Hector piti kymmenen vuoden levytystauon - "Mistä tiedän, onko odotettu?"

Heikki "Hector" Harman, 67, uusi albumi Hauras julkaistaan perjantaina, samaa nimeä kantava kiertue starttaa keskiviikkona Jyväskylästä. Anakonda.fin haastattelussa suomenkielisen rockin suuri mies puhkuu hyvää fiilistä ja keikkaintoa, mutta tunnustaa pelkäävänsä ihmisten unohtaneen hänet.

Ensimmäinen kiertue kolmeen vuoteen - ja ensimmäinen levy peräti kymmeneen vuoteen. Miltä nyt tuntuu?

Fiilis on hyvä. Matsi on alkanut ja ollaan maalintekopaikoilla!

Miksi uutta levyä on pitänyt odottaa näin kauan - siis kymmenen (10) vuotta?

Mistä tiedän, onko sitä odotettu? Nyt kymmenen vuotta meni huomaamatta. Aktiivisempina musiikkivuosinani en olisi voinut kuvitellakaan pitäväni näin pitkää taukoa. Elämä oli kuitenkin asettunut sellaiseksi, ettei uutta tullut tehtyä. Ja oli muita duuneja, muun muassa Lahden kaupunginteatterin musikaalissa. Viime talvena sain sitten oivalluksen, millaisia lauluja haluan tehdä. Sen jälkeen olenkin kirjoittanut mitä hassuimmissa tilanteissa.

Mitä se tarkoittaa?

Edellisen puhelimeni - se ei ollut edes älypuhelin - olin lauleskellut täyteen melodioita. Lisäksi olen taltioinut biisiaihioita Sonyn c-kasettisoittimelle. Ja kirjoittanut niitä kymmeneen eri lehtiöön. Niitä sitten rupesin putsaamaan ja editoimaan. Miettimään, syntyykö joku suuri ajatus, joka näitä yhdistää.

Syntyikö?

Enemmän kuin ajatus syntyi nimi: Hauras. Tajusin, että se yhdistää ennen kaikkea kahta joulukuun 2013 keikoilla esitettyä uutta biisiä. Tajusin, että se on kehys, joka asettaa nämä uudet biisit samalle arkille. Ne ovat toisistaan riippuvia biisejä enemmän kuin sellainen teemalevy, jollaisia teemalevyt ennen olivat.

Millaisia tunteita herättää paluu Hartwall Arenan lavalle? Se on kuitenkin suurin suomalainen sisähalli.

Olen ilmaissut Eastwaylle (konsertin järjestäjä) hämmästykseni heidän uskostaan asiaan. Tämä on jo kolmas kerta, kun menen sinne. Aiemmat ovat olleet menestyksiä, varsinkin se juhlarundi (2007).

Tuo juhlarundi Näkemiin, kuulemiin oli jäähyväiskiertueesi. Ajattelitko silloin lopettavasi kiertämisen ja keikkailun?

Silloin oli vankka ajatus siitä, että tämä riittää tässä muodossa. Ajattelin, ettei enää ole paukkuja. Mutta se oli liian pikaisesti tehty päätös - ja varsinkin sen ulossanominen. Vuonna 2011 tein sitten jo Aikamatka -kiertueen. Silloin puolestaan ajattelin, että vanhan päätöksen voi haudata. Tehdäänhän uusia päätöksiä alalla kuin alalla. En tee näitä päätöksiä kiusatakseni yleisöä, en kumminkaan päin. Lähden nyt keikoille ihan hyvillä mielin ja onhan se nyt selvää, ettei näitä (kiertueita) tule ihan loputtomiin tehtyä. Katsotaan nyt tämä ja mietitään sen jälkeen, onko taas motivaatiota. Pikku hiljaa tässä himmaillaan joka tapauksessa. Ensi vuosi voi olla välivuosi. Silloin keskityn joka tapauksessa kirjoittamaan kirjan.

Yleisradion päätös lopettaa Radio Suomen suosittu sunnuntaiaamun ohjelmasi Pop, eilen, toissapäivänä herätti kohun, johon otti sinua sympatisoiden kantaa jopa ulkoministeri Erkki Tuomioja. Mitä ajattelet tästä nyt pari viikkoa Ylen päätöksen julkistamisen jälkeen?

Kuulin kyllä siitä Tuomiojan blogin sivulauseesta - ja nousihan siitä tosiaan hirveä haloo. Se on hirveän liikuttavaa. Ja kun puhutaan puolesta miljoonasta kuuntelijasta... niin onhan se jotenkin kiusallisen perustelematonta se lopettaminen. Harmi, vaikka eihän minulta lopu tähän duuni eikä elämä.

Mitä kiertueellasi tullaan kuulemaan?

Teen aina arkeologisia kaivauksia ja nostan kiertueen ohjelmistoon biisejä ensiesitykseen. Se on energisoivaa, kun löytää vanhasta kataloogista biisejä, jotka voivat muuttua ihan kokonaan. On mahdollista päivittää joku vanha kappale niin, että se toimii vuonna 2014 eikä kuulosta lainkaan kornilta.

Pasi Kostiainen

Hectorin 16 konsertin kiertue alkaa 29. lokakuuta Jyväskylästä. Uusi albumi Hauras julkaistaan 31. lokakuuta.