Näin lähelle "lumiapinoita" pääsee Japanissa - katso kuvat ja uskomaton video

Hiihtomatkaan runsaslumiseen Japanin Myokoon kannattaa mahduttaa myös ainutlaatuinen luontonähtävyys: vierailu "lumiapinoiden" eli Japaninmakakien luonnollisella kylpypaikalla. Anakonda.fi ihailee apinoiden rentoa asennetta kuvaajien keskellä - se näkyy hyvin kuvissa ja videolla.

Apinoilla on eri säännöt kuin ihmisillä: selvästi japaniksi - ja englanniksi - on varoitettu katsomasta Japanin makaki -apinoita silmiin, mutta tuossa tuo nyt tuijottaa, parin metrin päässä.

Olemme Jigokudani Yaen-koen -nimisessä paikassa Japanissa, luonnonaltaalla. Japanin makakit, "lumiapinat" kylpevät. Seison vieressä ja ihmettelen.

On kylmä, onhan talvi. Jigokudani Yaen-koen sijaitsee Naganon olympiakaupungin lähistöllä Yokoyu -joen laakossa. Tänne tulevat apinat päivisin lämmittelemään ja kylpemään.

Wikipedia kertoo Japaninmakaki-apinoista näin: Japaninmakakeilla on tyypillisen punaiset, karvattomat posket, joita ympäröi pitkä, harjamainen turkki. Sen ruumis on 55–70 cm pitkä, ja häntä on lyhyt. Kahdella jalalla seisova makaki on 70–120 cm korkea. Painoa on yleensä 8–12 kg, joskus jopa yli 20 kg. Urokset ovat kookkaampia kuin naaraat.

Lumiapinat ovat tottuneet ihmisiin. Silmiin katsomisen lisäksi ruokkiminen on kielletty. Ja japanilaiset ovat kuuliaista väkeä. Altaan ympärillä on paljon kuvaajia kalliine kameroineen, mutta kukaan ei tarjoa apinoille suupaloja.

Makakit köllöttävät lämpimässä vedessä ja rapsuttavat toisiaan, kuten kuvista ja oheisesta videosta näkyy. He eivät peittele raukeuttaan, vaan nauttivat olostaan selvästi - ja hieman narsistisesti ehkä jopa siitä, että ympärillä on kuvaajia kuin baarista poistuvalla Lindsey Lohanilla. 

Japaninmakakit ovat maailman pohjoisin apinalaji. Jigokudani Yaen-koen on ainutlaatuinen paikka, villejä apinoita pääsee harvassa paikassa, tuskin missään tapaamaan näin läheltä.

Jigokudani Yaen-koen sijaitsee vain tunnin matkan päässä Myokosta, laskettelijoiden "puuteriparatiisiksi" kutsumasta talviurheilukeskuksesta. Mutta Myokon 17-metrisistä lumen vuosikertymästä ja Japanin hiihtokuvioista kerromme Anakonda.fi:ssä jatkossa lisää, nyt on lumiapinoiden aika.

Fakta: Japanin hiihtomatkoja muun muassa Myokoon järjestää Elämysmatkat.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen