Anakonda-haastattelu: Melrose - "Tokela, loppuunmyyty Tavastia, How cool is that?"

Suomen energisimpiin rockbändeihin vuodesta toiseen kuuluva Melrose sai julkaistuksi uuden albumin - ensimmäisensä sitten vuoden 2002. Anakonda.fi kysyi bändin pomo Tokelalta fiiliksiä yhtyeen paluutriumfin keskellä.

 

Aivan aluksi pieni henkilökohtainen muisto yli 30 vuoden takaa: lukioluokka istuu Vantaan Simonkylässä aamua, muutama rokkia rämpyttävä ja kuunteleva oppilas katsoo hajamielisesti ikkunasta. Yhtäkkiä koulun pihaa harppoo baseball -takissa nuori mies, jonka vaikuttava rasvalettikampaus, tyyli ja asenne tekevät vaikutuksen.

 

Hän oli Mika Tuokkola, 16.

 

Kolme vuotta myöhemmin me rämpyttäjät ja melkein koko rokkia kuunteleva Suomi tunsi saman kaverin nimellä Tokela. Oli julkaistu Melrosen ensisinkku Coming Out Soon, oli tullut Rumba -lehden kansikuvajuttu, oli ollut käsittämättömän energisia keikkoja, joita verrattiin niin 1970-luvun Hurriganesiin, Stray Catsiin kuin Sielun veljiinkin. Tokelan karisma, läsnäolo ja vimma keikoilla oli sukua rock`n`rollin parhaille purkauksille.

 

Nyt jututettavana on Mika Tuokkola, 48.

 

Hän on säilyttänyt tyylikkyytensä ja ollut suomalaisessa musiikkimaailmassa hyvin ainutlaatuisella tavalla uskollinen ihanteilleen. Ja se palkitaan: Melrosen levynjulkaisukeikka ystävänpäivänä Suomen maineikkammalla rock-klubilla Helsingin Tavastialla on loppuunmyyty.

 

 

Uusi levy Got It Made on juuri julkaistu, miksi sitä piti odottaa niin kauan? Melrosen edellinen studiolevy It`s In The Bag julkaistiin vuonna 2002, siis peräti 13 vuotta sitten.

 

 

"Se johtuu siitä, että minulla ei ole bändin kanssa niin kuin ei omassakaan elämässäni päämäärätietoista suunnitelmallisuutta. Joskus asettaa itselleen tietysti deadlineja, mutta suurin osa asioista menee omalla painollaan, "Go with the flow" -pohjalta. Tulee liikaa stressia, jos yrittää liikaa pitää kiinni omasta suunnitelmasta - ja se johtaa aina jonkinasteisiin epäonnistumisiin. Meidän kohdalla asia meni siihen, että kun tehtiin edellinen levy ja kokoelma, sen jälkeen keikkaa oli tasaisesti, muttemme treenanneet emmekä tehneet uusia biisejä. Keikkayleisöä ei tuntunut haittaavan, ettei niitä uusia biisejä ole. Nyt kypsyttiin sitten itse siihen, että on mennyt hemmetin kauan soittaen samoja juttuja. Oli pakko tehdä jotain. Oli toki monta muutakin proggista ja aktia, joiden kanssa esiinnyin - onhan tässä ihan omakin elämä elettävänä. Levynteko vie paljon aikaaarjesta, tähän meni puolitoista, kaksi vuotta."

 

 

Melrose oli vähän aikaa naftaliinissa, suorastaan syväjäässä. Oliko uhka, että bändi loppuu?

 

 

"Kun päätettiin pitää taukoa määrittelemätön aika, oli hetken aikaa auki, jatketaanko lainkaan. Luulen, että kaikki kyllä miettivät tykönään, että jotain vielä tehdään. Mutta se oli selvää, että jos tehdään, tehdään myös jotain uutta."

 

 

Näitä muita bändejä ja projektejasi ovat olleet Munsons, Tourettes ja Hoedown. Miten vertaisit niitä Melroseen?

 

 

"Ihan oikeita bändejähän ne ovat, eivät pelkkiä projekteja. Niitä ei voi verrata Melroseen, jolla on omaa matskua, se on eniten minun oma juttuni. Muissa bändeissä on muita ihmisiä ja muiden mielipiteitä. Tykkään kuitenkin olla niissäkin mukana, en muuten olisikaan."

 

 

Ovatko nämä muut bändit laajentaneet taitojasi musiikintekijänä?

 

 

"Haluan uskoa niin, että kaikille levyille on tapahtunut jonkinlaista progressiota. Kaikesta tarttuu jotain messiin, jos ei tiedostaen niin tiedostamatta. Esimerkiksi Munsons ja Hoedown, jotka ovat roots-henkisiä bändejä, ovat tuoneet omia sävyjä, ja esimerkiksi taustalaulu on niissä tärkeää. Tourettesiin puolestaan kun piti alkaa kirjoittaa biisejä, se taas on niin taitavaa ryhmää, ettei tarvitse asettaa itselleen rajoja. Aloin ajatella musaa eri tavalla. Terviksen (Jonna Tervomaa, Tourettesin jäsen ja Tokelan elämänkumppani) virtuoosimainen melodiataju avasi omaa, varsin rajoittunutta melodiakäsitystäni. Nosti rimaa, kun toinen etsii stemmoja tuosta vain lonkalta, kun itse on ihan jumissa eikä saa aikaan ensimmäistäkään melodiaa. Olen huomannutkin, että kehitystä on tapahtunut siinä, miten ajattelen biisejä ja sitä, millaisia niiden kannattaisi olla. Nuorempana ajattelin, että biisi on sellainen, kun siitä tulee."

 

 

Millä mielellä muistelet 30 vuoden takaisia aikoja, kun Melrose teki läpimurron?

 

 

"Siitä pisteestä tähän kuljettu matka näyttäytyy janana. Kulkua voi katsoa vuosien ja vuosikymmenten jatkumona: tuolloin oli tuollaista, tällöin tällaista. Tämä on elämän kestävä trippi ja hyvään matkaan kuuluu, että on huippuja ja aallonpohjia, ja sitä tasaista on kuitenkin kaikkein eniten. Alkuaikojen Melrose on sen ajan kuva, ei vain mulle vaan monelle muullekin."

 

 

Melrosen levynjulkaisukeikka Tavastialla on loppuunmyyty. How cool is that?

 

 

"That is very fuckin`nice.Kaikille ei ole helvetin nastaa, kun talo on täynnä ja on ahdasta, mutta bändillä on parhaat paikat ja eniten tilaa."

Pasi Kostiainen