Päivän levy: First Aid Kit: Stay Gold - Voiko kauniimmin laulaa?

Ruotsalainen sisarusduo First Aid Kitin kolmas levy yhdistää ruotsalaisen ja angloamerikkalaisen pop-perinteen parhaat ja ajattomimmat puolet.

First Aid Kit ponnahti maailman ihmeteltäväksi YouTube -esityksellään Fleet Foxesin kappaleesta Tiger Mountain Peasent Song. Amerikkalaisyhtye ihastui itse versioon, levitti sitä omien faniensa tietoisuuteen - ja tieto hämmästyttävän kauniita harmonioita laulavasta ruotsalaisesta teiniduosta levisi räjähdysmäisesti. Niin rajusti, että duon koulutaival päättyi saman tien: isosisko Johanna Söderberg (s. 1990) lopetti lukion, jota Klara (s. 1993) ei ehtinyt aloittaakaan.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin First Aid Kit kuulostaa kolmannella albumillaan ihan yhtä raikkaalta kuin ruotsalaisessa metsässä Fleet Foxesia laulaessaan. Runsas keikkailu, esiintymiset muun muassa Polar Music Prize -palkintogaaloissa 2011 Patti Smithin ja 2012 Paul Simonin kunniaksi ja loputtomat kokeneemmilta musiikintekijöiltä - ja Smithin ja Simonin kaltaisilta legendoilta saatu kannustus kuuluvat kuitenkin lisääntyneenä itsevarmuutena ja omien kykyjen tiedostamisena. First Aid Kitin siskot tuntevat nyt kykynsä - ja alkavat oivaltaa, mihin he vielä pystyvätkään. Ja vaikka sitä alkuperäistä raikkautta ja viattomuutta on tallella, nyt Söderbergit ovat uskaltautuneet avautumaan myös tietoisesti. Heidän kirjoittamansa kappaleet kertovat aiempaa enemmän heidän omasta elämästään.

Kolmas levy on tehty edellisen tapaan amerikkalaistuottaja Mike Mogisin kanssa. Erona aiempaan on se, että nyt apuna on peräti 13-jäseninen orkesteri. Se tuo sävyjä ja väriä sovituksiin, mutta ei dominoi. Kappaleet voisi esittää edelleen metsässä yhden akustisen kitaran säestyksellä, tai heidän tavallisen, Suomeenkin pian saapuvan kiertuekokoonpanonsa kanssa.

Kauniit lauluharmoniat, kasvanut itseluottamus ja mestarien syleily, First Aid Kit on jo kokenut kaiken tuon. Silti tuntuu, että heillä on paljon vielä kokematta. Ruotsalaisen musiikkiteollisuuden tehokkuus sekä ajattoman angloamerikkalaisen folkin, kantrin ja popin häikäisevästi omaksuttu ja sisäistetty maailma tulee viemään First Aid Kitin vielä pidemmälle - suurten pohjoismaisten musiikkinimien joukkoon.

Voit kuunnella levyn tästä:

FAKTA: First Aid Kit esiintyy Turun Ruisrockissa sunnuntaina 6. heinäkuuta.