Liam Gallagher muistelee vaikeita vuosia, kun hajosi liitto ja bändi - "En poistunut kotoani"

Perjantaina Suomessa esiintyvä Liam Gallagher on vuoden yllättävin menestysartisti, sillä Oasis -solistilla on lähimenneisyyteen mahtuu epäonnistunut bändikokeilu ja monia henkilökohtaisia ongelmia. Australian -lehden haastattelussa Gallagher kertoo synkistä vuosistaan ja siitä, miten nousi taas jaloilleen.

Liam Gallagher, 44, tunnetaan miehenä, jonka itsevarmuudella ei ole mitään rajaa. Hänen karismaattisen röyhkeä lavaesiintymisensä on ainutlaatuista ja veljensä Noelin kirjoittamien Oasis -hittien tulkitsijana Liam Gallagher on noussut yhdeksi viime vuosikymmenien tärkeimmistä rocklaulajista.

Oasis -yhtyeen menestysvuosina 1990-luvulla Gallagher nuorempi porskutti menemään myös lavan ulkopuolella. Sekoilut, sikailut, estoton rahankäyttö... kaikki satoivat samaan laariin: Oasis oli yhtye, joka menestyi paitsi musiikilla myös pysyttelemällä julkisuudessa samoilla keinoin kuin rockin suuret tähdet vaikkapa 1970-luvulla. Porttikielto lentoyhtiöltä merkitsi valtavaa kansainvälistä mainoskampanjaa!

Oasis hajosi vuonna 2009, ja Liam Gallagher luuli voivansa jatkaa samaa tahtia edelleen.

Hän oli väärässä. Uusi yhtye Beady Eye ei ottanut menestyäkseen. Kahdella yhtyeen albumilla kaikui yhä entinen vakuuttava lauluääni, muttei juuri muuta; Noel Gallagherin biisejä ei levyiltä löytynyt, vaan jotain paljon vaatimattomampaa. Bändi hajosi vähin äänin vuonna 2014, edellisenä vuonna samoin oli käynyt Gallagherin avioliitolle laulaja Nicole Appletonin kanssa.

"Sen jälkeen istuskelin talossani ja join, uikutin, join lisää, uikutin ja vietin paljon aikaa oikeussalissa", kuvailee Australianin haastattelussa.

Vanha röyhkimys vetäytyi julkisuudesta kolmeksi vuodeksi. Itsevarmuudesta ei ollut aluksi tietoakaan. Hän sanoo ymmärtävänsä, ettei saanut oikeudenkäynnin aikaan edes tavata lapsiaan. Ja kotiin asettuminen takasi, ettei tarvinnut vastailla jatkuviin kysymyksiin samasta aiheesta:

"Jos menin ulos, kaikki olivat että Oasis sitä Oasis tätä. Tunsin olevani vain varjo itsestäni."

Uusi kumppani, Debbie Gwyther, Liamin entinen assistentti sai kuitenkin laulajan aloittamaan biisinteon. Ja kuinka ollakaan, nyt hän onnistui paremmin. Levy-yhtiö Warner halusi tehdä sopimuksen, ja vanha mestari alkoi nousta jaloilleen kaikin puolin.

Synkkien vuosien jälkeen moni on kuitenkin ollut iloisesti yllättynyt siitä, millainen triumfi Liam Gallagherin comeback onkaan ollut. Ensimmäinen uusi biisi Wall of Glass osoittautui videoineen toimivaksi, toukokuussa hän esiintyi Manchesterin terrori-iskun uhrien muistokonsertissa ja esitti yllättäen Oasis -klassikon Live Forever - yhdessä Coldplayn kanssa.

Tuo lyhyt esiintyminen sekä soolokeikkojen nettitallenteet osoittavat, että Liam Gallagher on taas enemmän kuin varjokuvansa. Hän on kondiksessa kaikin puolin - ja vastailee jopa kysymyksiin Oasiksen paluusta. Yli puolet Turun -keikankin ohjelmistosta tulee olemaan Oasista.

"Paluu ei riipu minusta. Noelilla on enemmän valtaa - ja se minua ärsyttääkin", hän kuittaa Australianille.

Syksyllä molemmilta veljeksiltä tulee soololevyt. Ja Liamin mukaan Noelin soololevyn menestys määrittää Noelin kannan Oasiksen paluuseen. Ja suhteen Liamiin.

"Hänellä on massiivinen ongelma minun kanssani. Mielestäni Oasis hajosi ihan pikkuasioihin, meillä oli ollut isompiakin", hän sanoo ja kuittaa Noelille tylyt terveiset:

"Tällä hetkellä en voisi vähempää välittää Oasisista, Noelista ja Noelin paska-faneista."

FAKTA: Liam Gallagher esiintyy Turun Linnapuistossa Tall Ships Races Music Festivalissa perjantaina 21. heinäkuuta 2017.

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Liam Gallagher keikalle Suomeen - Turussa soi Oasis ja tuleva soololevy

Liam Gallagher on kondiksessa! - Katso Glastonburyn keikka

Laulun tarina: Oasis: Don`t Look Back In Anger - Klassikko sai uuden merkityksen

Oasis -dokumentti on kuvaus veljesriidoista - Katso traileri