Miksi Red Hot Chili Peppersin rumpalilla on Jokerien pelipaita?

Siksi, koska Anakonda.fi vei lätkähullulle maalivahdille sen lahjaksi. Lue Chad Smithin haastattelu ja kuuntele Red Hot Chili Peppersin uusi levy The Getaway.

Joo joo, Red Hot Chili Peppersiltä on juuri julkaistu hieno uusi albumi. The Getaway on mainio levy – ehkäpä parasta peppersiä koskaan, ainakin tarttuvinta sitten Californication –klassikon (1999).

Kun Chad Smith, 54, ojentaa kätensä ja istuu Anakonda.fi:nhaastateltavaksi muhkealle sohvalle Malibussa, on kuitenkin ensin puhuttava jääkiekosta.

Detroit Red Wingsin kannatusalueella Michiganissa kasvanut Smith on nimittäin kova lätkäjätkä. Hän seuraa NHL:ää ja kansainvälisiä turnauksia ja on pelannut itse maalivahtina harrastajatasolla vielä muutettuaan Kaliforniaan ja liityttyään Red Hot Chili Peppersiin vuonna 1988.

Tämän jutun kirjoittajalla ja Smithillä on yhden lätkämatsin verran yhteistä menneisyyttä: rumpali ja toimittaja kävivät yhdessä katsomassa SM-liigan ottelun HIFK – Jokerit, kun Peppers oli Suomessa kahden keikan vierailulla lokakuussa 1999.

(Se oli muuten villi viikonloppu helsinkiläisessä huvielämässä: Red Hot Chili Peppers täytti Hartwall Arenan kahdesti, brittibändi Jamiroquai kerran – ja lisäksi Chad Smith, basisti Flea ja yhtyeessä silloin soittanut kitaristi John Frusciante piipahtivat 45 minuutin jammailukeikalla Lepakon hautajaisissa, solistinaan muun muassa Pelle Miljoona… - ne muistavat, jotka muistavat!)

Mutta takaisin Malibuun ja jääkiekkokeskusteluun, vaikka isoista ikkunoista avautuvan Tyynen valtameren rannalla näkyy surffaajia.

”Hey, muistan hyvin sen matsireissun. Ja nytkö olet tuonut minulle Jokerien pelipaidan?”

”Mitenkäs Jokerit pärjää nykyisin?”

 Kerron KHL:stä. Siitä, että Jokerit pelaa nyt Suomen edustajana maailman toiseksi kovimmassa, venäläisvetoisessa jääkiekkoliigassa…

 ”Entäs NHL?”

Niin, sehän on se kovin sarja.

 ”Aa, ymmärsin, että sanoit KHL:n olevan vielä kovempi”, Smith täsmentää ja alkaa muistella:

 ”Muista hyvin tuon Suomen –liigan ottelun. Sanotaan usein, että eurooppalainen lätkä on puolustusvoittoisempaa kuin NHL, mutta se oli oikein viihdyttävää. Vähemmän fyysistä peli kuitenkin oli, ja jää oli isompi.”

Kaksi asiaa on kuitenkin erityisesti jäänyt mietityttämään Smithiä: ensimmäinen on parhaan pistemiehen kultainen kypärä.

”Se kaveri, jolla oli eniten pisteitä, pelasi kultakypärä päässään! Olin ihmeissäni – Kaveristahan tulee helppo maalitaulu, napakymppi”, hän muistaa 17 vuotta paikallispelin jälkeenkin.

Ja toinen on cheerleaderit.

”Siellä oli myös cheerleadereita. Lätkämatsissa! Tyttöjä pitkin katsomon käytäviä huiskuttamassa. Se on oikeastaan aika hyvä idea!”

Uusi levy, uudet kujeet

Tuon matsin jälkeen on tapahtunut paljon suomalaisessa jääkiekossa alkaen vaikka siitä, syksyllä 1999 Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi olivat vasta 1-vuotiaita…

Mutta jääkiekosta lisää joskus, jossain. Sillä näiden vuosien kuluessa myös Smith on saanut paljon aikaan: Red Hot Chili Peppersin lisäksi hän on soittanut muun muassa superyhtye Chickenfootissa yhdessä kitaristi Joe Satrianin, laulaja Sammy Hagarin ja Michael Anthonyn kanssa, päässyt Wikipedian mukaan Guinnessin ennätystenkirjaan soitettuaan maailman suurinta 308-osaista rumpusettiä, soittanut Bombastic Meatbats –yhtyeessä ja päätynyt sen basistin kautta soittamaan Tarja Turusen levylle ja järjestänyt hyväntekeväisyystempauksia ”kaksoisolentonsa”, koomikko-näyttelijä Will Ferrellin kanssa.

Eniten kiinnostanee kuitenkin Red Hot Chili Peppers, jonka kanssa Smith on viime aikoina paitsi kampanjoinut raivokkaasti demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sandersin puolesta, myös tehnyt uuden levyn. Juuri julkaistu The Getaway on siis Red Hot Chili Peppersin ensimmäinen albumi viiteen vuoteen.

Levyllä esittäytyy itsensä uudelleen keksinyt Red Hot Chili Peppers. Bändi, joka on yhä funk ja rock, mutta tuo nyt parhaiden biisiensä tavoin melodiat esille ujostelematta. Ja ehkäpä ne melodiat ovat myös parempia kuin ennen. Dark Necessities -sinkkuhitin asettamat odotukset siis täyttyvät komeasti, sillä Red Hot Chili Peppers saattaa polkaista uudelta albumilta vielä useammankin vastaavantasoisen hitin. Mikäpä sen mukavampaa näinä striimaus-teollisuuden aikoina.

”Levy tosiaan on melodinen, mutta on se yhä myös rock ja funk”, Smith määrittelee.

Levyn syntyyn vaikutti ennen kaikkea se, että ydinkolmikko Smith, laulaja Anthony Kiedis ja rumpali Flea sekä edelliselle levylle mukaan tullut kitaristi Josh Klinghoffer päättivät vaihtaa tuottajaa. Yhtyeen suurimmilla menestyslevyillä mukana studiossa on ollut Rock Rubin, mutta tällä kertaa bändi luotti kaikkea Beatlesista Norah Jonesiin tehneeseen Brian Burtoniin eli Danger Mouseen sekä Radioheadin hovituottajaan Nigel Godrichiin.

Ei ihme, että soundi kirkastui ja ote muuttui!

”Työnjako oli, että Brian tuotti ja Nigel miksasi”, Smith kertoo.

”Päätimme, että teemme niin kuin Brian käskee, kun hänet on kerran palkattu mukaan.”

Smithin mukaan ensimmäinen järkytys – tai ainakin yllätys - oli työtapa: hip hop -artistien kanssa työskennellyt Danger Mouse rakensi biisit kerros kerrallaan.

”Soitin ensin pelkkää komppia. Yleensä olemme aina jammailleet levyillemme ja soittaneet yhdessä, mutta nyt soitin yksin niin kuin Brian pyysi. Tunsin itseni typeräksi”, Smith tunnustaa.

Mutta sitten metodi aukesi: päälle lisättiin Flean basso, Klinghofferin kitara ja lopuksi Kiedisin laulu. Ihan tavallista monille levyttäjille, mutta uutta Peppersille. Lopputulos kuulostaa kuitenkin toki bändiltä itseltään, mihin Chad Smith ja Flea rytmistään pääsisivät – tai Kiedis omasta äänestään.

”Levyllä on kyllä myös muutama biisi, jotka levytimme vanhaan tapaan jammaillen”, hän kertoo.

Rumpali paljastaa, että Rick Rubinin ja Danger Mousen välillä on iso ero: Rubin halusi aina taltioida Peppersin mahdollisimman autenttisena, Danger Mouse puolestaan kehittää yhtyeen soundia.

”Eikä tämän sanomisessa ole mitään arvolatausta. He molemmat ovat ystäviäni, mutta tuottajina erilaisia. Ehkä se johtuu siitä, että Rick ei oikeastaan osaa soittaa mitään, hän ei ole muusikko. Brian sen sijaan on hyvin musikaalinen.”

Red Hot Chili Peppersin uuden albumi The Getaway voi kuunnella Spotifyn kautta tästä.

Fakta: Red Hot Chili Peppers saapuu Suomeen ja esiintyy Helsingin Hartwall Arenassa 13. ja 14. syyskuuta.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen