteiden täyttämä lava oli litimärkänä muusikoille hengenvaarallinen.
Kaatosateen pieksämä konsertti myös taltioitiin saman vuoden joulukuussa ensi-iltansa saaneeseen ABBA The Movie -elokuvaan.
“Yleisö olisi varmasti seonnut lopullisesti, jos konsertti olisi peruttu, osa faneista oli odottanut porttien avautumista konserttipaikan vierustalla makuupusseissaan kuitenkin jo viikon verran”, Andersson muistelee.
Andersson pitää Sydneyn konserttia silti yhtenä hienoimmista keikkakokemuksistaan.
“Tien varret sekä hotellien edustat olivat ABBA:n paikalle saapuessa kaikkialla täynnä ihmisiä, mikä oli järisyttävän ikimuistoinen kokemus, sainpahan kerrankin tuntea itseni poptähdeksi”, muusikko hykertelee.
Arto Kiuru
ABBA 40th Year Anniversary Show - A Tribute To ABBA on vielä vuoden 2014 aikana mahdollisuus katsastaa Tallinnan Saku Suurhalissa sunnuntaina 21.12.2014.
Lue myös:
Mamma Mia! Abba toimii myös ruotsiksi!