Marco Hietala Raskaiden joululaulujen paheksujille:"En jaa ahdasmielisyyttänne!"

Raskaan joulun vietto on syytä aloittaa jo nyt! Kiertue alkaa lauantaina Joensuusta ja uusi levy on juuri julkaistu. Nightwish - ja Tarot -yhtyeistä tuttu laulaja ja basisti Marco Hietala ihmettelee Anakonda.fille, miten isoksi Raskasta joulua -projekti on kasvanut. Ja sitä, kuinka joululaulujen heviversioita paheksuvat niin uskovaiset kuin uskonnottomat.

- Kymmenen vuotta sitten aloitettiin aika pienestä. Oli yksi keikka, jolle en edes päässyt. Seuraavana vuonna olin mukana kolmella keikalla. Jossain välissä oli kymmenen keikan kiertue. Ja nyt tehdään kiertue, jossa esiinnytään muun muassa Kuopion ja Helsingin jäähalleissa, on pyrotekniikkaa ja vaikka mitä!

Näin kuvailee Raskasta joulua -projektin paisumista siinä alusta lähtien vaikuttanut Marco Hietala. Hän voi merkata marras-joulukuuksi kalenteriinsa kiertueen vuosikiksi eteenpäin - sikäli kun hänen päähommansa Nightwish -yhtye ei työllistä häntä juuri samaan aikaan toisella puolella maailmaa.

Raskasta joulua -kiertue alkaa tänään lauantaina Joensuusta ja jatkuu Viking Grace -risteilyllä joulun välipäiviin saakka. Solistit vaihtelevat hieman keikoista toiseen, mukana ovat Hietalan lisäksi muun muassa Ari Koivunen, Tony Kakko, Antti Railo, Jarkko Ahola ja Ville Tuomi. Meininki ei sen sijaan vaihtele: ohjelmisto koostuu hevisti sovitetuista versioista tuttuja joululauluja. Perjantaina myyntiin tulleella Raskasta joulua 2 -albumilla on esimerkiksi sellaisia kaikkien suomalaisten osaamia juhlakauden lauluja kuin Oi jouluyö, Ensimmäinen joulu ja Petteri Punakuono.

Menestys on vuosi vuodelta kasvanut.

- Viime vuoden levystä tuli platinaa. Tämä uusi on vissiin myynyt ennakkoon jo 15 000 - eli kultalukemissa ollaan, Hietala ihmettelee.

Mihin menestys sitten perustuu? Hietalan mukaan ihmisten haluun kuulla tuttuja lauluja, jopa sellaisten, jotka ovat yleensä raskaampaan musiikkiin. Tekijöille itselleen on puolestaan muodostunut jo traditioksi se, että ennen joulua toisilleen tutut muusikot kiertävät yhdessä ja nauravat toistensa jutuille ja asettuvat sitten pyhiksi neljän seinän sisälle.

- Kaikki kunnia Jari Sillanpäälle, mutta hänen kirkkokonserttinsa ei enää riitä kaikille. Näitä juttuja täytyy modernisoida. Saa sitten nähdä, milloin Cheek ja Elastinen keksivät ruveta tekemään hip hop -versioita joululauluista. Mutta on tässä huumorielementtikin mukana.

Onko?

- No onhan tuossa niin älyttömän isoja sovituksia.

Kuten monet hyvät jutut, Raskasta joulua on herättänyt myös ristiriitaisia tunteita: sitä ovat paheksuneet niin uskonnottomat hevimiehet kuin hartaasti uskonnolliset ihmiset.

- Uskonnottomien hevimiesten, jotka pitävät tätä jeesusteluna, olisi syytä muistaa, että nämä biisit voidaan nähdä myös historiallisessa kontekstissa, Hietala sanoo.

- Ja mitä uskontoon tulee, en ole itsekään mitenkään uskonnollinen ihminen. Mutta en kyllä lähde pilkkaamaankaan mitään. Oli suunta tai toinen, olen pahoillani etten jaa teidän ahdasmielisyyttänne.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen