Wailers -basisti 52 lapsestaan - "Se tapahtui kultaisena aikana!"

Bob Marley kuoli vuonna 1981, mutta reggae-legenda elää. Helsingissä keskiviikkona esiintyvän Marleyn taustayhtyeen perustaja Arthur "Family Man" Barrett oli Anakonda.fi:n haastattelussa aito reggae-mies - tuli tarinaa kaikkivaltiaasta ja Wailersista elämäntehtävänä - sekä liukas väistöliike isyyskysymykseen.

No nyt on tyrkyllä biittien biittiä ja legendojen legendaa: Bob Marleyn taustayhtye The Wailers esiintyy Helsingissä keskiviikkona. Bändin basistina soittaa soittaa sen alkuperäisjäsen, Arthur Barrett, 67.

Yhtye on toki paljon muutakin kuin pyhän Bobin musiikillinen museo, esimerkiksi basisti Barrett kiteyttää oman ja Wailersin uran näin:

-Me olimme olemassa ennen Bobia, hänen aikanaan ja olemme olemassa hänen jälkeensäkin.

Näinhän se tietysti on. Arthur "Family Man" Barrett tuntee oman arvonsa ihan perustellusti.

-Minä kokosin Wailersin ennen kuin edes tunsin Bobia, hän ilmoittaa.

Ja Marleyn lisäksi hän on tehnyt musiikkia muun muassa Augustus Pablon, Bunny Wailerin, Burning Spearin, Delroy Wilsonin, Lee "Scratsch" Perryn, Peter Toshin sekä muiden rytmimusiikin arvostettujen nimien kanssa. Äänittäjäksi hänet on merkitty Bob Marley & The Wailersin 1970-luvun klassikkoalbumeista Catch A Firelle ja Exodukselle - ja kaikilla lopuillakin hän siis soittaa bassoa. Juuri hänen matalat, nasevat, olennaisen tiivistävät kosketuksensa bassokitaraan niin One Love -, No Woman No Cry -, Buffalo Soldier - kuin vaikkapa So Much Trouble In The World -ikivihreissä ovat muokanneet käsitystämme reggaesta jo vuosikymmeniä.

Ja nyt hän tulee Suomeen, kohteliaana - mutta reggae-miehen tyylille uskollisena.

-On mahtavaa tulla Suomeen. Viihdyn Pohjolassa niin hyvin. Olen aina viihtynyt. Suomessa kävin ensimmäisen kerran vuonna 1986, hän mairittelee puhelimitse Lontoosta - kun hänet on vuorokautta sovittua aikaa myöhemmin saatu hotellihuoneensa luuriin.

-Anteeksi. Nukahdin.

Mikäs hätä tässä. Haastattelu ehtii nettiin odotetun konsertin ennakkojutuksi näinkin.

Ajattelitko silloin 1970-luvun Bob Marleyn kanssa levyttäessäsi, että nämä kappaleet tulevat elämään vuosikymmeniä?

-Tämä on Kuningas Salomonin musiikkia. Se on ikuista.

Oliko Bob Marley sinulle enemmän ystävä vai esimies?

-Täytyy muistaa, että minä kokosin Wailersin.

Parin vuoden takaisessa dokumentissa kerrottiin, että uran aluksi levy-yhtiö passitti Wailersin pariksi vuodeksi treenaamaan. Millainen kokemus se oli?

-Ainakin opimme soittamaan. Sen jälkeen ei ole tultu sanomaan, että meidän pitäisi olla erilaisia. Mutta musiikkimme ja työmmehän on kunnianosoitus Kaikkivaltiaalle.

Brittilehti Guardian (joka kertoi myös Barrettin epäonnistuneesta miljoonavaateesta levy-yhtiölle) mainitsi jutussaan, että sinulla on 52 lasta. Pitääkö se paikkansa?

-Se tapahtui kultaisena aikana. Mutta nyt haluan sanoa, että hienoa päästä Suomeen tuomaan reggaen ja roots-rockin ilosanomaa.

FAKTA: The Wailers esiintyy Helsingin Circuksessa keskiviikkona 20. elokuuta.

Pasi Kostiainen