Jorma Kääriäinen lavalle Helsingissä Elviksen bändin kanssa - "Lapsuuden haave on toteutumassa!"

Elvis Presleyn kanssa soittanut yhtye pääsee esiintymään Jorma Kääriäisen kanssa - ja toisin päin. Anakonda.fi tavoitti laulaja ja Elvis-fani Kääriäisen, joka on innoissaan keikasta legendaaristen soittajien kanssa. Jutussa myös Spotify -linkki Elvis -levyyn, joka teki Kääriäisestä laulajan.

Isossa kuvassa on Elvis Presley itse vuoden 1970 kondiksessa, ylhäällä myhäilee Jorma Kääriäinen ja alhaalla oleva nelikko on Suomeen saapuva Elviksen vanha taustabändi TCB: rumpali Ronnie Tutt (vas.), kosketinsoittaja Glen D. Hardin, laulaja Dennis Jale (ei alkuperäinen TCB:n jäsen) ja kitaristi James Burton.

He kaikki ovat vähintäänkin hengessä mukana, kun Elviksen legendaarinen musiikki soi Helsingin Circuksessa torstaina 22. tammikuuta.

Tunnetusti Elvistä arvostava ja hänen tuotantonsa perusteellisesti tunteva laulaja Jorma Kääriäinen nousee siis lavalle Tuttin, Hardingin ja Burtonin kanssa - siis Elviksen TCB -orkesterin ytimen kanssa.

Anakonda.fi otti Kääriäisen kiinni ja kysyi, mistä keikassa on kyse.

Miltä esiintyminen esimerkiksi Elviksen maineikkaan kitaristin James Burtonin kanssa tuntuu?

"Välillä on pää pilvissä ja välillä pelottaa. Kun kuulin vuonna 1973 ystäväni Asko Piipon Elviksen Madison Square Gardenissa (Elvis As Recorded at Madison Square Garden - albumin Spotify -linkin jutun lopussa) äänitettyä livelevyä, niin siitä tuli lopullinen päätös lähteä tälle uralle. Oli harvinaista, että kenelläkään oli levysoitinta siihen aikaan. Askolla oli, hänellä oli kasakkalevyjä ja Rautavaaraa sekä Elviksen Jailhouse Rock -ep. Minä olin Danny -fani. Mutta tuo Elviksen livelevy, jolla soittaa pianoa Glen D. Hardin, rumpuja Ronnie Tutt ja kitaraa James Burton sytytti myös kiinnostuksen Elviksen tuotantoon. Tässä on siis lapsuuden haave toteutumassa."

Olet esiintynyt myös toisen Elviksen tärkeän kitaristin Scotty Mooren kanssa, ilmeisesti ainoana suomalaisena.

"Raittisen Jussi kävi kyllä äänittämässä Nashville -levynsä Burtonin studiossa. Erittäin nasta fiilis on päästä vetämään. Se on myös haastavaa, sillä haluan tehdä tämän hyvin."

Mitä biisejä laulat?

"Annan heidän päättää. Haluaisin tietysti laulaa kaiken, mutta se ei ole mahdollista, joten he saavat päättää. Keikka pohjautuu Elviksen live-matskuun, joten mitään hirveän vaikeaa ei pitäisi tulla eteen. Vaikka toisaalta Elviksen live-ura kesti 1950-luvulta 1970-luvulle, parikymmentä vuotta.

Olet Elvis-fani ja Elvis-tuntija, mutta kuinka montaa hänen kappalettaan olet esittänyt livenä?

"En nyt niin kauhean monta keikoilla. Mutta hallitsen kyllä melkein kaikki biisit. Nykyisin minulla on niin taitava omakin bändi, että huudan vain sävellajin, niin he osaavat kyllä seurata."

Mihin kitaristi James Burtonin ainutlaatuisuus mielestäsi perustuu?

"Burton kehitti Telecasterilla soittamiseen oman tyylin, jota moni muu legenda Albert Leestä lähtien on lähtenyt käyttämään. Hänellä on yläpäässä ohuet banjokielet ja alapäässä paksut, soundi tulee siitä. Hän on myös yksi parhaista dobron soittajista, jonka voi tarkistaa hänen soololevyiltään. Kitaristinahan hän soittanut Elviksen lisäksi muun muassa Frank Sinatran, Emmylou Harrisin, Roy Orbisonin ja Ricky Nelsonin kanssa, Nelsonin bändissä jo 16-vuotiaana. Hän käyttää soittaessaan kaikkia oikean käden sormia, on todellinen monisormitaituri. En ole nähnyt kenenkään soittavan niin kuin hän."

Fakta: Elvis TCB Band & The Imperials Helsingin Circuksessa 22. tammikuuta.

Pasi Kostiainen