Iiro Rantala, onko musiikillasi mitään rajaa?

Iiro Rantalalle musiikki tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuksia uusien cocktailien sekoittamiseen.

Iiro Rantala on täällä taas - siis kaikkialla. Anakonda.fi sai touhukkaan miehen hetkeksi kameran ja mikrofonin ääreen kertomaan kuulumisiaan.

Teet jo tuttuun tyyliin levyttävän ja kiertävän muusikin uraa oman yhtyeesi kanssa, lisäksi teet Iiron musiikkiluokka -ohjelmaa Ylelle. Miten saat vuorokautesi tunnit riittämään kaikkeen tähän?

"Olen haudassa levätään -koulukunnan edustajia. Työn tekeminen ei koskaan ole ollut rasite vaan intohimo. Olen levoton luonne joten jatkuva liikkeelläolo tekee minulle pelkästään hyvää."   Kerro radio/striimaus/tv -ohjelmastasi Iiron musiikkiluokka. Mistä sait idean siihen?

"Alkuperäinen idea oli tehdä radio-ohjelmassa jossa soitan minulle tärkeitä levyjä ja avaan sitä soittoa verbaalisesti. Mutta sitten ajattelin että radiossa on ihan tarpeeksi levymusiikkiohjelmia. Tai pelkästään, itseasiassa.  Joten mietin homman uusiksi. Opetusohjelma, aihe kerrallaan ja kaikki musiikki vedetään itse."

Valitset ohjelman vieraat ennakkoluulottomasti, ääneen ovat päässeet/pääsevät niin Frederik kuin Alexi Laihokin. Pidätkö heidän kaikkien musiikista - tai ymmärrätkö ainakin, miksi he tekevät sellaista kuin tekevät?   "Pidän sellaisista vieraskombinaatioista että "nämä kolme eivät varmaan koskaan ole olleet samassa tilassa". Siinä on jotain kipinää, varsinkin jos he edustavat samaa alaa, mutta täysin eri tyylejä. Jo aikoinaan Iirottelua-ohjelmassa kohtasivat Paula Koivuniemi ja Cantores Minores, joka lauloi ihan sujuvasti sydänystäväksi aikuisen naisen." Oletko kohdannut oman ennakkoluulottomuutesi takia arvostelua joissakin musiikkipiireissä?

"En liiku missään piireissä. Teen työni, josta valtaosa on soolopianokeikkoja, ja olen kotona. Muusikkopiireissä tuli pyörittyä nuorempana. Kyllästyin siihen sisäsiittoiseen läppään."

Viime vuonna oli John Lennonin juhlavuosi ja sinäkin levytit Lennonia. Millainen haaste se oli?

"Se oli oikea haaste. Kammottavan vaikeata tehdä yksinkertaista. Se oli enemmän uskon asia. Halusin soittaa jokaisen Lennonin laulumelodian niinkuin hän sen lauloi. Oman satsini lisäsin lähinnä harmonioihin ja soolo-osuuksiin."

Millaisia levytyssuunnitelmia sinulla on nyt?

"Nyt on  vähän taukoa. ACT:lle siirryttyäni olen tehnyt levyn per vuosi. Triolevy Peter Erskisen ja Lars Danielssonin kanssa ilmestyy elokuussa. How long is now on sen nimi. Sen jälkeen mietin seuraavaa siirtoa."

Fakta: Iiron musiikkiluokka heinäkuun ajan maanantaisin klo 19 Ylen Ykkösellä ja kuvallisena Ylen Areenassa livenä Helsingin Balderin salista. Lisätietoja tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen

KÄSITELTY: lisätty tieto kuvallisesta lähetyksestä