Hyvää syntymäpäivää, Yhdysvallat! - Onko tämä hulluin tapa juhlia kansallispäivää?

4th of July, neljäs heinäkuuta on Yhdysvaltain kansallispäivä. Anakonda.fi antaa matkavinkin perinteiseen kansallispäivän tilaisuuteen, joka hakee älyttömyydessään vertaistaan.

Jos olet New Yorkissa joskus tulevaisuudessa neljäs heinäkuuta, ota metro Coney Islandin maineikkaaseen huvipuistoon. Se - ja mitä kirjavimmasta väestä täyttyvä Coney Islandin ranta voimailijoineen, friikkeineen, turisteineen ja ihan tavallisine perheineen - on tietysti kiinnostava nähtävyys koska tahansa, mutta juuri neljäs heinäkuuta Coney Islandilla kannattaa kokea hot dogin syönnin maailmanmestaruuskilpailut.

Ja koska ollaan Amerikassa, tämä ahmimisen juhla on suuri tapahtuma. Määrällä on väliä - ja vain sillä.

Se on oikeastaan sääli, sillä kilpailun järjestäva Nathan` s on perinteinen Coney Islandin hot dog -ravintola, ja Nathan` s tekee oikein hyviä hodareita.

Mutta kilpailijat eivät ehdi maistella. He tunkevat kurkkuihinsa niin paljon nakkeja ja sämpylöitä kuin kymmenessä minuutissa ehtivät. Naisilla ja miehillä on oma sarjansa, mutta menestyjien tyyli on sama. He kastava nakin ja sämpylän nesteeseen ja tunkevat sen pehmeänä mössönä suoraan nieluun. Karskin näköistä. Ja varsinkin se yrjöttää, kun kilpailijat yrjöilevät kesken suorituksen. Jokaisella ahmatilla on oma ämpäri - ja valvoja, ettei kukaan pysty huijaamaan.

Vaikka tapahtuma on viihteellinen ja älytön, itse kilpailu otetaan tosissaan. Esimerkiksi "sotkuisa syöminen" on ankarasti kielletty. Tällä tarkoitetaan sitä, että hot dog on tosiaan nieltävä, ei riitä, että siitä päätyy suuhun osa ja loput mössönä rinnuksille. Kilpailun vuosikymmeniä pitkässä historiassa on kiistanalaisia tapahtumia, joka puhuttaa kuin Venäjän MM-lätkän tuomaritoimintaa keväällä 2014.

Entä millaisia määriä voittajat sitten syövät? Ennätys on miesten sarjan moninkertaisella voittajalla Joe Chestnuttilla, joka tunki vuonna 2013 itseensä 69 hodaria kymmenessä minuutissa!

Tänä vuonna voittajaksi pääsi, kun söi 62 hot dogia kymmenessä minuutissa. Siihen ylsi Matt Stonie. Naisten sarjan voiton herkutteli Miki Sudo syöden 38 hodaria samassa ajassa.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuvat: Pasi Kostiainen (pääkuva ja akrobaatti, Coney Islandilla 2011) ja Jgremillot (Hot dog -kilpailu Coney Islandilla 2006)