Dumari taas Kalliossa - "Ei ihan salonkikelpoinen"

Hannu Nurmio lähti Kalliosta, mutta Dumari ei. Anakonda.fi tapasi Tuomari Nurmion, jonka Dumarillumarei on kevään kovimpia kotimaisia levyjä - ja kaikuja Kallion kaupunginosasta.

Kallio, tuo Helsingin kaupunginosa, joka on muuttunut työväen ja spurgujen alueesta HS:n mukaan neliöhinnaltaan kalleimmaksi stadiksi – hipsterien ja spurgujen reviiriksi.

”Kalliossa näkyvät päällekkäin ne arvokerrostumat. Sekin aika, kun Kallio oli kaikkea muuta kuin hip. Ei se ihan salonkikelpoinen ole”, sanoo Kalliossa lapsuus- ja nuoruusvuosiaan asunut Tuomari Nurmio, 66.

Hän pitää lauluillaan yllä ihan omanlaistaan Kallio -myyttiä. Kaupunginosan katujen tapahtumia on ollut Nurmion levyillä aina, mutta erityisesti stadiksi laulavan ja räppäävän Dumari -alter egon nimissä tällä vuosikymmenellä.

Ja Kallio kaikuu myös tuoreella, puhkikehutulla Nurmion albumilla Dumarillumarei.

Olet akateeminen – juristi oikeasti – ja pystyt analysoimaan tekemisiäsi viileän fiksusti. Mutta Dumari & Spuget tekee myös musaa, joka on ihan fiilispohjalta about eniten rokkia, mitä Suomessa tällä hetkellä tehdään, niin soitannollisesti kuin asenteenkin puolesta. Miten haet kuhunkin projektiin sopivan moodin?

”Joka levyä varten on oma moodi. Valikoituu joku juttu, jota ajattelee, että vois tehdä. Tavallaan sitä virittäytyy eri taajuuksille riippuen siitä, mitä haluaa tehdä. Esimerkiksi tämä `Kallion katupoika` on sellainen taajuus, johon on helppo virittäytyä, vaikka siitä on aika kauan kun olen siellä pyörinyt. Se on vaan yksi kerrostuma itsessä – meillä on ikään kuin monia taajuuksia, joita voi kaivaa omasta radiostaan esille.”

Maltat kuitenkin rajata ne taajuudet aina yhdessä projektissa. Esimerkiksi Dumarillumarei on laaja-alaisempi kuin vaikkapa Dumari & Spuget –albumi, joka on ihan tykki Kallio- ja slangilevy. Mutta nyt mukana on balkanilaisvaikutteita ja slaavilaista kaihoa enemmän, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi folkia niin kuin edellisellä albumillasi. Onko rajaaminen vaikeaa? Ja oliko tämän levyn linjaa määrittelevänä otsikkona Dumarillumarei alusta lähtien?

”Se oli mukana alusta lähtien. Välillä yritin feidatakin sitä, ainahan sitä kyseenalaistaa tekemisiään. Tässä mietin sitä, onko tässä liikaa päihderetostelua? Mietin, viittinkö jatkaa tältä pohjalta? Mutta kun painoa alkaa olla aika paljon, ja homma lähtee pyörimään omillaan, niin sitä ei enää voi pysäyttää. Etukäteen ei saa liikaa rajatakaan.”

Kuinka paljon bändin musiikillinen linja rajaa sanoitusten maailmaa? Se, että tiedät etukäteen teetkö levyn esimerkiksi duona vai Spuget - tai Hoedown -yhtyeiden kanssa.

”Kyllä se rajaa, soittajillahan on omat taajuutensa, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen myös. Tällä Spuget -yhtyeellä on esimerkiksi ihan oma soundinsa. Ei siinä kauan mennyt, kun saatiin biisit kuosiin, kun mentiin klitsuun. Jos tekee niin sanottua taiderokkia, siinä on eri moodi. Mutta kyllä tästäkin kombosta löytyy vielä lisää ulottuvuuksia.”

Kuuntele Tuomari Nurmion uusi Dumarillumarei –albumi Spotifyn kautta tästä.

FAKTA: Tuomari Nurmion Dumarillumarei –albumin julkaisukeikka on Helsingin Brunossa lauantaina 13. toukokuuta.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen