Nyt tehtiin musiikin historiaa: Cheekin paluu ja 22-Pistepirkon jäähyväiset - Mukana biisilinkit

Elokuun toiseksi viimeisenä viikonvaihteena tehtiin monenlaista suomalaista musiikkihistoriaa: Cheek veti loppuunmyydyn stadionkeikan Ratinassa Tampereella ja 22-Pistepirkko vetäytyi 35-vuotisella urallaan ensimmäistä kertaa pitkälle tauolle. Anakonda.fi jakaa ajankohtaiset biisilinkit ja kertoo, mitä käänteet merkitsevät suomalaiselle musiikkielämälle.

Kesä on ollut vilkasta musiikkitapahtumien aikaa. Isot ja monet pienemmätkin festivaalit ovat ilmoittaneet kävijäennätyksistä ja koleasta alkukesästä huolimatta varsinkin elokuun musiikkijuhlia on vietetty kuumassa säässä.

Väkeä ja lämpöä riitti myös viikonlopun Blockfestissa Tampereella, joka tuplasi yleisömääränsä edellisvuodesta. Ratinan stadionille saapui peräti 60 000 festivaalvierasta.

Anakonda.fi aloittaakin viikonvaihteen merkityksellisten musiikkitapahtumien läpikäymisen juuri Tampereelta.

1. Cheekin paluu - rikkooko hän kaikki ennätykset?

Cheek aloitti tauon jälkeen siitä, mihin vuosi sitten lopetti: "jäähyväiskeikka" oli stadionin lavalla - ja niin oli "paluukeikkakin" vuotta myöhemmin.  Se on ennätyksellistä, ainutlaatuista - kukaan suomalaisartisti ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa. Cheekin suosio veti Blockfestinkin omaan yleisöennätykseensä.

Cheek ei siis unohtunut suomalaisilta hänen taukonsa aikana. Ratinan -liput myytiin hetkessä ja paluukappale Sä huudat rikkoi Spotifyn yhden päivän kuunteluennätyksen - ja biisiä kuunneltiin heti julkaisupäivänä peräti 255 000 kertaa! Seuraavana tähtäimessä miljoonan kuuntelukerran raja viikossa.

Biisi jatkaa Cheekin tuotantoa leimaavien hedonistisempien bailausbiisien jälkeen Parempi mies -kappaleesta tuttua itsetutkiskelua - ja varsin  henkilökohtaisesti:

"...Faija löydettiin pilkiltä haalari jäässä / Mä väsyin omaan naamaani, dokasin naamari päässä."

Vielä tärkeämpää Cheekille on onnistua - jälleen kerran poikkeuksellisessa - jäähallikiertueessa ensi keväänä. Jos Cheek onnistuu myymään loppuun areenat ympäri Suomen, se luo rohkeutta kaikkiin suomalaisartisteihin. Kun Dingon jäähallikiertue epäonnistui 1980-luvulla, se kaatoi paitsi Digon, myös kaikkien artistien ja bändien jäähallikiertueet näihin päiviin saakka.

 2. 22-Pistepirkko - onko "määrittelemätön tauko" pysyvä?

Tampereella koettiin jälleennäkemisen riemua, Helsingin Tavastialla haikeat jäähyväiset. 22-Pistepirkko teki viimeiset keikkansa - ehkä milloinkaan. 35 vuotta sitten Utajärvellä perustettu yhtye on nauttinut kansainvälisestä kulttisuosiosta - Kööpenhaminassa on ollut jopa bändille omistettu baari! Mutta nyt yhtyeen veljesjäsenet Asko ja PK Keränen ovat ilmeisesti saaneet tarpeekseen toistensa kanssa työskentelemisestä. Harmi, sillä Se-yhtyeen vetäjänä ja muun muassa elokuvasäveltäjänä ansioitunut Yari oli tuottamassa uutta, näillä näkymin julkaisematta jäävää 22-Pistepirkko -levyä - ja jälki oli huhujen mukaan upeaa.

Mutta bändit ovat tehneet comebackejä kuten Cheek teki. 22-Pistepirkko ei onneksi edes julista lopettavansa, vaan jää vain kulunutta sanontaa käyttäen "määrittelemättömälle tauolle".

Anakonda.fi jää odottamaan 22-Pistepirkon paluuta niin kuin oheisen kappaleen kertoja odottaa junaa asemalla.

Teksti: Pasi Kostiainen, Kuva: Julius Konttinen