Wilko Johnson, tervetuloa - Tämä ei tosiaan ollut jäähyväishymy

Wilko Johnson on yksi vilkkaan festivaaliviikonlopun vieraista - onneksi saamme nähdä hänet vielä livenä!

Nappasin yllä olevan valokuvan Helsingin Tavastialla tammikuussa 2014. Tunnelma oli iloinen - olihan takana juuri mahtava Wilko Johnsonin trio-keikka.

Mutta toisaalta, ilon alta kajasti hyvästien haikeus. Wilko Johnson oli kiertueella, jonka piti olla hänen jäähyväisensä. Hän oli saanut edellisvuonna syöpädiagnoosin ja ennuste oli huono. Vaikka hän oli ylittänyt jo yhden elinaikaennusteen takarajan, pelin piti olla selvä melko pian.

Samoihin aikoihin tein Johnsonin kanssa myös haastattelun. Myös se herätti ristiriitaisia tunteita. Mitä ihan käytännössä sanoa miehelle, joka on hyväntuulinen ja kohtelias ja hehkuu innostusta uudesta levystään, mutta joka on julkisesti on ilmoittanut olevansa kuolemansairas? Kysymyksiä voi tietysti esittää - ja niihin saada vastauksia, mutta ainakaan tulevaisuudensuunnitelmista ei viitsi pahemmin udella.

(Niistä kysymyksistä ja vastauksista: Johnson sanoi olevansa sinut kohtalonsa kanssa, levystä hän kuitenkin puhui mieluummin - se oli Anakonda.fi:nkin konserttiuutisen yhteydessä jakaman linkin takaa löytyvä yhteislevytys Who-solisti Roger Daltreyn kanssa. "Sain levyttää nuoruuteni sankarin kanssa", Johnson kommentoi.) 

Jotenkin se haastattelu kuitenkin loppui. Elämä jatkui niin Suomessa - kuin Wilko Johnsonin osalta kotona Englannnissakin.

Ja on jatkunut edelleen.

Johnson hakkaa yhä kitaraa tuttuun, kiehtovan rytmikkääseen tyyliinsä.

Ja hän siis elää, todellakin elää. Lääkärit, läheiset - ja Wilko Johnsonin itsensä yllättänyttä parantumista pidetään ihmeenä. Julkisuuteen Johnson on kuitannut asian niin, että hän sai terveen paperit.

Syöpä lähti, mies jäi.

Ja viikonloppuna hän täällä taas kahdella keikalla - jo toisella mini-kiertueellaan Suomessa parantumisen jälkeen.

Hän ja ZZ Top sekä yhteiskeikkojen suomalaiset lämmittelijät Melrose (Hamina) ja Wentus Blues Band (Seinäjoki) pitävät kyllä huolen siitä, että näillä nasevilla festivaaleilla soi rock ihan perinteiseen tyyliin sähkökitaralla eikä EDM läppärillä. Sehän tässä viime viikkoina festarikansaa puhuttanut.

Fakta: Wilko Johnson ja ZZ Top perjantaina 15. heinäkuuta 2016 Haminassa ja 16. heinäkuuta Seinäjoella.

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Wilko Johnson lämmittelemään ZZ Topia!

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen