Parasta Pohjolassa juuri nyt? Susanne Sundfør! - Lue arvio, kuuntele levy

Jaa, että kuka? Jaa,että mikä? No Susanne Sundfør Helsingin Juhlaviikkojen Huvila -teltassa: moukarointia, keijutomua ja tuutulauluja konepopin taikamaasta, kirjoittaa Anakonda.fi:n Aleksi Kinnunen.

Pohjoismaiden ehkä kovimmassa nosteessa oleva ja kiehtovin popnimi, tänävuonna kuudennen albuminsa julkaissut norjalainen 29-vuotias Susanne Sundfør oli odotettu vieras Helsingin ensi visiitillään. Tähdet olivat selvästi oikeassa asennossa elokuun illassa, sillä Juhlaviikkojen Huvila-telttaa upeampaa paikkaa uskomattoman ihanalle konsertille olisi tuskin löytynyt. Teltta oli melkein täynnä ja yleisö selvästi omistautunutta vastaanottamaan supersalaisuuden.

Sundfør paljastui livenä pehmeämmäksi, inhimillisemmäksi ja luontevammaksi kuin toki komeilla levyillään. Jos kahdella viimeisillä albumillaan laulaja on pauhannut ja tykittänyt kolossaalisesti kuin Kate Bush helvetistä, Huvilassa tuo tietty kylmyys ja julmuus olivat tiessään.

Pauhua, moukarointia, tuutulauluja sekä uskomattoman hienoja tummasävyisiä popkappaleita irtosi nyt enemmän kuin laulaja-lauluntekijän, rumpalin sekä kahden kosketinsoittajan yhtyeen lähtökohdista yleensä.

Sundfør loi reiluksi tunniksi ympärilleen suorastaan oman taikamaailman, joka muodostui sähköisesti synnytetystä kansanmusiikki-ja kamarisävyistä, isosti hakkaavasta ja liki teollisesta paukkeesta sekä kuvainnollisesti Björkin maavoimaa räjähtelevästä avantgardesta, Depeche Moden konepop-laakeudesta, Massive Attackin haikean tummasta rytmiikasta ja Johnny Jewelin kyyneldiskosta. Lähimmäksi vertailukohdaksi voi nostaa parin vuoden takaisen Flow-vieraan Austran seireeniviekotteluineen.

Ilta tarjosi suurta majesteettista popdraamaa lahjakkaan käsityöläisen taidolla vuodatettuna Huvilan huippuluokan näyttämöllä. Huikea tapaus ja hahmo jonka kuuluisi valloittaa ulkomaiset areenat pohjolan ulkopuolella.

Sundførin uusimman albumin voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:

Teksti: Aleksi Kinnunen, kuva Eero Vuola