Päivän levy3: Santana: Corazón - Sydän lämpöä täys

Santanan 47-vuotinen ura on sisältänyt paljon, mutta ei kovinkaan paljon parempia levyjä kuin uusi, käsittämättömällä vierailijajoukolla vahvistettu Corazón.

Corazón on espanjaa ja tarkoittaa sydäntä. Sen toki tietänevät kaikki Santana -fanit - sekä suomalaisen My First Bandin fanit, sillä molempien yhtyeiden tällä viikolla julkaistut albumit ovat nimeltään Corazón.

Ryöstöviljelystä ei ole kyse. Jos on kuunnellut yhtään espanjaksi laulettua musiikkia, sana "corazón" esiintynee useammin kuin mikään muu.

Sielun ja sydämen äärellä ollaan myös kitaristilegenda Santanan uudella Corazón -albumilla. Levy hehkuu lämpöä ja tunnetta, mielestäni enemmän kuin muutamat muut Santanan viime vuosikymmenten levyt. Corazón on kohdallaan, sydän paikallaan.

Ehkä Santanan maailmoja syleilevään elämänfilosofiaan sopii, että hänen levyllään riittää musiikkityylejä hänen omaperäisen lattarirocksuotimen läpi ajettuna. On reggaeta Bob Marleyn Ziggy -pojan kanssa, virtuoosimaista jammailua Wayne Shorterin kanssa - sekä todennäköinen espanjankielisen maailman jättihitti La Flaca solistinaan Juanes.

Kun ura on pitkä, kelpaa omia mestariteoksiakin tulkita uusiksi. Ihan niin kuin Dumari ja Spuget tekee Tuomari Nurmion kappaleille, Carlos Santana vetää nyt yli 60-vuotiaana Oye Como Va -klassikkonsa raisumpana kuin koskaan ennen. Ajankohtaisen leiman Oye2014 -versiolle antaa Pitbull.

Yhtä asiaa on kuitenkin vaikea ymmärtää. Sitä, miksi levyn kanteen liimattu tarra väittää:"The very first Latin inspired album from Carlos Santana!"

Niin, Santana itse on insiroinut luultavasti kaikkia pop-, rock- tai jazz-maustein lattarimusiikkia tehneitä 1960-luvun lopulta lähtien. Ilman Santanaa levyllä vierailevien Gloria Estefanin, Miguelin, Samuel Torresin ja Diego Torresin ura näyttäisi ja kuulostaisi hyvin toisenlaiselta.