Patrik Laine, Olli Juolevi ja… Jyrki Lumme – NHL-draft oli Kanadassa suomalaisten show

Tätä on kiekkokulttuuri: pelkkä varaustilaisuuden televisiointi kerää maksulliseen tapahtumaan 3000 ihmistä. Anakonda.fi:n Pasi Kostiainen seurasi NHL-draftia Vancouverissa.

Rogers Arena sijaitsee isojen teiden liittymässä, korkeiden talojen välissä. Ei uskoisi, että näin pieneen tilaan mahtuu näin iso halli. Noin 19 000 ihmistä viettää kuitenkin aikaansa juuri täällä Vancuver Canucksin kotiotteluissa. Syövät hampurilaisia, hot dogeja, "Montreal Club Sandwichejä", juovat olutta ja Canada Dry Gingeriä.

Juhannusyönä Suomen aikaa Rogers Arenalla järjestettiin Vancouverin historian ensimmäinen "Draft Party". Se tarkoitti sitä, että lätkäfaneille myytiin viiden Kanadan dollarin eli 3,50 euron hintaisia pääsylippuja. Sitä vastaan pääsi sisälle halliin, pääsi seuraamaan Sportsnetin televisiointia Buffalossa järjestystä varaustilaisuudesta, tapaamaan Canucksin nykytähti Jake Virtasta (ei puhu suomea, isä muuttanut Suomesta Kanadaan), ostamaan fanikamaa sekä syömään ja juomaan hyvin edullista halliruokaa (olut 5 CAD, limu 2 CAD, hampurilainen, sushi-annos tai muu ruoka 5 CAD).

Kaikille faneille jaettiin laminoitu passi kaulaan. Sen teksti osoitti, mikä NHL:n varaustilaisuuden merkitys on kanadalaisille. Passissa julistettiin, että Canucksista ollaan rakentamassa sellaista joukkuetta, jota kanadalaisyleisö rakastaa kannattaa. Taistelevaa ja taitavaa ja blaablaablaa. Ja tämä varaustilaisuus olisi tärkeä päivä tuon uuden Canucks -joukkueen rakentamisessa.

Meille suomalaisille päivä oli tietysti myös kiinnostava, odotettiinhan Patrik Laineen, Jesse Puljujärven ja Olli Juolevin tulevan varatuiksi ensimmäisten joukossa.

Tilaisuutta ennen ei tosin arvannut, että tärkeässä illan kulussa ovat myös takavuosien suomalaiset kiekkotähdet Jarmo Kekäläinen, Ville Siren - ja Jyrki Lumme.

                    * * *

Yhdysvaltalainen Auston Matthews varattiin odotetusti ensimmäisenä Torontoon, jolle vancouverilaisyleisö buuasi raivokkaasti. Kuulosti siltä, että myös Buffalossa Torontoon suhtauduttiin viheltäen väheksyvästi.

Patrik Laineen päätyminen toisena nimenä Winnipegiin ei yllättänyt myöskään kanadalaisia, jotka olivat hyvin perillä etukäteen rakennetusta rankingista: Matthews, Laine, Puljujärvi, , Pierre-Luc Dubois ja Juolevi.

Vancouverilaiset odottivat saavansa viidentenä varatessaan siis Duboisin. Se olisi ollut heille oikein mieluista: lupaava kanadalainen keskushyökkääjä, joka pystyisi vahvana, isona ja fiksuna pelaajana täyttämän Canucksin pitkäaikaisen tähden, ykkössentteri Henrik Sedinin paikan lähivuosina.

Mutta sitten tulivat suomalaiset ja sotkivat vancouverilaisten suunnitelmat.

Columbus New Jacketsin pelaajiston johtaja Ville Siren ilmoitti, että Columbus varaa kolmantena Duboisin! Koko Roger Center mölähti niin kovaa, ettei sellaista ääntä olisi uskonut kuulevansa kolmesta tuhannesta ihmisestä. Kekäläinen selitti Sportsnetin haastattelussa, että Columbus uskoo saavansa Duboisista pitkäaikaisen keskushyökkääjän.

Seuraava huokaus - voimakas, mutta ei yhtä äänekäs - vancouverilaisista pääsi, kun Edmonton Oilers varasi neljäntenä Jesse Puljujärven.

Laitahyökkääjäkin olisi kelvannut. Varsinkin Puljujärvi, joka oli dominoinut nuorten MM-turnausta vuodenvaihteessa ja alle 18-vuotiaiden kisoja keväällä - ja josta maailmankiekkoasiantuntijat olivat talven mittaan veikanneet jopa ykkösvarausta siinä missä Matthewsistä ja Laineestakin.

Näytti siltä, että Canucks varaa seuraavaksi Matthew Tkachukin, joka teki London Knightsin joukkueessa OHL:n pudotuspeleissä peräti 20 maalia 18 ottelussa ja joka toisen polven kiekkoilijana tuntee lajin varmasti ytimiään myöten. Matthew Tkachukin isä on Keith, Teemu Selänteen Winnipeg -vuosien ketjukaveri.

Suomalainen yllätys numero 2 oli kuitenkin tulossa.

              * * *

Yleisö huokasi melko hiljaa, vähän epäuskoisesti, kun Vancouver varasikin vuorollaan puolustaja Olli Juolevin.

Ja suomalaisenakin on oltava rehellinen - siinä huokauksessa oli myös pettymystä.

"Olihan siinä. Odotimme hyökkääjää. Olisimme tarvinneet keskushyökkääjän. Luulin, että saamme Duboisin - niin kaikki taisivat odottaa", selitti kanadalaisyleisön tuntoja Stuart, joka seurasi tilaisuutta Canucksin fanipaidassa kaverinsa Andrewin kanssa.

Nuoret miehet tunsivat NHL:n ja sarjaa seuraavien viestimien rakentaman draamankaaren hyvin. He tiesivät, että Matthews menisi ensimmäisenä ja minkälaisia pelaajia Laine ("maalintekijä") ja Puljujärvi ("poikkeuksellisen hyvä laitahyökkääjä, olisi kelvannut") olivat.

"Juolevia en tunne kovin hyvin. Tiedän, että hän on liikkuva ja taitava puolustaja."

Fanien linja jatkui Vancouver Sunin etusivun uutisessa, joka venyi kolmen sivun analyysiksi urheilusivulla. Asiantuntevassa, Juolevin taustat vanhempien nimiä (Timo ja Anne) myöten kertoneessa jutussa uskottiin kotikaupungin joukkueen saaneen oikein mainion puolustajan ja häntä verrattiin jopa ruotsalaislegenda Niklas Lidströmiin. Mutta sekin tunnustettiin, että draft oli pettymys: joukkue ei saanut keskushyökkääjää, jota havitteli.

             * * *

Olli Juolevista Canucks saanee kuitenkin huippupuolustajan. Hän edusti pari vuotta Pohjois-Amerikassa asuneena sujuvimmin. Hän ei ehkä ole yhtä räväkkä persoona kuin Laine tai samanlainen valloittava hymyveikko kuin Puljujärvi, mutta fiksu, valoisa ja omiin kykyihinsä luottava uuden ajan suomalainen urheilija hän on.

"Olen fiksu", hän pamautti vastaukseksi Vancouver Sunille, miksi tuli valituksi koko varaustilaisuuden ensimmäisenä puolustajana.

"Voimia voi hankkia punttisalilla ja laukausta voi treenata laukomalla, mutta älyä on vaikeampi hankkia."

Hän myös vaikutti oikein tyytyväiseltä siihen, että tuli valittua Vancouveriin. Oikein miellyttävänä tunnettuun kaupunkiin, johon on jäänyt peliuransa jälkeen asumaan niin Petri Skriko kuin Jyrki Lummekin.

Ja "Sonja" Lumme, hän oli yhtenä Canucksin legendoista jakamassa nimmareita Rogers Arenalla Draft Partyssäkin.

"Tästä varaustilaisuudesta on puhuttu kanadalaisessa mediassa niin paljon. On tuntunut, ettei muusta puhutakaan."

Nyt on jälkipelien aika.

Ja lokakuussa taas oikeiden pelien.

Jyrki Lumme, Vancouver Canuckin pakkilegenda.

Stuart ja Andrew, Canucks -fanit, jotka olivat hyvin perillä varattavien pelaajien ominaisuuksista.

Ville Siren Rogers Arenan valotaululla - hän ilmoitti Columbus New Jacketsin valinnan, joka kohahdutti Vancouverissa.

Olli Juoleville oli teetetty valmiiksi Canucksin pelipaita nimellä ja numerolla - esimerkiksi Oilers ei ollut varautunut Puljujärven kanssa samaan.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Patrik Laine nauratti jo kanadalaisia - "Enpä taida sanoa tähän mitään"