Ennustukset toteutuivat: U2:lta levy, Applelta iPhone ja iWatch

Uusi iPhone6 ja isonäyttöinen iPhone6 Plus eivät jääneet Applen julkistustilaisuuden suurimmiksi uutisiksi: yhtiön uusi aluevaltaus on älykello iWatch. Ja irlantilaisyhtye U2 julkaisi uuden albuminsa - aluksi ladattavaksi ilmaiseksi iTunesista!

Huhut U2:n uudesta levyjulkistuksesta Applen vuosittaisessa tuotejulkistustilaisuudessa pitivät sittenkin paikkansa. Viisi vuotta faneillaan uutta albumia odotuttanut irlantilaisyhtye on sittenkin saanut julkaisukuntoon albumin, jota oltiin julkaisemassa jo keväällä - kunnes yhtye otti levyntekoon vielä muutaman kuukauden lisäajan.

Tiistai-iltana lisäaika umpeutui.

Ajasta puhui U2:n esitellessään myös Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

-Kymmenen vuotta sitten aloitimme syvän yhteistyön U2:n kanssa, hän sanoi muistellen nimikko-iPodin ja Bonon Red-iPod -hyväntekeväisyysmalliston julkaisua.

Cookin hehkutuksen jälkeen U2 esiintyi Cupertinossa yleisölle, joka ei villistä reaktiosta päätellen ollut osannut varautua siihen, että huhu "maailman suurimman yhtyeen esiintymisestä on sittenkään totta".

Ja sitten tuli uutinen: Songs of Innocence, U2:n uusi albumi on valmis.

Ja kuinka ollakaan - levy julkaistiin saman tien iTunesissa - ilmaiseksi, ensimmäisille 500 miljoonalle lataajalle!

Levy löytyy tästä: https://itunes.apple.com/fi/album/songs-of-innocence/id915794155?l=fi

Muualla kuin iTunesissa albumi on saatavilla vasta 13. lokakuuta.

U2 paljasti julkistuksensa faneilleen sähköpostikirjeellä kesken Applen Cupertinossa Kaliforniassa järjestämän tilaisuuden.

-Ok, emme yritä teeskennellä viattomia. Ne huhut uusista biiseistä? Osa niistä ei ole täysin perättömiä. Paljastamme lisää aivan pian, yhtye kiusoitteli - ja tarjosi linkin Applen tilaisuuteen.

Applen tuotteista "vallankumouksellisimpana" yhtiö esitteli älykello iWatchin.

-Maciin julkistimme hiiren henkilökohtaista tietokonetta varten. iPodiin julkistimme kiekon, jolla voi selata tuhansia lempikappaleita. iPhonessa esittelimme näytön, jonka avulla voi ohjata kaikkea. iWatch on vastaavanlainen vallankumouksellinen uutuus, Applen toimitusjohtaja Tim Cook esitteli Kaliforniassa tiistai-iltana Suomen-aikaa.

iWatch sisältää "kaiken, mitä Apple on koskaan keksinyt",  Cook mainosti

Kello on tietysti henkilökohtainen ja siis muotoiltava ominaisuuksiltaan persoonalliseksi - siis kaikkea muuta kuin pelkkä aikarauta. Sillä voi muun muassa navigoida, olla yhteydessä ystäviin - ja jakaa heille vaikka oman sydämenlyöntirytminsä. iWatchia voi myös käyttää ohjaamaan talouden muita Apple -laitteita esimerkiksi musiikin kuuntelussa. Tietysti iWatch on myös sporttikello.

Cookilla on ollut paineita luoda ja julkistaa jokin täysin uusi iTuote. Applen tuottavin laite älypuhelin iPhone on hänen edeltäjänsä, edesmenneen Steve Jobsin aikakaudelta, samoin yhtiön tiistai-iltaan saakka tuorein vekotin iPad.

Tuleeko iWatch sitten saavuttamaan kelloa asusteenaan pitävät tyylikkäät miehet tai naiset?

-Käytän jatkossakin mieluummin Omega Seamasteria, kommentoi Applen teknologiaa pitkään käyttänyt viestintäyrittäjä Antti Isokangas Twitter-viestissään.

iWatch tulee myyntiin Yhdysvalloissa "alkuvuodesta 2015", hinta on alkaen 349 Yhdysvaltain dollaria.

Ensimmäisenä tiistai-illan julkistustilaisuudessa Apple paljasti odotetut uutuudet: iPhone6 -älypuhelimen ja isonäyttöisen iPhone6 Plus -mallin. Ne vastasivat ensiarvioiden mukaan hyvin ennusteita, joita iPhone -mallien ominaisuuksista oli tehty julkisuuteen vuotaneiden tai vuodettujen kuvien ja tietojen perusteella. Laitteissa on muun muassa sähköinen lompakko, kuten ilmenee tästä appleinsider.comin jutusta.

 

Jutun kuvat ovat ruutukaappauksia tiistai-iltana Suomen-aikaa järjestetystä Applen ja U2:n julkistustilaisuudesta.