Vesa Aaltonen Proge Band, klassikot soivat livenä

Tasavallan Presidentti elää - tai sen musiikki ainakin. Pressan rumpali Vesa Aaltonen kertoo Anakonda.fi:lle, miksi perusti uuden yhtyeen esittämään suomiprogen klassikoita.

Historia ja nykypäivä kohtaavat jännittävästi rumpali Vesa Aaltosen uudessa yhtyeessä. Mukana ovat nuoren polven soittajat kitaristi Tuomo Dahlblom, basisti Jari Heino ja saksofonisti Max Zenger sekä kosketinsoittaja Seppo Kantonen. Kantonen, 52, on toki kokenut tekijä, mutta hänkin on seuraavan sukupolven muusikko Aaltoseen, 66, verrattuna. Aaltonen soitti progressiivisen rockin kotimaisessa suuruudessa Tasavallan Presidentissä jo runsaat 40 vuotta sitten.

Nyt Pressan aikonaan kansainvälisesti huomioidut kappaleet soivat taas livenä, vaikka soittajat Aaltosen ympärillä ovat vaihtuneet.

Mikä sai sinut kokoamaan proge -yhtyeen juuri nyt?

"Multa on pitkään kysytty suomiproge-bändiä eli Tasavallan Presidenttiä, mutta Pressaa ei enää ole. Päätin näin Love Recordsin 50-vuotisjuhlavuonna kasata ryhmän, joka soittaa 70-80 lukujen suomiprogen parhaita paloja. Kaikki biisit ovat aikaisempien bändieni tuotantoa: Tasavallan Presidentti, Pekka Pohjola, The Group, Jukka Tolonen ja Made in Sweden.

On ollut mahtavaa treenata nuorten jätkien kanssa vanhoja progeklassikoita. Heillä on aivan erilainen soundi ja toisenlainen ote koko tähän matskuun. Ja miten innoissaan he ovat ottaneet tämän haltuun!"

Mikä sai sinut kokoamaan proge -yhtyeen juuri nyt?

"Ensimmäinen keikka oli helmikuussa Lohjalla Opus K -ravintolassa. Keikka oli loppuunmyyty viikkoa ennen! Toinen oli viikkoa myöhemmin Tavastialla. Sielläkin oli sunnuntai-iltana noin 300 henkeä. Tämä antoi uskoa, että suomiprogella on kysyntää näin vinyylien uudelleen tulemisen kanssa."

Ajat ovat 1970-luvulta muuttuneet monin tavoin live-musiikinkin suhteen. Missä on menty mielestäsi eteenpäin?

"Live-hommissa on menty mielestäni eteenpäin äänentoiston paranemisen avulla. Ennen vedettiin pää punaisena täysillä koko keikka, mutta nyt soitetaan enemmän balanssissa lavalla, ja annetaan miksaajan tehdä saliääni kuntoon. Biisejäkään ei enää venytetä 10-minuuttisiksi, vaan soitetaan teemoja ja annetaan tilaa solistien hienoille sooloille."

Entä mitä kaipaat menneiltä ajoilta?

"Entisistä ajoista en kaipaa itse asiassa muuta kuin tällaisen marginaalimusan suosiota. 70-luvulla Pressa ja Wigwam olivat nuorten suosituimpia bändejä! Oltiin Stumpin karvapäälistojen kärjessä monta vuotta."

Fakta: Torstaina 28. huhtikuuta 2016  Vesa Aaltonen Progen Band esiintyy Helsingissä Koko Jazz Clubissa. Toukokuussa bändi nähdään Turussa ja kesällä muutamissa jazz-tapahtumissa. Marraskuussa yhtye on itseoikeutusti mukana Love Recordsin juhlakonserteissa.