Darude palaa: uusi levy, Weekend -keikat - Lue 5 faktaa Sandstorm -klassikosta

Darude on yksi viikonvaihteen Weekend Festivalin tähdistä Helsingin Kyläsaaressa. Anakonda.fi kertoo viisi uskomatonta faktaa Daruden suurimmasta hitistä Sandstorm.

Sandstorm on yksi kaikkien aikojen kansainvälisesti parhaimmin menestyneistä suomalaisista hittibiiseistä. Marraskuussa 1999 julkaistu Daruden eli Ville Virtasen ja JS16:n eli Jaakko Salovaaran tuotos on trance-klassikko, se ei jäänyt aikansa lapseksi odottamaan biisiä teininä kuunnelleiden aikuistumista ja Daruden nostalgia -keikkoja, vaan biisille on keksitty uutta käyttöä jatkuvasti runsaan 15 vuoden ajan.

Darude elää vahvasti uutta tulemista - osittain Sandstormin ansiosta. Biisi oli äskettäin mukana League of Legends -videopelissä ja nousi jälleen listoille muun muassa Australiassa.

Tänä viikonloppuna Darude esiintyy Weekend -festivaaleilla Helsingissä ja Pärnussa. Luvassa on paljon muutakin kuin Sandstorm, sillä Darude on tehnyt hitin jatkoksi pitkästä aikaa uuden albumin. Moments julkaistaan ensi viikolla, ja siinä on kappaleita muun muassa Jarkko Ehnqvist, Sebastian Rejman, Kristiina Wheeler, Apocalyptica, Tom Fall, Ville Heikkilä ja tuottajaduo Lope & Kantola.

Albumia tehdessä mietiskelin usein viimeistä viittätoista vuotta ja hetkiä, joita on matkalla ollut ensimmäisestä julkaisusta ja keikasta lähtien. Ystävät, Amerikkaan muuttaminen, perheen perustaminen, kanssamuusikot ja taustatekijät ovat kaikki vaikuttaneet voimakkaasti albumin fiilikseen ja soundiin. Säveltämisen ja kirjoittamisen lisäksi piti miettiä miten yhdistää omat vakiosoundit ja niiden käyttötavat uuteen soundiin. Valitsin useita eri tahoja, joiden kanssa työstin biisejä ja sain käyttööni heidän näkemyksensä mun soundista ja tietenkin heidän oman soundinsa ja ammattitaitonsa.  

 Tässä albumissa on paljon enemmän sanoituksia, joita olen ollut jos en suoraan mukana kirjoittamassa, niin ainakin tarinoimassa ja tekemässä fiilistä siitä mitä niiden pitäisi olla ja sillä tavalla tuntuu todella kivalta, olen antanut itsestäni henkilönä enemmän kuin aiemmin. Albumin nimi on 'Moments' sen takia, että jokaisen biisin takana on joku tärkeä hetki tai siitä johtava ajatus. Albumilta löytyy festivaalin päälavalle sopivia anthemeja, mukana laulettavia radiokoukutuksia, trancen ja dubstepin vivahteita sekä tietenkin jokaisen Darude-albumin pakollinen chillari-fiilistely”, Darude sanoo levy-yhtiön tiedotteessa.

Uutta siis pukkaa, mutta Daruden -keikalla kuullaan varmasti myös Sandstorm niin perjantaina Pärnussa kuin lauantaina Helsingissäkin.

Anakonda.fi listasi viisi faktaa Daruden Sandstormista:

1. Myynti - Kultaa Yhdysvalloista, yli viisi miljoonaa myytyä

Sandstorm on siivittänyt Daruden äänitteet suomalaisittain poikkeuksellisiin myyntilukuihin: yli viisi miljoonaa Darude -levyä on myyty 15 vuoden aikana. Sandstormin myynti ylitti Yhdysvalloissa kultalevyrajan vuonna 2010. Kappaleella on erikoinen ennätys myös vuodelta 2000, jolloin biisi nousi kansainväliseksi hitiksi: Sandstormin maxi-sinkku oli tuolloin vuoden myydyin 12-tuumainen vinyylisinkku. Biisi on ollut mukana myös yli 200 kokoelmalevyllä!

2. Internet - YouTube -meemi toi uuden elämän

Sandstormin klassikkoasemasta sopii kiittää sen soimista lukuisien nettimeemien taustalla - nettihuomion ansiosta se on tuttu myös uusille, 2010-luvun nuorille. Biisi on todellinen YouTube -ilmiö, jopa siinä määrin, että YouTube itse rakensi tänä vuonna aprillipäivän pilansa tämän suomalaisbiisin ympärille: hakipa 1.4.2015 YouTubesta mitä tahansa musiikkia YouTube kysyi:"Tarkoititko Daruden Sandstormia?"

Biisin nettisuosiosta kertoo se, että pelkästään tämä video "YouTubers React To Darude - Sandstorm" on kerännyt yli 9 miljoonaa katselukertaa!

3. Mainonta - Nike, Koby Bryant - ja Sandstorm!

Biisi soi taustalla, kun urheiluvalmistaja Nike mainosti koripallotähti Koby Bryantin avulla. Mainosvideon voi katsoa tästä.

4. Urheilu - lätkä, koris, baseball, kamppailulajit...

Koby Bryant ei ole jäänyt ainoaksi korisyhteydeksi, Sandstorm on noussut ahkeraan soittoon useiden pohjoisamerikkalaisten palloilusarjojen otteluissa - muun muassa NBA:ssa. Myös NHL-ottelussa biisin saattaa kuulla, samoin kuin se on kuullut lätkän MM-kisoissa sekä muun muassa Torinon olympialaisissa. Baseball -tähti Koji Uehara (Boston Red Sox) on käyttänyt Sandstormia sisääntulobiisinään, samoin kuin kamppailu-urheilijat Toru Owashi ja Wanderlei Silva.

5. Elokuvat ja tv - Mukana useissa leffoissa ja sarjoissa

Tuttu trance-poljento ja mieleenjäävä melodia kuullaan ainakin tv-sarjassa Queer As Folk (2000) ja elokuvissa Fun With Dick And Jane (2005), Filth (2013) ja Under The Skin (2013).

 

Teksti: Pasi Kostiainen