15. elokuu 2016
80 000 on kova yleisömäärä kolmessa päivässä mille tahansa festivaalille. Niin monta lippua ostettiin Helsingin Suvilahden Flow Festivalille. Kasvaminen on komeaa, ja Flow`n suhteen on usein uskottu, että rajana on vain taivas. Mitä isompi juhla, sitä parempi ohjelmisto - ja Flow Festivalin tapauksessa tämä on tarkoittanut paitsi mitä nimekkäimpiä pääesiintyjiä, sitä runsaammin myös vaihtoehtoista, taiteellisesti kunnianhimoista nähtävää ja kuultavaa.
Flow on myös vuosi vuodelta nostanut rimaa muille festivaalijärjestäjille. Esimerkiksi festivaalialueen viihtyvyyteen ja visuaalisuuteen panostaminen sekä parhaan mahdollisen ruokatarjonnan tuominen yleisön saataville Flow`n tapaan ovat olleet mittarina, kun muut juhlat ovat parantaneet omia panostuksiaan.
Silti Flow oli tänäkin vuonna ainutlaatuinen. Missäpä muualla voisi maistella ruotsalaisen tähtikokki Marcus Samuelssonin herkkuja, kuunnella kaikenlaista mahdollista musiikkia Siasta Räjäyttäjiin - ja useimpien asiakkaiden tapauksissa - mennä vielä yöksi kotiin. Tosin noin 40 000 kävijästä neljännes on festivaalin omien tutkimusten mukaan ulkomaisia matkailijoilta. Flow vetää siis viikonvaihteeksi Helsinkiin noin 10 000 turistia.
Mutta, tänä vuonna Flow kohtasi myös kritiikkiä ehkäpä voimakkaammin kuin kertaakaan 13-vuotisen historiansa aikana. Esimerkiksi Ilta-Sanomien Mika Seppänen kirjoitti kommentissaan yleisökapasiteetin nostamisen 25 000 ihmiseen päivässä olleen virhe. Alue tuntui ahtaalta, liikkuminen oli vaikeaa eivätkä kaikki mahtuneet katsomaan haluamiaan keikkoja.
Anakonda.fi tapasi festivaalin taiteellisen johtajan Tuomas Kallion festarin päätöspäivänä. Edessä oli vielä muun muassa festarin historian pahimman yleisösumpun vetänyt Sia päälavan viimeisenä esiintyjänä. Asetelma oli kuitenkin selvä: yleensä pelkästään myötäkarvaan silitettyä Flow`ta kohtaan esitettiin nyt yllättävää kritiikkiä: festivaali on liian suosittu.
Kallion mielestä yleisön toiveet ovat ristiriitaisia:
"Jokaisen keikkapaikan pitäisi olla pieni ja intiimi, mutta sinne pitäisi kuitenkin mahtua kaikkien. Ja silti olla mukavan väljää."
Tämä on tietysti mahdotonta.
Ensimmäinen laajempi pettymys yleisön keskuudessa koettiin Bright Balloon 360° Stagella esiintyneiden Paperi-T:n, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen harvinaisen yhteiskeikan jäätyä monelta näkemättä. Kallion mukaan Paperi-T itse oli väkisin halunnut vaihtaa esiintymispaikkansa erikoiskokoonpanon kanssa viimevuotisen jättiteltan jälkeen pienempään. Kallio myönsi, että tähän suostuminen oli virhe. Myös persoonallisen ympyränmuotoisen lavan laajentamista selvitetään - sen istumapaikat tosin jo tuplattiin tuhanteen täksi kesäksi.
"Jossain vaiheessa tulee tietysti rajat vastaan sen suhteen, milloin se sitten on enää intiimi lava", Kallio pohti.
Toisaalta, pettymykset johtuivat siitä, että Flow Festivalin esiintyjälista oli yksi tapahtuman historian komeimpia. Se veti yleisöä - usein myös samoihin paikkoihin.
Epäilemättä tämän vuoden hyvä taloudellinen tulos mahdollistaa pätevän ohjelmiston myös ensi vuodeksi.
Mutta kohdistuuko Flow Festivaliin muita uhkia? Esimerkiksi alueen muuttumisen suhteen?
Vai onko Suvilahden kupeeseen nousevan Kalasataman asuinalueen rakentaminen pikemminkin mahdollisuus?
"Se voi olla sitä", Kallio sanoo.
Flow Festival on palkannut oman selvitysmiehen, jonka tarkoitus on rakentaa ehdotus Suvilahden alueesta pysyvänä kaupunkilaisten yhteistilana. Siellä voisivat muutkin järjestää tapahtumia - ja Flow saisi jatkaa kukoistustaan.
"Yritämme olla aktiivinen toimija ja esitellä omaa visiotamme", Kallio sanoo.
Toistaiseksi Helsingin kaupunki ja muut viranomaistahot ovat nähneet Flow Festivalin imagoltaan hyvänä ja sen saaman kansainvälisen huomion tärkeänä koko kaupungin kannalta.
Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen
Lue myös nämä Anakonda.fi -jutut Flow 2016 -tapahtumasta:
Flow: Morrissey jäähyväistunnelmissa
Flow, kiitos Iggy - ja kiitos Teppo