Jäikö Alexi Laihon jättiesitys näkemättä? - Lue neljä pointtia ja katso video

Sadan kitaran metalliteos jäi monelta näkemättä ja ehkä vähän kuulemattakin, kun yleisömäärä yllätti järjestäjät. Anakonda.fi kokosi neljä pointtia esityksestä - ja videon ainutlaatuisesta tapahtumasta

100 Guitars From Hel oli räväkkä aloitus Helsingin Juhlaviikoille. Anakonda.fi kokosi neljä pointtia Alexi Laihon ympärille kootusta esityksestä:

1.  Vaikuttava esitys

Esitys oli hienosti rakennettu. Jone Nikula juonsi englanniksi, koska tapahtuma striimattiin kansainvälisesti. Ensin nähtiin innostava dokumentti, jossa Alexi Laiho ajoi autonsa V8-moottorin murahdellessa treeneihin Vantaalle ja rupatteli ujoon ja itseironiseen tyyliinsä projektista.

"En ole koskaan soittanut sadan soittajan kanssa enkä varmaan tule soittamaan tämän jälkeenkään."

Mutta nyt hän soitti. Bändin ja kitaristiryhmäjohtajien - ja sadan kitaristin - kanssa hän rynkytti vaikuttavan riffishow`n, jota tullaan muistelemaan pitkään.

2.  Iloiset ilmeet

Lavalle ängettiin siis sata kitaristia. Joukko oli kansainvälinen. Mukaan oli pyrkinyt peräti 422 kitaristia. Määrä, jota ei toisaalta tarvitse ihmetellä: kuten Alexi Laiho dokumentissa sanoi, hyviä kitaristeja maailmalla riittää - ja Alexi Laiho on globaari Guitar Hero. Mukaan päässeitä oli muun muassa Japanista, Koreasta, Yhdysvalloista ja Argentiinasta. He olivat tulleet paikalle omalla kustannuksellaan, "Once in a Lifetime" -asenteella.

Ei siis ihme, että esityksen aikana lavalla nähtiin iloisia ilmeitä. Kaikki soittajat saivat olla mukana poikkeuksellisessa, hillittömässä esityksessä.

3.  Lava-asetelma ärsytti

Helsingin Juhlaviikot oli sijoittanut sata kitaristia lavalle ajatellen, että yleisö mahtuu Suurkirkon portaille. Ei mahtunut. Kun esitystä mainostettiin ja markkinoitiin isosti ja isona, olisi ehkä voinut ajatella että perjantai-iltana myös kiinnostus on suurta. Vaikka tuhannet (HS:n mukaan yleisöä oli 4000 tai 8000, poliisin ja järjestäjän arviot) ja portaille ajoissa asettuneet näkivät ja kuulivat, lavan taakse varsinaiselle Senaatintorille ehtineet ja mahtuneet jäivät paljosta paitsi. Paikalla oli siis paljon pettyneitä.

4.  Helsinki sai matkailumainoksen

Sijoittamalla Suurkirkon ja Alexi Laihon samoihin kuviin, Helsinki sai striimauksen ansiosta mainion matkailumainoksen.

Jos konsertti jäi näkemättä perjantaina, sen voi katsoa yhä YouTubesta oheisen striimin kautta.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen