Suomessa esiintyvän orkesterin johtaja oli kotoisin "Saturnuksesta" - "Mikä minä olin häntä epäilemään!"

Helsingin Savoy-teatterissa kuullaan torstaina kosmista rytmimusiikkia yhtyeeltä, jonka johtaja uskoi syntyneensä toisella planeetalla. Anakonda.fi tapasi The Sun Ra Arkestran 90-vuotiaan nykyjohtajan Marshall Allenin. Kuvasimme myös videonäytteen yhtyeen esiintymisestä Kauppakeskus Kampissa. Tarjolla on jotain muuta kuin normitavaraa.

Helsingin Kauppakeskus Kampissa koettiin keskiviikkona jotain varsin yllättävää. The Sun Ra Arkestran jäsenet marssivat aulaan ja soittivat iloista ja vallatonta rytmimusiikkiaan. Avaruusjatsia tai kosmista jatsia, ihan miten vaan. Bänditoveriensa tavoin kiiltäviin asusteisiin oli pukeutunut myös saksofonisti Marshall Allen. Hän tööttäsi villisti ja tanssahteli siinä missä muutkin. Mikään ei alleviivannut sitä, että Allen on jo 90-vuotias.

Itse hän ei hyvävoimaisuuttaan ihmettele. Hän sanoo sen olevan seurausta siitä, että tekee elämässään sitä, mitä tahtoo. Ja hän on keskittynyt musiikkiin. Nimenomaan sen luomiseen ja tekemiseen.

-En myyntilukuihin enkä siihen, miten paljon saan naisia, hän naurahti Anakondalle ennen esiintymistä antamassaan haastattelussa.

Eikä Allen hätkähtänyt sitäkään, että kauppakeskuksessa yhtye esiintyi pyörän kuilun pohjalla, vaikka ehkä mieleen saattoi tulla taivaan, tai ainakin pilviverhon repeäminen kerran kauan sitten 1960-luvulla. Silloin Sun Ra esiintyi New Yorkin Central Parkissa sadan soittajan voimin ja vettä satoi kaikkialla muualla paitsi esiintymislavan päällä.

-Se oli ihme. Lehdet kirjoittivat siitä isoja juttuja, Allen muistelee.

Yhtyeen perustajalle, joka käytti itsestään nimeä Sun Ra tämäkään ihme ei ehkä ollut suurikaan kummastuksen aihe. Hän oli tottunut värikkäisiin tarinoihin. Hän esimerkiksi kieltäytyi käyttämästä syntymänimeään Herman Blount tai mitään muutakaan nimeä kuin Sun Ra. Hän väitti tulleensa napatuksi avaruuteen ja syntyneensä uudelleen Saturnuksessa.

Allen oli kolmekymppinen koulutettu muusikko, kun hän kohtasi itseään kymmenen vuotta vanhemman Sun Ran 1950-luvulla. Tapaaminen oli hämmentävä ja häiritsevä, mutta tempaisi Allen mukaansa pysyvästi.

-Hän ei kysynyt, mitä tiedän, vaan sen, mitä en tiedä. Päätin alkaa seurata tuntematonta, Allen kuvailee.

Ja sillä tiellä hän on ollut, nyt jo 21 vuotta myös Sun Ran kuoleman jälkeen.

Mitä ajattelit hänen Saturnus -puheistaan?

-Mikä minä olin häntä epäilemään. Pystyykö kukaan sanomaan varmasti, mistä joku toinen on kotoisin? Allen kysyy.

Helsingissä The Sun Ra Arkestran eri muodoista nähdään keskisuuri 14-henkinen ryhmä. Mutta sitä, millainen show Savoy-teatterissa koetaan, Allen ei pysty sanomaan etukäteen.

-Kaikki syntyy hetkessä. Yleisön vibat vaikuttavat siihen, me aistimme niitä. Emmekä voi itsestämmekään tietää etukäteen, miten haluamme jonkin kohdan soittaa milloinkin, Allen kertoo.

-Tärkeintä on elää hetkessä. Ja pyrkiä tekemään jokaisesta hetkestään onnellinen.

FAKTA: The Sun Ra Arkestra esiintyy Helsingin Savoy-teatterissa torstaina 21. elokuuta. Katso myös oheinen videopätkä orkesterin esiintymisestä.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen