Suomeen saapuva Macy Gray Anakondalle:"Tein musiikkia kauan ennen Amy Winehousea!"

Amerikkalaislaulaja Macy Gray palaa Suomeen runsaat kymmenen vuotta Pori Jazz -esiintymisensä jälkeen, keikka on lauantaina 28. helmikuuta. Anakonda.fi tavoitti soul-tulkin Los Angelesista - ja huomasi tämän karheiden laulujensa kaltaiseksi.

Joskus käy niin, että ärhäkkä taide jatkuu tekijän persoonassa. Amerikkalaislaulaja Macy Gray, 47, taitaa olla tätä koulukuntaa.

Kun hän pitää lämmittelykysymystä itsestäänselvänä, se kuuluu. Nainen voi tulla Amerikan Yhdysvalloista, mutta se ei välttämättä merkitse small talkin tai edes kohteliaisuuksien harrastamista.

"Soitamme sekä uusia että vanhoja kappaleitani", hän murahtaa kysymykseen, millainen keikka Helsinkiin on luvassa.

Puhelinlinja on huono, Macy Gray on vähäsanainen ja hänen aksenttinsa on ainakin näissä olosuhteissa vaikeasti tulkittava. Mieleen tulee brittilehti Telegraphin mainio Gray -haastattelu viiden vuoden takaa. Siinä toimittaja Nisha Lilia Diu pelkäsi Grayn kohtaamista jo etukäteen, tällä kun on ollut maine "vaikeana" haastateltavana, ehkäpä jopa "haastavana" persoonana.

Grayn musiikki on ajatonta soulia ja r&b:tä. Hänen vahva ja persoonallisen käheä äänensä tuli tutuksi 1990-luvun lopulla, kun Yhdysvalloissa koettiin senkertaista retro-soul -villitystä. Pinnalle oli jo noussut muun muassa Erykah Badu, joten tilaisuus annettiin myös 31-vuotiaalle ohiolaiselle yksinhuoltajalle. Gray käytti tilaisuutensa, läpimurtohitti I Try soi kaikkialla - ja Gray vei Parhaan naislaulajan Grammyn muun muassa Britney Spearsin ja Christina Aguileran nenän edestä.

Vanhahtava soul ja ajattomasti sovitettu sielukas pop on ollut menestysmusiikkia I Tryn jälkeen. Gray ylsi miljoonamyyntiin ja muun muassa Englannin listaykköseksi vielä toisella albumillaan The Id vuonna 2001. Mutta muuten musiikkityylin menestyjät ovat tulleet sen jälkeen pääasiassa Britanniasta. Amy Winehouse, Duffy ja erityisesti Adele ovat vuoronperään nauttineet suosiosta, jollaista Gray pääsi maistamaan.

"Tein musiikkia kauan ennen Amy Winehousea", hän kuittaa asetelman Anakonda.fille.

Siinä, että Gray jäi brittisiskojen varjoon, saattoi olla hänen omaakin syytään. The Trouble of Being Myself (2003) albumi kuvasi ihan nimellään Grayn viime vuosikymmentä. Menestys kihahti päähän, hän kärsi huumeongelmasta ja burnoutista. Suosio haihtui ja ristiriitaisia neuvonantajia riitti.

Gray rauhoittui kuuntelemaan omaa ääntään - ja tutkimaan itseään. Hän tuotti itse albumin Sellout (2010), joka vei laulajan takaisin hänen musiikillisille juurilleen. Levyn arvioissa mainittiin hänen vanhat esikuvansa Prince ja James Brown - ja Beauty In The World -kappale nousi hitiksi soituaan Ugly Betty -tv-sarjan vihoviimeisessä jaksossa.

Suomeen Macy Gray palaa lauantaina 28. helmikuuta ensimmäisen kerran sitten vuoden 2004, jolloin esiintyi Pori Jazzissa. Nyt kaiken pitäisi olla kunnossa. Selloutin jälkeen hän on tehnyt peräti kolme albumia, joista uusimman, Grayn parhaaseen tapaan sekä elämänmakuisesti että intohimoisesti soivan The Way -albumin viime syksynä. Levyä Gray markkinoi kertoen vastoinkäymisistään Oprah Winfreyn tv-show`ssa ja kuvaillen huumeongelmansa johtuneen hänen vaikeuksistaan käsitellä äkkisuosiota.

Suomen -keikka tulee siis hyvään aikaan, Gray lienee iskussa.

"Äh, olen aina tehnyt samanlaista musiikkia."

Teksti: Pasi Kostiainen

Fakta: Macy Gray esiintyy Helsingin Circuksessa lauantaina 28. helmikuuta.