Foo Fightersin Dave Grohl Anakonda.fi:lle: "Uusi video on vastakohta Nirvanan hitille"

Suomessa esiintyvän Foo Fightersin voimamies Dave Grohl ohjasi yhtyeen uuden videon Run. Hän kertoo nyt Anakonda.fi:lle videon syntymisen taustat - ja linkin vanhan bändinsä Nirvanan klassikkovideoon.

Kukapa voisi unohtaa Nirvanan videota Smells Like Teen Spirit? Eipä voi videolla nuorena siloposkena rumpuja hakkaava Dave Grohlkaan. Grohlin pitkäaikainen yhtye Nirvanan jälkeen, Foo Fighters, on nyt tehnyt uuden kappaleen Run, jonka video on kommentti Nirvanan Smells Like Teen Spiritiin.

Tuo kommentti on tietysti aikuisen kommentti nuoren aikuisen teokseen, hurjasta kuvakielestään huolimatta lämmin kädenojennus sukupolvien yli. Nirvanan video julkaistiin vuonna 1991, kun Grohl oli 22-vuotias Foo Fightersin. Uutukainen nyt 1. kesäkuuta. 48-vuotias Grohl ohjasi videon itse.

"Halusimme näyttää videolla satavuotiailta", Grohl kertoo Anakonda.fi:lle videon ideoinnista.

Sen oli tarkoitus tietysti osoittaa Grohlin ja kumppanien itseironian kykyä: he eivät olisi itse parikymppisinä arvanneet, että rockista tulee työ ja intohimo, joka pitää otteessaaan läpi elämän. Seuraavan levyn, Foo Fightersin yhdeksännen kiertueen aikana Grohl täyttää 50 vuotta. Hän tulee seuraamaan Rolling Stonesin, Paul McCartneyn ja monen muun rockin legendan urapolkua: soitto soi loppuun asti, vaikkei siihen mitään taloudellista pakkoa olisikaan. Yli 70-vuotiaat Stonesit ja juuri 75 vuotta täyttänyt McCartney jatkavat uraansa yhä.

Vanheneminen ei tietenkään tarkoita asenteen tai ilmaisun "löystymistä", Run on kuvastoltaan ja tarinaltaankin samaa kamaa kuin aggresiivinen biisi musiikillisestikin. Hard and hilarious, kuten People -lehti arvioi.

"Video alkaa sillä, että soitamme (vanhaksi maskeerattuina) hoitokodissa. Yleisö koostuu ikäihmisistä. Sitten homma karkaa käsistä, vanhukset alkavat riehua, terrorisoida ympäristöään ja pahoinpidellä hoitajia", Grohl selittää kiihkeästi.

"Tajusin tätä suunnitellessa, että tässä on paljon rinnakkaisuutta Smells Like Teen Spritin kanssa. Musiikillisesti biisi on monin vastakohta, mutta video ei. Siinä oli paljon skidejä kuuntelemassa bändiä - tässä on vanhuksia. Se sijoittuu high schooliin ja oppilaat ottivat vallan heitä terrorisoineilta opettajilta. Tässä seniorikansalaiset riehaantuvat ja tarttuvat vallankahvaan. Run -videossa on paljon viittauksia Smells Like Teen Spiritiin ja lainauksia siitä, pieniä ja vähän isompia johtolankoja. Minusta tämä asetelma on ihan hillitön. En ole muuten aikaisemmin puhunut tästä kenellekään."

Anakonda.fi jakaa tähän molemmat videot, niin vertailevan tutkimuksen voi aloittaa saman tien.

Fakta: Foo Fighters esiintyy Helsingin Rock The Beach -tapahtumassa maanantaina 19. kesäkuuta.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: kuvakaappaus Foo Fightersin Run -videosta