Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Miten kohdata kerjäläinen? Tätä mietitään yhä useammin niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Anakonda.fi:n bloggaaja Heikki Lukinmaa pohtii aihetta myös.

Laitoin juuri roposen, 50 senttiä, Herttoniemen kauppakeskuksen ulostulon edessä viikkoja päivystäneelle kerjäläiselle. Huonosta omastatunnosta? Säälistä? Myönnän aiemmin kulkeneeni suoraan kadun poikki, jotten joutuisi ohittamaan tätä miespoloa. En liene ainoa, jota tämän arviolta 3-kymppisen miehen sitkeä istuminen muovisen leipäkorin päällä, elämänkerta pahvitaulussa kaulassaan, ärsyttää - ja säälittää. Mies kuitenkin kiitti kauniisti selvällä suomen kielellä, ja itsekin koin hetken hyvää oloa - kuin mikäkin suuri hyväntekijä.  

Mitä mies 50 sentillä tekee? Pahvisen kahvikupin pohjalla oli pikaisen vilkaisun perusteella noin kolme euroa, nyt siis noin 3,50. Ostaako hän HK:n sinisen (tarjouksessa kaksi kolmella eurolla), sätkätupakkaa, sukkahousut naisystävälleen? Kaikki ylimäärä on joka tapauksessa hänen kohdallaan bonusta, Suomessa ei tietääkseni kukaan kuole janoon tai nälkään.

Suomessa hänenkaltaisiinsa on pakko tottua, vieläpä lisääntyvässä määrin. Etenkin itään Herttoniemestä metrolla matkustaessaan astuu uuteen, suomalaisille vielä kymmenisen vuotta sitten tuntemattomaan todellisuuteen. Kantaväestön älypuhelimen näpyttelyyn keskittyvän  peruspönötyksen keskellä on  värikästä populaatiota, ulkomaan ihmeitä. Musta mies herätti Helsingissä ensimmäisen kerran  huomiota olympiakesänä -52, ja tuntuu herättävän edelleen. 60 vuotta sitten kyseessä oli aito ihmetys, tänään musta mies on kaikkea muuta kuin poikkeus. Asetelma sutjakan satasen sprintterin ihailusta tähän päivään on keikahtanut. Mustaan mieheen kohdistuu nyt vihamielisyyttä katseissa, ja usein väkivaltaa teoissa. 

Helsingin Itiksessä tuntuu joskus kävelevänsä kuin Kairon tai Mogadishun basaarissa. Eurooppaan virtaavan pakolaisvyöryn vuoksi on  omaksuttava uusi asenne, suomalainen lintukoto on lopullisesti ohi. Joidenkin skenaarioiden mukaan puolet Afrikkaa on muuttamassa Eurooppaan! Vastakkainasettelu ei palvele kenenkään etuja. Kotouttamisen on onnistuttava, niin pitkälle kuin se on mahdollista. Helsinkiin tai minnekään muualle maata ei saa syntyä Brysselin Maalbeekin kaltaisia lähiöitä, jonne poliisikaan ei uskalla mennä. Onko Helsinkiin syytä rakentaa suurmoskeija, joka pahimmillaan ruokkii muslimien shiiojen ja sunnien sotaa? En ole optimisti, en haluaisi olla pessimisti.

Annan jatkossakin Herttoniemen kerjäläiselle silloin tällöin roposen. Jos en muuta, niin ihmisyyden nimissä. Sanoihan lääketieteen isä Hippokrateskin noin 400 eKr: " Viha ja pelko myrkyttävät  veren."

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?