Flow: Nile Rodgers otti yleisön, vaikka on Chicin ainoa alkuperäisjäsen

Flow Festivalin avausillan maineikkain esiintyjä Nile Rodgers pisti Chic -kokoonpanonsa kanssa yleisön tanssimaan, vaikka yhtyeessä ei ole enää muita alkuperäisen 1970-luvun kokoonpanon jäseniä kuin hän itse. Anakonda.fi esittelee nyt 2010-luvun Chicin, jonka soittajat ja laulajat ovat myös kovia soittajia ja esiintyjiä.

Kun Suomessa vierailee vuosikymmeniä sitten uransa huipulla olleita kokoonpanoja, niiden tasoa määritellään usein sillä, kuinka monta alkuperäistä muusikkoa on mukana. Hommassa ei ole useinkaan kehumista, jos bändistä on mukana vaikkapa vain kaksi viidesosaa - ja hekin muita kuin taiteellisesti merkittävimpiä bändin jäseniä.

Sääntö ei kuitenkaan ole yleispätevä. Sen osoitti Nile Rodgers, 62, joka toi Helsingin Suvilahteen Flow Festivalille Chicin.

Rodgers on kitaristi ja tuottaja-säveltäjä, joka sanoo vaatimattomasti "keksineensä diskomusiikin". Eikä hän ihan väärässä olekaan, Rodgers on osannut tuottajana luoda niin nuoren Madonnan soundin kuin tuoreistaa 1980-luvulla David Bowien ja aivan äskettäin, pari vuotta sitten ranskalaisyhtye Daft Punkin. Kaikille näille Rodgers on tuonut sointiin oman tavaramerkkinsä: tarttuvat melodiat, selkeän tanssittavan rytmin - ja Nile Rodgersin mainion komppikitarasoundin.

Jos Rodgers onnistuu tuottajana ohjailemaan Madonnan ja Bowien kaltaisia näkemyksellisiä persoonia, ei kai ole ihme, että hän saa huippuluokan ammattilaiset soittamaan kuin Chic soitti.

Sitä paitsi, tiettyjen avainroolien osalta Rodgersilla ei ole vaihtoehtoa: Chicin toinen luova dynamo, basisti Bernard Edwards kuoli vuonna 1996, rumpali Tony Thompson 2003.

Ja vuonna 2010 myös Rodgers sai lääkäriltä tylyn diagnoosin. Eturauhassyöpä vaikutti niin pahalta, että Rodgersin käskettiin varautua kaikkeen.

Mutta elämä voitti. Rodgers spiikkasi Suvilahdessa tunteikkaasti parantuneensa. Yleisö hurrasi - ja tanssi, kun alkoi Get Lucky, Rodgersin Daft Punkin kanssa tekemä tuore klassikko.

Tuota elämän vastoinkäymisistä muistuttanutta puhetta lukuun ottamatta Chicin konsertti oli silkkaa riemujuhlaa. Chicin tanssittavat kappaleet Le Freak, Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah), Good Times, I Want Your Love ja Everybody Love sekä vaikkapa Rodgersin Bowielle kirjoittama Let` s Dance sopivat Suvilahden pimenevään perjantai-iltaan kuin sokeripitoiset juomat lastenjuhlaan - yleisöstä monet riemukkaasti tanssivat laskivat askeleitaan laskematta. Konsertin lopuksi Chic kutsui yleisöstä valikoituja ihmisiä lavalle tanssimaan.

Valkoisiin pukeutunut Chic veti siis oman osuutensa mainiosti. He ansaitsevat tulla mainituiksi, kuten esimerkiksi basisti Jerry Barnes, joka on työskennellyt niin Stevie Wonderin, Chaka Khanin kuin monien muidenkin mustan musiikin huippunimien kanssa. Tai laulajattaret Kimberly Davis ja Folami (kuvassa), jonka ammattiyhdistelmä on kiinnostava: hän on myös hiusmuotoilija. Lisäksi yhtyeeseen kuuluvat rumpali Ralph Rolle, kosketinsoittajat Richard Hilton ja Russel Graham ja puhaltajat Bill Holloman ja Curt Ramm.

Flow Festivalin avauspäivä veti Suvilahteen 23 000 ihmistä. Perjantain muita esiintyjiä olivat muun muassa War on Drugs, Major Lazer, Ride ja kesän ainoat keikkansa tehnyt Lännen-Jukka.

 Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen