VIIKON BIISI: Missikisat: Hantu Belia - "Hyvä läppä vai enemmän?"

Missikisat on tamperelainen yhtye, jonka musiikki on proge-vaikutteista jytää kuin suoraan 1970-luvulta.

Ei, en tee sitä. En vertaa Missikisat-yhtyettä ruotsalaiseen Ghostiin. 

En tee sitä siksi, koska se ei tee Missikisoille oikeutta, enkä siksi, koska se olisi lattea vertaus. Olkoonkin niin, että Ghost toki on genressään mainio yhtye. 

Mutta nostan Ghostin nimen tässä yhteydessä ihan varovaisesti esiin ainoastaan siksi, sillä Papa Emeritus III ja muut ”nameless ghoulit” ovat tällä hetkellä tällaisen 1970-luvulta ponnistavan, okkultisimin kanssa flirttailevan classic rockin kiistatta tunnetuimpia sanansaattajia. Jostain sieltä samasta suunnasta myös Missikisat ammentaa ainakin osan vaikutteistaan.

Jos voi ounastella vuonna 2015 Tampereella perustetun Missikisat -yhtyeen jäsenten levyhyllyistä löytyvän ainakin perinteisessä hengessä Blue Öyster Cultia ja Black Sabbathia, niin edustettuina ovat varmasti myös useat 1970-luvun suomalaiset proge-suuruudet ja saman aikakauden psykedeeliset jytäjyrät. Varmasti myös legendaarista Sarcofagusta ja Kimmo Kuusniemen Moottorilintuja on diggailtu.

Okei. On tietysti hieman mälsää uuden bändin esittelyn kohdalla iskeä peliin iso liuta verrokkeja, mutta niiden avulla on hyvä antaa osviittaa siitä, mistä Missikisoissa on musiikillisesti kyse.

En tiedä miten vahvasti Missikisat operoi kieli poskessa (viime vuosina Suomessakin kiittettävästi huomiota saaneet uudet ns. occult rock -henkiset yhtyeet kun aina joutuvat vastaamaan haastatteluissa siihen, miten tosissaan he ovat asiansa kanssa). Yhtyeen nimi kun kuulostaa humoristiselta (ja Missikisat on mielestäni kyllä aika kehno nimi bändille), orkesterin some-presenssi on olematonta eikä perusinfoa yhtyeestä löydy oikein mistään. Vaan mikäli tämä on puolivitsikkäästi tehty, niin onpahan ainakin hyvä läppä.

Missikisat on toistaiseksi julkaissut muutaman biisin, jotka ovat kuunneltavissa bändin YouTube-kanavalla. Viikon biisiksi nostan viimeisimpänä kanavalle ladatun Hantu Belia -kappaleen, joka antaa aika hyvän kuvan siitä, mistä Missikisoissa on kyse. Mageeta riffittelyä, tyyliin sopivaa takakireää laulua, mukavaa koukeroisuutta ja hyvää soittoa. Plussaa sopivan kuivakoista saundeista. Toimii!

EP pitäisi olla ilmeisesti bändiltä luvassa vielä tämän vuoden puolella. Josko sen myötä yhtyeestä kuultaisiin enemmän.

Missikisat: Hantu Belia -biisin voi kuunnella ja katsoa YouTubesta tästä:

Samuli Väänänen

Samuli Väänänen on vaikuttanut musiikkitoimittajana muun muassa Radio Nova - sekä The Voice -kanavilla. Nyt hän työskentelee EMI / Capitol -levy-yhtiössä. "Olen soittanut koko elämäni ajan rockbändeissä, tällä hetkellä Mørket-yhtyeessä", hän kertoo. Väänänen kirjoittaa Anakonda.fi:lle Viikon biisi -palstaa sekä blogia. "Palstan ja blogin mielipiteet ja ajatukset ovat omiani, eivätkä ne liity millään tavalla työpaikkani toimintaan."

Kuva: kuvakaappaus musiikkivideosta