Kauko Röyhkä:"TV vain pilaisi huonon maineeni!"

Kauko Röyhkältä on tullut uusi levy uuden kokoonpanon Röyhkä / Inginmaa / Hypnomen kanssa. Anakonda.fi haastatteli Röyhkää paitsi levystä, myös hänen pitkästä urastaan ylipäätään - sekä mahdollisesta tv-urasta ja Suomen tilasta.

Kauko Röyhkä vireä luomiskausi jatkuu.

"Tuntuu, että kaikki haluavat tehdä minun kanssani levyjä ja kirjoja. Minähän teen."

Juuri nyt hän on ajankohtainen uuden yhteenliittymän, Hypnomen -yhtyeen, laulajatulokas Anna Inginmaan ja Kauko Röyhkän ensimmäisen albumin julkaisun takia.

Anakonda.fi:n haastattelussa Röyhkä puhuu paitsi levynteosta uusien ihmisten kanssa ja ajatuksesta ensialbumin takana, myös omasta taiteilijakuvastaan - sekä muun muassa television ja ihan koko Suomen nykytilanteesta.

Ennen haastattelua on syytä kuitenkin päästää Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen irti. Anakonda.fi linkittää tähän uuden kokoonpanon Huominen on uni -albumin - sitä kelpaa kuunnella samalla, kun viihtyy ja viisastuu Röyhkän vastausten parissa.

Viimeisten kahdeksan vuoden aikana olet levyttänyt seuraavien kokoonpanojen kanssa: Kauko Röyhkä & Riku Mattila, Kauko Röyhkä & Mikkelin kaupunginorkesteri, Röyhkä ja Rättö ja Lehtisalo, Kauko Röyhkä & Narttu, Kauko Röyhkä & The Boots, Uhrijuhla ja Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen. Onko mahdotonta, että tekisit samalla kokoonpanolla kaksi levyä peräkkäin?

"Katsotaan nyt. Ihmisillä on monenlaisia projekteja. Tässä bändissä on oma ideansa, vaikka onhan niissä aikaisemmissakin ollut. Tämä perustuu kahdelle laulajalle. On duettoja ja erikseen laulettuja biisejä. Se on uudenlainen juttu minun kategoriassani."

Oma idea on myös nuoren naisen ja vanhemman miehen duo. Musiikin historiassa tällaisia ovat olleet muun muassa Lee Hazelwoodin ja Nancy Sinatran sekä Serge Gainsbourgin ja Jane Birkinin duot - ja nämä ovat olleet Röyhkän ja kumppanienkin mielessä.

"Vaikka me ei ollakaan oikeasti mikään pariskunta, niin idea oli, että siinä saa olla eroottistakin latausta."

Taidat viihtyä tällaisessa vanhan likaisen miehen roolissa?

"No, joo-o. Kyllä se mulle passaa." (nauraa)

Oliko ensin biisit vai formaatti?

"Minulla oli joitakin biisejä valmiina. Mietin kenen kanssa niitä esittäisin. Esimerkiksi Juhannusyö oli olemassa, eikä sitä esimerkiksi olisi voinut tehdä Rikun kanssa. Uhrijuhlallekaan se ei oikein sopinut eikä Bootsienkaan kanssa esitettäväksi. Tavallaan tässä aukesi nyt uusi mahdollisuus, se biisi määritteli tyylin, mihin lähdettiin menemään."

"Ja sitten Hypnomen oli vähän sellainen 1960-luku -henkinen bändi, joten sekin vaikutti. Tosin ei tämä pelkkää 1960-lukua ole. Kun vaihdettiin musiikillisen kiinnostuksen kohteita, mainitsin Massive Attackin. On tässä jotain vaikutteita siitäkin - ja siinäkin on mies- ja naislaulajat."

Ja Portisheadista, joka on yhdistänyt rautalankakitaraa 1990-luvun trip hopiin.

"Portisheadista myös - se tosin on aika synkkä bändi. Idea oli enemmän vähän svengaavissa kokoonpanoissa. Se juttu saikin olla vähän kallellaan iskelmän suuntaan, mutta siinä sai olla muutakin. Siitä se soppa lähti tulemaan. Annaan olin tutustunut, kun Mattilan Riku toi sen minun työhuoneelleni. Alettiin tekemään biisejä, ja Annalla oli mahdollisuus saada levytyssopimus. Jotain tehtiinkin, mutta homma hajosi käsiin. Kun ajauduin yhteistyöhön Hypnomenin kanssa ajattelin, että otetaan Anna mukaan. Niin levyyn tuli uusi idea, eikä levy ole pelkkä Kauko Röyhkän soololevy."

Niin, tällä kertaa muutkin ovat tehneet biisejä kuin sinä.

"Se on minulle harvinaista. Levyllä on Laineen Pekan sävellyksiä (Hypnomenin kitaristi - ja Ylen musiikkitoimittaja) ja Sami Nieminen (Hypnomen -urkuri) ja Annan biisejä, myös hänen sanoituksiaan. Yleensä olen tehnyt aina kaikki biisit levyilleni. Tämä oli hauskaa. Olen pelännyt, että levyni kuulostavat aina samanlaisilta. Olen kitaransoittajana rajoittunut ja sointumaailmani on aika pieni. Nyt muutkin kävivät heittämässä oman liemensä sekaan."

Kokoonpanon vaihtaminen taitaa siis olla keino sinullekin pyrkiä uudistamaan ilmaisua? Siis samalla tavalla kuin esimerkiksi Ismo Alanko ja Tuomari Nurmio ovat myös usein tehneet.

"Näin on. Täytyy taistella sitä vastaan, että kaikki levyt kuulostavat samalta kun kerran noin yhden levyn vuodessa teen. Saa nähdä, miten tämä otetaan vastaan. Arvostelut ovat olleet hyviä, ja uskon, että keikoillakin käy jengiä. Vanhoilta artisteilta tosin odotetaan aina vanhoja biisejä."

No kai te nyt esitätte Narttu -aikaiset klassikkosi?

"Ei esitetä. Sitä varten keikkailen Bootsien kanssa."

Mitä kirjailija Kauko Röyhkälle kuuluu?

"Kirjojahan tehdään aivan helvetisti." (nauraa)

Olet tehnyt muun muassa Arman Alizad - ja Ville Haapasalo -haastattelukirjoja sekä romaaneja pitkäaikaiselle kustantajallesi Likelle...

"...ja nyt tulee Likelle myös matkailukirja Islannista. Tehdään se yhdessä vaimoni Olgan ja turkulaisen runoilijan, meidän kaverin Katariina Vuorinen. Käytiin Islannissa ja ajeltiin siellä ja mennään kesällä uudestaan. Siitä tulee semmoinen vapaamuotoinen matkakirja."

Pääsitkö matkailukirjojen makuun Ville Haapasalon kirjoja tehdessäsi?

"No vähän siihenkin makuun. Villen kanssa on ollut kiva tehdä kolme kirjaa. Hän on kova jätkä omassa hommassaan, esimerkiksi ne hänen matkailuohjelmansa ovat todella hyviä."

Oletko ajatellut, että sinunkin pitäisi tehdä jotain televisioon, jotta nousisit kaupallisesti seuraavalle tasolle?

"En usko. Siitä ei olisi minulle mitään hyötyä. Se vain pilaisi huonon maineeni." (nauraa todella kovaa)

Vain elämää -ohjelmaan sinua on kuitenkin pyydetty.

"Tuottaja Santtu Luoto soitti minulle silloin, kun ensimmäistä ohjelmaa tehtiin. Olin jo periaatteessa suostunutkin. Kuulin, että se on musiikkiohjelma, jossa tehdään versioita muiden biiseistä. Ja minulle olisi maksettu 8000 euroa. Mikäs siinä. Mutta siihen tuli jotain aikatauluongelmia ja loppujen lopuksi sinne haluttiin ilmeisesti joku sovinnaisempi tyyppi. Sitten kun näin ohjelman ensimmäisen osan, olin tyytyväinen, etten mennyt siihen. Sellaista nyyhkimistä en olisi jaksanut."

Mutta jos saisit koota ryhmän sellaisista tyypeistä joiden kanssa ohjelma ei menisi nyyhkimiseksi...

"Emmätiedä. Televisio on suunnattu naiiveille ihmisille. Se ei saa olla todellista, vaan kaiken pitää olla hypetettyä, tunteet pinnassa koko ajan. Oikeasti tämä musakuvio on toisenlaista. Harvemmin tässä itketään, paitsi kännissä joskus."

Seuraatko yhteiskunnallisia asioita?

"Facebookissa kirjoitin aina silloin tällöin yhteiskunnallisistakin asioista - tosin koetin varoa sitoutumista mihinkään puolueisiin. "

Mitä mieltä olet Suomen tilanteesta ylipäätään?

"Tämähän masentavaa, koko vitun Suomi on pattitilanteessa. Täällä on ihmisillä jotenkin huono fiilis tällä hetkellä. Toivoisin, että asiat saataisiin johonkin järjestykseen, esimerkiksi yliopiston asiat, ettei Suomesta ala aivovuoto muualle. Fiksuin porukka muuttaa pois, ja tästä tulee jonkinlainen Pohjolan Pohjois-Korea. Uskon, että Suomi nousee tästä vielä. Onhan tämä vahva yhteiskunta. Nyt vaan on kriisi menossa, ja se menee jossain vaiheessa väistämättä ohi."

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen