Päivän levy 4: Tähdet, tähdet - teeveestä tutut tulkinnat

Tähdet, tähdet oli MTV:n kevään satsaus. Miten televisiosta tutut tulkinnat toimivat levyllä, ilman kuvaa?

Tähdet, tähdet oli musiikkiohjelma, jota pidettiin MTV:n ja sen yhteistyökumppanien vastineena Nelosen menestyneelle Vain elämää -sarjalle. Molemmissa ruudun täyttävät tutut laulajat, jotka esittävät tuttuja kappaleita. Katsojalukujen perusteella Tähdet, tähdet pääsi tavoitteeseensa, iso osa suomalaisista hakeutui tv:n ääreen sunnuntai-iltaisin.

Kiinnostavaa molemmissa ohjelmissa oli nähdä - ja kuulla - tutut artistit epämukavuusalueillaan. Vain elämää -sarjassa laulajat joutuivat tulkitsemaan itselleen vieraita kappaleita katsoen alkuperäistä esittäjää suoraan silmiin.  Tähdet, tähdet -sarjassa laulajat pistettiin hyppimään yli tuttujen turva-aitojen. Hevimies rentoutui reggaen tahtiin, huumoriräppäri venytti äänihuuliaan oopperaan.

Oli hyvää tv-viihdettä nähdä taitavien artistien selviävän myös itselleen vieraista musiikkityyleistä - ja yllättävän hyvin homma toimii myös levyllä.

Levyllä artistit kuulostavat kuitenkin siltä kuin olisivat jo pitkään laulaneet sitä, mitä laulettavaksi on annettu. Ehkä pisimmät loikat ja suurimmat ristiriidat on siivottu pois, sillä esimerkiksi aikanaan bilebändissä revitellyt Irina selviää miltei mahdottomasta ja vetää River Deep Mountain High melkein yhtä voimakkaasti kuin itse Tina Turner - omalla tyylillään ja äänellään kuitenkin. Ja Vicky Rosti rohisee Aerosmithin Walk This Wayn ihan uskottavasti. Stig Dingon Nahkatakkisen tytön kimpussa kuulostaa ihan yhtä hyvältä kuin Neumann.

Parhaimillaan tv-ohjelmien uudet tulkinnat antavat joillekin kappaleille uuden elämän. Niin kävi esimerkiksi Katri Helenan Vasten auringon siltaa -ikivihreälle Erinin tulkintana Vain elämää -sarjassa, samaa voi ennustaa Pariisin Kevään Kesäyölle, jonka Irina ja Olli Herman laulavat kauniisti Tähdet, tähdet -levyllä kauniisti. Myös kappaleen sovitus poikkeaa rohkeasti alkuperäisestä.

Kisan voittaja Jari Sillanpää on suvereeni, on musiikkityyli mikä tahansa. Kisassa hän rohkeni yrittää jopa Queenin Bohemian Rhapsodya - ja selvisi siitäkin. Levyllä hän laulaa niin Gangnam Stylen kuin Up Where Belong -duettonkin Diandran kanssa.

Levyn suurimmaksi radiohitiksi noussee Diandran versio Kirkan klassikosta Surun pyyhit silmistäni.