Huh, Ruotsista tulee muutakin kuin prinsessahäitä - Lue José Gonzálezin haastattelu

Ruotsalainen José González vertaa musiikin tekemistä noutopöytä-ateriaan. Anakonda.fi tapasi yhden Helsingin Sideways -festarin pääesiintyjistä.

Vaikkei olisi ihastunut ruotsalaiseen häähysteriaan, voi nauttia ruotsalaisesta musiikista näinä hössötyksen aikoinakin. José González on yksi Helsingin Teurastamolla järjestettävän Sideways -festivaalin pääesiintyjiä. Hän on vakaata suosiota Suomessakin nauttiva laulaja-lauluntekijä, mutta viime vuodet hän on ollut julkaisematta soololevyjä. Veneer (2003) ja In Our Nature (2007) esittelivät viime vuosikymmenellä suuren lupauksen, joka osui folkin, akustisen indie-soundin ja singer-songwriter -buumiin sopivasti.

Mutta sitten José González pisti akustisen kitaransa koteloon ja perusti bändin. Junip ei karannut kauas folkista, mutta oli kuitenkin yhtye, jossa González jakoi vastuun taiteellisista ratkaisuista. Yhtye teki kaksi albumia Fields (2010) ja Junip (2013).

Tänä keväänä on kuitenkin ollut taas äkkikäännöksen aika: Gonzálezilta on julkaistu uusi soololevy. Vestiges & Claws sisältää taas Gonzálezin lähelle tulevaa tulkintaa, intiimejä akustisia biisejä.

"Kuuntelin Junipin toisen albumin jälkeen demojani. Oli selvää, että minun on tehtävä soololevy", hän kertoo Anakonda.fi:lle.

"Kun purin luonnostelmat eri tallentimilta ja puhelimestani, mukana oli kokeellisia ja koneitakin sisältäviä juttuja. Tunsin kuitenkin, että nyt on akustisen ja vähäeläisen kokonaisuuden vuoro. Sellaisen parissa olen ehkä omimmillani."

Hän tunnustaa, että halusi taas tehdä musiikkia ilman kompromisseja

"Kyllästyin bändiin. Musiikin tekeminen on kuin mukavan noutopöytäaterian nauttimista: kun johonkin kyllästyy, voi valita muuta."

Henkilökohtaisuutta levytykseen tuli myös siitä, että González taltioi levyn kotistudiossaan.

Sideways -festareilla José González astuu kuitenkin taas yleisön eteen - ja se on jotain ihan muuta kuin kotistudiossa nysvääminen. Esiintyminen ei taatusti jännitä nuoruudessaan klassista kitaransoittoa opiskellutta, argentiinalaissukuista tukholmalaista. Eikä myöskään suomalaisen yleisön kohtaaminen.

"Suomessa on ollut aina mahtavaa esiintyä. On hienoa päästä taas lavalle Helsingissä!"

Fakta: José González esiintyy Sideways -festivaaleilla lauantaina 13. kesäkuuta.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen