George Martin 1926 - 2016 - "Viides Beatle" kuoli

Beatlesin kaikkien levyjen tuottaja, Sir George Martin on kuollut 90-vuotiaana. Anakonda.fi muistaa mestarituottajaa jakamalla yhden rockhistorian merkittävimmistä albumeista.

Olisiko Beatles sellainen instituutio sekä pop- ja rockhistorian suunnannäyttäjä, jos George Martin ei olisi koskaan tuottanut yhtyettä?

Tätä on kyselty 1960-luvulta saakka, ja 9. maaliskuuta 2016 kysymys on haikean ajankohtainen: Sir George Martin on kuollut 90-vuotiaana.

Beatles -rumpali Ringo Starr julkisti asian Twitterissä noin klo 6 Suomen-aikaa:

God bless George Martin peace and love to Judy and his family love Ringo and Barbara George will be missed xxx."

Starr täydensi viestiä oheisella kuvamuistolla:

Martin on siis kuvassa viides mies Paul McCartneyn, John Lennonin, George Harrisonin ja Ringo Starrin kanssa. Aluksi hän oli mies poikien rinnalla, olihan hän noin 15 vuotta suosikkipoppareita vanhempi. Englantilainen koulutettu herrasmies, jolle pop tai rock ei sinänsä ollut kova juttu, mutta Beatlesin musikaalisuus oli. Niinpä hän käytti omaa lahjakkuuttaan ja ammattitaitoaan viedäkseen Lennonin ja McCartneyn musiikilliset ideat jonnekin, missä ei aiemmin oltu käyty. Vain noin seitsemässä vuodessa Buddy Hollystä ja amerikkalaisesta rock`n`rollista ammentanut nelikko teki uskomattoman musiikillisen seikkailun, jossa uran alkupuolen sinänsä valloittavien renkutusten tilalle tuli vaikutteita muun muassa kokeellisesta taidemusiikista, intialaisesta kulttuurista ja varhaisesta elektronisesta musiikista. Martin oli yhtenä luovana voimana muiden joukossa, kun yhtye otti kaiken irti 1960-luvun studiotekniikasta ja teki muun muassa klassikkolevyn Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Beatlesin lisäksi Martin tuotti paljon muutakin Ella Fitzgeraldin jazz-Beatles-tulkinnoista Paul McCartneyn myöhäisempiin levytyksiin niin Wingsin kanssa kuin sooloartistinakin. Erikoisuutena mainittakoon Elton Johnin muistolaulu prinsessa Dianalle, uuslevytys kappaleesta Candle In The Wind.

Mutta Martinia on syytä muistella erityisesti Beatles -tuottajana. Anakonda.fi kunnioittaa hänen muistoaan jakamalla yhden Martinin ja Beatlesin yhteistyön hienoimmista teoksista.