Paul Kantner 1941 - 2016 - Piti tulla Suomeen keväällä

Amerikkalaiskitaristi Paul Kantner on kuollut. Anakonda.fi muistelee psykedeelisen rockin keskeisiin yhtyeisiin 1960-luvulla kuuluneen Jefferson Airplanen kitaristia jakamalla yhtyeen kuuluisan keikkataltioinnin.

Paul Kantner kuului Jefferson Airplanen keskeisiin jäseniin suomalaissukuisen Jorma Kaukosen ja Grace Slickin kanssa. He kaikki olivat mukana, kun Jefferson Airplane teki 1960-luvulla psykedeelistä rockia, esiintyi muun muassa Woodstockissa ja levytti yhtyeensä klassikkolevyn, vuosikymmenen hippimeiningin San Franciscon vapaamielisestä näkökulmasta kiteyttäneen Surrealistic Pillow -albumin.

Kantner kuoli torstaina 28. tammikuuta 2016. San Francisco Chroniclen mukaan hän oli saanut sydänkohtauksen aiemmin tällä viikolla. Kuolinsyyksi on mainittu kohtauksen jälkeiset komplikaatiot, useiden sisäelinten vajaatoiminta ja septinen sokki. Hän sai sydänkohtauksen myös viime vuoden maaliskuussa, mutta toipui esiintymiskuntoon syksyksi.

Kantner oli 74-vuotiaana yhä aktiivisessa työvireessä. Hän ei lopettanut tosiaankaan soittamista, vaikka alkuperäinen Jefferson Airplane hajosi jo vuonna 1972. Hän oli pyörittänyt rinnalla Paul Kantner & Jefferson Starship -yhtyettä, ja tämä jatkoikin pitkään. 1980-luvulla Kantnerin johtama Jefferson Starship -yhtye sai maistaa kaupallistakin menestystä - musiikkityyli oli modernisoitunut aika tavoin Jefferson Airplanen päivistä. Starship -yhtyeessä Kantner ei enää ollut mukana, varmistettuaan oikeusteitse, ettei "Jefferson" -sanaa liitetä yhtyeeseen ilman, että kaikki vanhat Jefferson Airplane -yhtyeen jäsenet ja tuotemerkin omistajat sen hyväksyvät.

Anakonda.fi selvitti yhtyeiden sekavaa sukupuuta joulukuussa, kun julkistettiin Jefferson Starshipin - Kantnerin viimeiseksi jääneen yhtyeen - Suomen konsertti. Bändin piti esiintyä Helsingin kulttuuritalossa 12. huhtikuuta osana Jefferson Airplanen 50-vuotisjuhlakiertuetta. Ohjelmiston piti koostua Kantnerin kaikkien yhtyeiden keskeisistä kappaleista.

Jefferson Airplanen alkuperäinen kokoonpano toimi vuosikymmenien ajan erillään, mutta kokoontui vuonna 1996 juhlistamaan yhtyeen pääsyä Rock`n`Roll Hall Of Fameen. Slick ei tosin päässyt sairauden takia paikalle.

Kantner ja Slick olivat rakastavaisia vuodet 1969 - 1975. Heidän tyttärensä China Kantner, 45, on työskennellyt MusicTV:n VJ:nä ja näyttelijänä. Kantnerin muita lapsia ovat elokuvatuottajana työskenteleva Gareth ja muusikko Alexander.

Anakonda.fi kunnioittaa Paul Kantnerin muistoa jakamalla Jefferson Airplanen Woodstock Experience -albumin, joka sisältää myös livetaltioinnin bändin keikasta Woodstockissa vuonna 1969.

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Nyt tarkkana, Suomeen tulee Jefferson Starship - ei Starship eikä Jefferson Airplane